Läs mer om kostekonomen Anna Bengtsson

Göteborgs universitet

Träffa kostekonomen Anna BengtssonKostekonomen Anna

Jag gick hotell- och restauranglinjen på gymnasiet och jobbade sedan som kock i fem år, fick personalansvar för sju personer på en av mina arbetsplatser men kände då att jag hade för lite på fötterna för att klara det bra. Därför läste jag kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap. Jag ville i första hand få mer teori om just ledarskaps-frågorna.

Jag har haft en fördel av att både ha jobbat som kock och ha en kostekonomutbildning, där jag lärde mig saker som näringsberäkningar och ekonomiska kalkyler.

Jag har bland annat haft fasta anställningar som kock på förskola och som köksmästare på grundskola. Under många sommarsäsonger har jag jobbat som kökschef på en restaurang på Sydkoster, vilket jag ska fortsätta med. Det betyder att jag där har det dagliga ekonomiska ansvaret, personalansvaret och ansvarar för menyplanering och alla inköp.

Just nu jobbar jag som kock på en personalrestaurang, öppen mellan klockan åtta och sexton. Vi har mellan 200 och 250 gäster per dag inräknat en del gymnasister. Varje dag erbjuder vi två huvudrätter, därutöver en vegetarisk rätt, veckans pasta, en salladsrätt och en hemmagjord burgare. Dessutom har vi en a’ la carteavdelning där i snitt ett tjugotal gäster äter dagligen.

Vi är två kockar, en kallskänka, ett restaurangbiträde, en inhyrd diskare och slutligen chefen som även hoppar in i kassan. Jag finns mestadels vid spisen under arbetsdagen, förbereder även maten för nästa dag.

Vi har en härlig gemenskap och bra lagkänsla här. Det som avgör att det är det är att alla har ett gemensamt mål och tar sitt eget ansvar. Jag kan jämföra med andra arbetsplatser och kan säga att dålig stämning ofta avgörs av att några inte tar just eget ansvar utan istället skyller på chefen.

Under de tolv år jag har varit i branschen sedan gymnasiet upplever jag att intresset för saker som närodlade eller ekologiska råvaror och nyckelhålsmärkta eller fettsnåla måltider har ökat bland allt fler. Allt fler matgäster frågar om sådana saker, vilket är bra. Det ställer nya krav på både krogarna och även på storhushållen i det offentliga.

Jag har jobbat i båda miljöerna. Kockarna på krogen kan i allmänhet inget om näringslära utan nöjer sig med att det är snyggt och gott. Inom de offentliga storhushållen finns en lite för låg kunskapsnivå på många händer där man lätt blir bekväm och inte tar tag i det ekologiska fast det är fullt möjligt inom de befintliga ekonomiska ramarna. Det är något som kommer att ändras i takt med att fler kostutbildade får jobb i den offentliga sektorn.



Läs mer om Göteborgs universitet