Sjöfartshögskolan - ett enkelt val!

Sjöfartshögskolan startade 1 oktober 1842 med sex styrmanselever. Idag har skolan cirka 700 blivande sjökaptener, sjöingenjörer, drifttekniker och driftingenjörer. Förutom programutbildningar erbjuder vi även kurserna Fartygsbefäl klass VII och Maskinbefäl klass VII. Som student på Sjöfartshögskolan läser du en hel del teori. Samtidigt är det viktigt att du övar upp dina praktiska kunskaper, varför Sjöfartshögskolan har flera simulatoranläggningar som uppdateras kontinuerligt.

Helena Bergman läser driftteknikerprogrammet. Driftteknikerprogrammet startade för sista gången hösten 2013 och har nu ersatts av Drift- och underhållsteknik som är en vidareutveckling av Driftteknikerprogrammet och Driftingenjörskursen. Det nya programmet kommer att starta hösten 2014.

Läs Helenas berättelse om studierna på driftteknikerprogrammet samt hur det är att vara student på Sjöfartshögskolan i Kalmar vid Linnéuniversitetet

Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet

driftteknikerprogrammetFrån kallskänka till drifttekniker

Möt Helena Bergman som är 35 år och läser Driftteknikerprogrammet på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet.

Helena är utbildad kock/kallskänka men har i många år arbetat som lokalvårdare på Linnéuniversitetet. Det tekniska intresset har alltid funnits och många i hennes närhet har arbetat just som drifttekniker. Därför kändes steget inte så långt när Helena bestämde sig för att bli student på sin tidigare arbetsplats. Hon går nu första året på driftteknikerprogrammet.

Att det blev just Sjöfartshögskolan var det ingen tvekan om för Helena. Utbildningen finns på hemorten och dessutom visste hon att det var en bra skola.

Driftteknikerutbildningen är tvåårig och inriktad på kraft- och värmeverk, fastigheter och processindustri. Kurser som ingår i programmet är bland annat hydraulik, pneumatik, ritteknik, systemteknik, fysik och matte. Teori varvas med laborationer och övningar i skolans simulatorer. Vi får åka på studiebesök och se de riktiga yrkesmiljöerna, berättar Helena. Sen är ju möjligheterna till sommarjobb goda också.

Karriärsmöjligheterna är månda efter utbildningen

Helena uppskattar att lärarna både har yrkeserfarenhet och gärna ställer upp för sina studenter. Lokalerna är också otroligt fina och läget precis vid gästhamnen är stans bästa menar Helena.

-    Eftersom jag aldrig behövde flytta var det mest folket i klassen jag var nyfiken på innan jag började. Det visade sig vara ett helt gäng med härliga människor.

Karriärmöjligheterna efter utbildningen är goda eftersom drifttekniker har ett så brett yrkesområde. När man gått klart driftteknikerprogrammet finns det även möjlighet att läsa en driftingenjörskurs på ett år för att ytterligare fördjupa kunskaperna och lägga till ämnen som gör att man kan arbeta i ledande positioner. I dagsläget har Helena inga planer på att läsa vidare efter sina två år men säger samtidigt att man alltid kan ändra sig.

-    Det roligaste med utbildningen tycker jag är de praktiska inslagen man får i labbar och simulatorövningar, eftersom det är då man får känna på yrket och lösa problem som skulle kunna uppstå i verkligheten. Sen är det förstås kul med alla människor också.

För den som ska börja på driftteknikerprogrammet vill Helena tipsa om att man har stor glädje av att ha bra koll på matten. Då hänger man med i de flesta ämnen som dyker upp. Att gå på lektioner och labbar är också en bra idé eftersom det diskuteras och bollas mycket där.

-    Sen får man förstås inte glömma bort att ha kul under sin studietid heller!

Från och med hösten 2014 kan du läsa programmet Drift- och underhållsteknik.



Läs mer om Linnéuniversitetet

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Linnéuniversitetet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.