Mot en vackrare framtid!

De tre vännerna Oscar, Felix och Jens strävar mot en vackrare framtid! Tillsammans bygger de en båt som enbart drivs av förnybar energi och som ska ta dem runt jorden med en elmotor och sprida hopp. Läs om deras spännande projek och bygget av den självförsörjande husbåten.

Grimslövs Folkhögskola

KHD-Konsthantverk/designDen självförsörjande husbåten

Vi vill inspirera världen att leva i harmoni med naturen. Väcka en nyfikenhet på alternativa energikällor. Med ett jordnära projekt, visa att en renare framtid bara är ett stenkast bort. Allt som behövs är rätt inställning och självklart kunskap. Vi är tre vänner, som tillsammans bygger en båt som enbart drivs av förnybar energi. Ett litet skepp med ett stort syfte. Skeppet ska åka runt jorden med en elmotor och sprida hopp.

Vi seglade för första gången sommaren 2012. Efter det slog tanken hos Felix, - “Det skulle vara coolt att bo i en båt”. Oscar var negativ till en början, för att sedan bli helt såld på tanken. Sagt och gjort, vi köpte det största renoveringsobjekt vi hittade för 15,000 kronor.

Med ett kommande projektår på Grimslövs Folkhögskola kändes det som ett bra tillfälle. Fantastiska verkstäder och mycket plats. Vi fick ett ja på projektplanen och skrev på pappret. Projektet har tagit många vändningar. En av dom stora, från husbåt till fullfjädrat äventyrsskepp med ett vattentätt kretsloppstänk i både konstruktion och utförande. Det har nu gått sex månader av våra beräknade 24 innan vi är redo att runda jorden och sprida vårt budskap. Vi har en klar bild om vad som behöver göras för att uppnå vårt mål. Vi har nu fått förstärkning av Jens från våra hemtrakter. Nu återstår bara hårt arbete tills vi får norrlandska valkiga händer.

Personerna bakom projektet

Vad gjorde du innan det här projektet?

Oscar

Oscar Berglund, 24 år: När jag hade studerat media på gymnasiet i 3 år kände jag att det var design och konst som
jag ville arbeta med. Jag har bott i bl a Umeå, Växjö och Malmö och studerat textildesign, konsthantverk, gått som skomakarlärling och jobbat med olika projekt inom inredningsdesign. Jag har även ströjobbat i perioder och gjort ett spännande arbete med Kurrahide samtidigt som jag fortsatt att förfina formuleringen av mina mål.FelixFelix Nilsson, 23 år: Efter gymnasiet flyttade jag till Umeå tillsammans med Oscar och gick på konstskola i 2 år. När jag var klar med det startade jag ett konstkollektiv i Malmö och har under tiden arbetat med olika projekt under Kurrahides namn och även utanför det, i sammarbete med andra konstnärer. Har drygat ut med krogarbete och tagit chanserna som kommit att se mig om i världen.
JensJens Henningsson, 22 år: Jag läste Naturvetenskapligt program på gymnasiet och intresserade mig för matematik och fysik. Jag har alltid haft väldigt stark skaparlust och flyttade efter studenten ihop med Oscar och Felix i Umeå för att arbeta med musiken. Detta ledde till att jag började intressera mig för konsthantverk och valde att studera keramik och bild i 2 år. Jag fick stor inblick i många spännande projekt genom Kurrahide och andra hantverkare och konstnärer.
Konceptet

Vi börjar på terrassen, tar ett steg ner och går in i hytten. Här hittar vi ett navigeringsbord, en förarsits, en liten fotölj vid ingången, en fällbar sitts vid dörren till salongen och självklart en ratt med tillhörande kontrollpanel. En trappa leder oss ner till salongen. Under golvet ligger batteribanken centrerad i båten. Här har vi även ett litet kök, ett köksbord, kyl/frys samt en bäddsoffa till Jens. Under hytten sover Oscar, och i fören sover Felix. I fören har vi även toalett och en dusch med 15L varmvattenberedare. Insida av badrummet är klätt med handgjort viktorianskt medaljongkakel. Toaletten är en kombinerad kamin och förbrännings toalett. I fören har vi en regnvattentank som fylls på via små stuprännor som löper efter samtliga tak. Allt vatten pumpas runt med fotpumpar och sammanstrålar i samma utlopp som duschen. Solpanelsseglet kan ställas i 180° och varje enskild panel är monterad på en aluminiumram och sitter på en axel som kan rotera 360°. Segelramen går även att tilta till liggande för att fånga solen vid ekvatorn. Allt detta i litet skepp på 10 meter med ett kretslopp av energi.
 

KHD-Konsthantverk/design
N: 21834Wh/dygn med 2/3 maxvind och 4/5 solförhållande. UT: 13500Wh/dygn Båten laddas under tiden vi kör och batterierna går sällan under 50% vilket sparar på livslängden.


Process och Planer

Det tog ett tag innan båten kom till skolan i Grimslöv. Vilket lämnade rum för att drömma, innan man slängde sig på exakta mått. Vi tog kontakt med konstruktören av båten och fick låna en modell av skrovformen. Där efter tog projektet fart. Modellen och konceptet har gått igenom många transformationer innan den har fått den grunduppsättning den har idag.

Under tiden vi byggde modellen knackade vi loss inredningen i båten och tog till vara på konstruktionstänk och material. Momentet efter det var ett riktigt hästjobb. Sammanstråla modell med verklighet. Att sitta blixtstilla i vinterkylan och märka ut alla väggar och spant för regelverket med krysslaser.

Efter det räknade vi på vikt och bärighet, skissade upp en grund för planlösning, viktiga funtioner, regnvatten upptagning, naturvänliga isolerings- och kompositmaterial anpassat efter konstruktionen eller tvärt om. Sen var det bara att börja bygga. Vi har nu byggt upp hela undre delen av regelverket. Nu ska vi montera allt, bygga överbyggnad och hytt. Vi har beräknat att hinna klart hela båtformen med dörrar, fönster och hampakompositskikt fram till sommaren. Då når vi halvlek i projektet. Det kommande året består av att bygga compact living-inredning av second hand-möbler, koppla all el och rigga allt fram till startskottet på resan runt jorden sommaren 2014.

Projektets vision

Det vi vill göra är att skapa ett hem för oss själva. Ett harmoniskt, funktionellt och bekvämt hem som är trivsamt hela vägen runt jorden. Vi vill göra något som känns bekant och jordnära för oss och vill därför fånga upplevelsen av en norrländsk sommarstuga. Vi vill återanvända och ta till vara på saker som ännu fyller sitt syfte, fast vi ser naturen och oss själva som de främsta tillgångarna.

I så stor utbredning som är möjligt skapar vi det vi behöver. Vi tar hela tiden hänsyn till hur det vi gör påverkar miljön och världen runt omkring oss. Exempelvis genom att omforma gamla second hand-möbler och ge dem nytt liv, använda naturkompositer, svenska träslag och så vidare. Stor vikt läggs även påuttrycket. Vi vill uppfattas enligt vår vision.

Vi vill att jorden ska bära oss, och ser det som att vi alla lever i ett konstant kretslopp med naturen. Som alla i längden förlorar på att ta genvägar igenom eller ställa sig utanför. Vi vill vara i harmoni med naturens energitillgångar och driva vår motor på ren el, utvunnen endast genom solpaneler och vindkraftverk som kommer att klä och pryda båtens utsida. Ett liknade projekt är gjort av båten “Tûranor planet solar” som åkte runt jorden på solenergi i ett projekt som kostade 150 miljoner kr. Vi tänker göra det för 200 tusen kr för att visa att detta fenomen inte är framtiden, utan nutid.

Vi ställer oss ofta frågan; “Vad behöver man egentligen för att må bra och att känna sig nöjd?” Vi har utgått ifrån en fantasi om att resa runt jorden på en båt, och sedan bestämt oss för att investera vår tid, energi och förmåga i det. Vi vill visa att det inte är en kompromiss att anpassa sig efter naturen, utan bara ett annat förhållningssätt. Vi vill belysa fördelarna med att göra saker miljövänligt, och så ett frö hos andra om att vår miljö och planet enbart är till för oss att frodas och förverkliga våra drömmar på.
Läs mer om KHD – Konsthantverk/design

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Grimslövs Folkhögskola

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.