Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

"Vi kan bli allt. Allt vi vill."

Karolina Sannefjordh, 21 år ville kombinera en teoretisk utbildning med sitt största intresse – idrott Nu pluggar hon sina sista månader på programmet Coaching och Sport Management på Linnéuniversitetet i Växjö. Karolina är jättenöjd med sitt utbildningsval, Växjö som studentstad och Linnéuniversitetet. I framtiden drömmer hon om att ha en ledande position inom ett idrottsförbund eller företag som jobbar med utveckling.  

Linnéuniversitetet

Varför valde du att läsa Coaching och Sport Management på Linnéuniversitetet i Växjö?
– Jag ville kombinera mitt idrottsintresse med en mer teoretisk universitetsutbildning men hade ingen aning om inom vilket område. När jag hittade Coaching och Sport Management fastnade jag direkt - det verkade vara den ultimata utbildningen för mig och uppfyllde mina två krav: teoretisk utbildning och idrott.

Berätta lite kort om utbildningen. Vad läser ni och hur arbetar ni?
– Under första året läser vi kurser som är väldigt grundläggande och som lägger en trygg grund att stå på, bland annat fysiologi, didaktik, organisering och ledning. Andra året specialiseras kurserna och blir mer teoretiska, exempelvis läste jag marknadsföring, projektledning och coaching. Det var under år två jag insåg vilken bra bredd och verklighetskoppling min utbildning hade, mest tack vare hur vi examineras. Oftast inleds kurserna med en tenta, varefter vi skriver uppsatser där de teoretiska kunskaperna kopplas ihop med verkligheten. År tre blir ännu mer teoretiskt med ekonomi och entreprenörskap och knyter ihop säcken i examensarbetet.

Läs Coaching och Sport Management på Linnéuniversitetet

Hur är lärarna, lokalerna och klassen?
– I genomsnitt är vi 30-40 studenter i varje årskurs så det blir en väldigt personlig stämning. Lokalerna vi spenderar mest tid i används också av idrottslärarstudenterna, gymmet och poliserna - så det blir mycket idrottsintresserade på samma ställe! Lärarna är väldigt bra på att lyssna på våra önskemål och de arbetar ständigt efter att utveckla programmet. Vi har ett jättebra samarbete mellan studerandeföreningen och programansvariga där vi varje termin diskuterar hur programmet kan förbättras.

Hur var det att flytta till en ny stad för att plugga?
– Jag flyttade från Stockholm till Växjö, från storstad till småstad. Ett av mina krav när jag sökte utbildning var att jag skulle kunna flytta hemifrån och Växjö är en ganska bra stad att börja sitt självständiga liv i. Omställningen var stor men det var precis vad jag behövde. Det gick nästan för lätt för mig med boende, vänner och fritid. Jag hade ett extrajobb och lägenhetskontrakt redan under sommaren. Klasskompisarna blev nära vänner redan under de första veckorna.

Vilka karriärmöjligheter finns efter examen? Vilket är ditt drömjobb?
– Den här frågan är den jag tycker mest om att svara på. Vi kan bli allt. Allt vi vill. De erfarenheter man får från utbildningen ger väldigt bred kunskap och det går att hitta arbeten inom idrottsföreningar eller större företag. Det finns inget självklart yrke för oss, men därför är det också endast studenten själv som sätter gränserna.

– Mitt drömjobb är att få en ledande position inom ett idrottsförbund, eller på vilket företag som helst som arbetar med utveckling. Det finns möjlighet att studera vidare i en masterutbildning om man vill utöka sin kunskap ännu mer.

Tror du att du kommer att plugga mer framöver? I så fall vad och varför?
– Ja det tror jag. Jag tror aldrig att vi är färdigutbildade så jag kommer nog alltid söka kurser jag tror kan hjälpa mig i arbetslivet. Men nu vill jag ha ett arbete som huvudsyssla!

Vilket är ditt bästa minne från tiden på din utbildning och på skolan?
– Det roligaste jag gjort under utbildningen är att kombinera mina studier med tränaruppdrag på fritiden. Jag har gjort allt för att göra min fritid så rolig som möjligt och tror därför också att tiden med hårt plugg blivit roligare och lättare. Bästa minnet är när en av mina nära kompisar kom så nära att han numera är min pojkvän. Kärlek gör studierna så mycket lättare!

Varför skulle du rekommendera Coaching och Sport Management till andra?
– Jag vill rekommendera programmet till dem som har ett idrottsintresse, tycker om att engagera sig och är villiga att ta eget ansvar. Coaching och Sport Management är en bred utbildning, den passar alla som vill arbeta med idrott.

Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?
– Engagera dig utanför skolan! Att verklighetskoppla de teorier jag lärt mig på programmet har gett mig väldigt mycket mer förståelse och insikt i verkligheten. Vi kallar campus för ”bubblan” - mitt tips är att njuta av ”bubblan” men samtidigt komma ihåg att det finns en verklighet där ute som bara väntar på att du ska komma ut ur ”bubblan” och börja förbättra den.Läs mer om Linnéuniversitetet

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Linnéuniversitetet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.