Visa studentum.se som: Mobil

Mat som gör dig smart – 7 livsmedel som boostar hjärnan

Mat som boostar din hjärna

Att mat är viktigt kommer inte direkt som någon nyhet, men visste du att vad du äter faktiskt kan göra dig smartare? Ja, du läste helt rätt! Intelligens är i hög grad medfött, men det går att boosta hjärnan med vad du stoppar i dig. Rätt mat kan alltså förbättra ditt minne, öka ditt fokus och göra det lättare för dig att ta till dig ny information. Här är 7 livsmedel som gör dig smart(are)!  


1. Fet fisk

Fisk innehåller mycket Omega-3 som både kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och förbättra ditt minne. Nyttigt för både din kropp och hjärna helt enkelt! Om du inte tycker om eller vill äta fisk finns det andra alternativ för dig, se punkt 2.

2. Nötter
Nötter är ett perfekt tilltugg om sötsuget slår in! Nötter innehåller bland annat omättade fetter som isolerar dina nervbanor. Det kan låta komplicerat, men kort sagt innebär det att information skickas snabbare mellan nervcellerna och ditt minne och din inlärningsförmåga förbättras. 100 gram valnötter innehåller ditt dagsbehov av omega 3 – en bra ersättare för fisk med andra ord.

Bli smartare med rätt mat
3. Avokado
Avokado är en riktig supermat! Den innehåller både vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Sen är ju avokado väldigt gott också och går att variera i all oändlighet. Sånt gillar vi! Vill du lära dig mer om kost och näringslära? 

Till utbildningar inom kostrådgivning

4. Kaffe
En riktig vattendelare, är det nyttigt eller inte? Många hoppas såklart på att svaret är ja, och vi kan med glädje meddela att studier har visat att kaffe faktiskt kan göra dig smartare! Kaffe kan förbättra din inlärning, arbetsminne och hjälpa hjärnan att hantera uppmärksamhet. Här kan du läsa mer om studien. 

5. Rödbetor
Rödbetor båda sänker blodtrycket och ökar blodflödet till hjärnan. Det leder i sin tur till ökad syresättning av hjärnan vilket är bra för ditt minne, inlärning och koncentration. Det finns mycket att lära när det gäller kost och vad det är bra för!

Till dietistutbildningar


6. Blåbär

Det blå lilla underbäret! Blåbär innehåller mängder med antioxidanter, C-vitamin och viktiga mineraler. Bäret är bra för vår hjärna och vårt minne, en utmärkt anledning till att toppa yoghurten eller gröten med några nävar blåbär. Visste du förresten att blåbär ofta kallas för ”brainberries” i USA?

7. Spenat
Spenat gör dig gott – nyttan av att äta gröna bladgrönsaker kan inte nog påpekas. Full av viktiga vitaminer som är bra för att din hjärna ska fungera och ökar dessutom din koncentrationsförmåga. Spenat – liksom purjolök och gröna ärtor – innehåller dessutom mycket järn som är bra för det logiska tänkandet, din inlärning och ditt minne.Nu vet du vilka livsmedel som boostar hjärnan och kan få dig att bli smartare! Vill du lära dig mer om hälsa och hälsosam mat?

Till utbildningar inom hälsa

Senast uppdaterad: 15 feb 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-28

Bästa bakismaten!

Fest igår? Ont i huvudet och illamående idag? Ta det lugnt - vi på Studentum har samlat våra bästa bakismattips! För att tillfredsställa alla olika plånböcker har vi också valt att dela in bakismaten i tre olika prisklasser. Lägg dig ner på soffan och låt oss inspirera dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Högskolan i Borås

Hur är det att plugga på Högskolan i Borås? Finns det möjligheter att studera utomlands? Vilka är högskolans styrkor? Studentum har träffat Anna Kjellson som jobbar på högskolan. Hon svarar på dessa frågor och många andra om hur det är att vara student på Högskolan i Borås!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-12

10 tips för att rädda din krisande studentekonomi!

Gapar plånboken tom? Vi vet hur stressande det är! Här har vi samlat ihop våra 10 bästa tips på hur du får en bättre studentekonomi!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se