Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Behovet av optiker är väldigt stort idag!

Institutionen för naturvetenskap har en spännande blandning av grund- och avancerad utbildning och en väl utbyggd forskning.

Efter att ha jobbat som optikerassistent flera gånger i sitt liv, blev valet att plugga till optiker naturligt för Malin Nordström, 22.

Institutionen för naturvetenskap

"Behovet av optiker är väldigt stort idag"

– Alla kommer någon gång se sämre, behovet av optiker är väldigt stort idag, säger hon.

Allt började med praktiken i nian. Under den praoveckan väcktes Malins intresse och sedan rullade allt på med jobb under somrarna. Men det var något som fattades.

– Jag ville inte bara stå i kassan, göra justeringar och visa bågar. Jag ville ha mer kunskap och till exempel kunna utföra egna synundersökningar.

Sagt och gjort. Nu läser Malin andra året på optikerprogrammet i Kalmar och hon ångrar sig inte för en sekund.

– Jag vill inte ha något kontorsjobb där jag bara sitter bakom ett skrivbord, jag vill träffa människor. Det gör man verkligen i det här yrket.

Utbildningen består inte bara av optikämnen, utan även av kemi, fysik och allmän fysiologi. Under andra året får studenterna göra olika sorters synundersökningar på bland annat de som går första året.

– Det är mycket praktiskt, till skillnad från gymnasiet där det bara handlade om att läsa, läsa, läsa. Vi utför kliniska övningar på varandra och även externa patienter. Det finns mycket mer än vad man tror när det gäller olika redskap och metoder.

Till våren ska Malin på en sexveckorspraktik, där fem veckor är hos en optiker och en vecka på en ögonklinik.

– Det ska bli roligt att komma ut i verkligheten och märka att man lärt sig någonting. Då får man pröva på allt från att vara i verkstaden till att göra synundersökningar.

Efter tre år på optikerprogrammet blir man legitimerad optiker med kontaktlinsbehörighet. Man kan också välja att vidareutbilda sig och få Europabehörighet.

– Jag vill ut och jobba först, sedan kanske jag tar ett fjärde år. Vi får se.

Optikerprogrammet finns bara på två ställen i Sverige, varav det andra är i Stockholm. Platserna brukar vara fulla, men behovet av optiker är också stort.

– Alla som gått ut från optikerprogrammet här hade jobb när de slutade. Det känns tryggt.Läs mer om Linnéuniversitetet

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Linnéuniversitetet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.