Visa studentum.se som: Mobil
Vilken karriärtyp är du?

Vilken karriärtyp är du?

Har du någonsin funderat över vilken karriärtyp du är? Är du en karriärist som drivs av personlig utveckling och vill lära dig allt inom ditt område, eller brinner du för möten med nya personer? Oavsett vilket håll du lutar åt finns mängder av val i arbetslivet som du dagligen ställs för, och beroende på vilken karriärtyp du är kan dina val variera.

Vi människor är alla olika och sitter på varierande färdigheter, erfarenheter, framtidsplaner och mål i livet! Är du personen som hoppar mycket mellan arbetsplatser i jakt efter mer erfarenhet? Eller trivs du bättre när du kan arbeta i en harmonisk miljö med ett tydligt och tryggt ledarskap? Risken är stor att du hamnar på fel arbetsplats om du inte känner till vilka drivkrafter du har. Du lär dig mer om dig själv och hur du agerar i givna situationer, men det kan även ge en vägledning om någonting inte fungerar i ett team.

I listan nedan kan du läsa om de olika karriärtyperna och se om det är någon som passar in på dig.


  • Idealist – Styrs till stor del av sina etiska och moraliska principer. Söker sig ofta till arbetsgivare vars arbete ligger i linje med ens egna värderingar och ideal.
  • Internationalist – Är öppensinnad, brinner för nya upplevelser och tycker om att vistas i internationella miljöer. Att resa och träffa nya människor är vanligt förekommande och det är inte sällan internationalisten arbetar utomlands.
  • Harmoniser – Föredrar en stabil och lugn arbetsmiljö som kännetecknas av en lojal och balanserad ledningsfilosofi. En harmoniser är ansvarstagande och sätter sällan sig själv före andra.
  • Careerist – Den största drivkraften är utan tvekan utveckling. Föredrar en karriärbana med goda framtidsutsikter och arbetar först och främst i prestigefyllda miljöer, för att kunna nå ut i sin fulla potential.
  • Leader – Har en inspirerande attityd och söker efter ett jobb där hens ledarskap tas i anspråk och kan utvecklas. Ledaren räds inte att fatta obekväma beslut och ta eget ansvar.
  • Hunter – Fokuserar på de monetära aspekterna av arbetslivet. En hunter söker sig ofta till välbetalda och konkurrenskraftiga jobb i utmanade branscher.
  • Entrepreneur – Vill arbeta i en dynamisk miljö och har inga problem att ställas inför utmanade problem i föränderliga miljöer.


Är du intresserad av entreprenörskap kanske du vill kolla in våra utbildningar inom företagande och entreprenörskap? Klicka i så fall nedan!

Till utbildningar inom Företagande/Entreprenörskap

Denna artikel är ursprungligen skriven av Karriärföretagen. Karriärföretagens mål är att vägleda dig som är student till en bra start på karriären! Spana in Sveriges 100 attraktivaste företag - Karriärföretagen är en årlig utmärkelse för arbetsgivare som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter. Ett Karriärföretag är ju trots allt ett företag som är värt att satsa på.

Senast uppdaterad: 31 maj 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-05

8 tips på hur du kommer igång med träningen

Även om det kan kännas tungt att komma igång med träningen så kan vi lova att det är värt det! Du blir både gladare, friskare, piggare och orkar mer. Ett vinnande koncept eller hur? Det behöver inte heller vara svårt och tungt att komma igång, här är våra bästa tips på hur träningen blir en bra och rolig vana!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-21

10 av Sveriges mest studiesugna städer

Utbudet av skolor och lärosäten är brett i vårt avlånga land, men var i Sverige söker flest efter utbildningar? Vi har listat topp 10 städer med mest trafik på studentum.se under 2018.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

Inom vilka yrken finns det jobb 2024?

När man ska välja utbildning kan det var bra att ha koll på vilka yrken som det kommer finnas jobb inom de närmaste åren. Den 7 februari släppte Arbetsförmedlingen en ny prognos över de yrken som det kommer vara minst och störst konkurrens om 2024. Läs mer om vilka yrken du ska satsa på här!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se