Plugga i Storbritannien

Ett mångkulturellt samhälle fullt av möjligheter. Att studera i Storbritannien är populärt av många, inte minst svenskar. I Storbritannien finns det både storstadsliv, fina stränder och häftig natur. Ta chansen och utöka ditt språkförråd, upplev ny kultur och skaffa minnen för livet!
Filtrera efter
Kategori
Utbildningstyp
Storbritannien
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 89 träffar
1
2
3
4
5
Annonser

Popular categories

Platser inom Storbritannien

Reportage inom Storbritannien

Mer om Plugga i Storbritannien

Vill du plugga i Storbritannien? Att plugga utomlands är en möjlighet för dig att utvecklas, lära känna en ny kultur, skaffa nya kunskaper och vänner för livet! Här kan du läsa mer om hur det är studera i Storbritannien, och vad du bör tänka på innan du ger dig iväg.

Stor valfrihet som student i StorbritannienPlugga i Storbritannien

Storbritannien har mycket att erbjuda. Här kan du uppleva härlig pubkultur, vackert landskap, bra shopping och mycket mer! Varför inte kombinera detta med studier? Du som vill plugga i Storbritannien har många valmöjligheter. Du har över 3 000 utbildningsinstitutioner och många olika utbildingar att välja bland. Du bestämmer om du vill läsa ett helt program, enstaka kurser eller åka som utbytesstudent via din skola i Sverige!

Bachelor- eller masterprogram

Bachelorprogrammen är tre år långa i England, Wales och Nordirland och fyra år långa i Skottland. Beroende på vad du läser, får du antingen en Bachelor of Arts (BA) eller en Bachelor of Science (BSc) när du är klar med dina studier. BA står för humanistiska och samhällsvetenskapliga kurser, medan BSc står för naturvetenskapliga och tekniska kurser.

För att ansöka till ett bachelorprogram i Storbritannien, går du via UCAS. De flesta institutioner har kursstart på hösten, och du kan ansöka till och med den 15 januari. Dock tar institutionerna oftast emot ansökningar fram till juni.

Masterprogrammen är normalt två år långa, och det krävs att du har en bachelorexamen i bagaget för att kunna läsa ett masterprogram. Om du vill ansöka till ett masterprogram i Storbritannien så ska du vända dig till den enskilda skolan med din ansökan. Du finner ansökningsblanketter och aktuella ansökningsdatum på respektive skolas hemsida. Vanligtvis är ansökningsperioden mellan februari och juli.

Vill du plugga till läkare, tandläkare eller veterinär i Storbritannien? Var då uppmärksam på att sista ansökningsdatum för dessa program är 15 oktober.

Behörighetskrav för dig som vill studera i Storbritannien

När du ansöker till universitet i Storbritannien, görs en helhetsbedömning. Förutom behörighetskrav tas det hänsyn till akademiska kvalifikationer, personligt brev, rekommendationer från lärare, arbetsgivarintyg och tidigare prestationer som kan vara relevanta för den utbildning du söker.

Det är även vanligt att utbildningsinstitutionerna i Storbritannien kräver att du som internationell student ska kunna visa prov på dina kunskaper i engelska. Du behöver vanligtvis uppnå en viss poäng på engelskatester som Test of English as a Foreign Language, TOEFL, eller International English Language Testing System, IELTS.

Vill du plugga på någon av Storbritanniens businesskolor? Då krävs det ibland att du även har uppnått en viss poäng på Graduate Management Admission Test, GMAT. Detta för att du ska kunna visa prov på din analytiska förmåga, problemlösningsförmåga och kritiska tänkande. Om du vill läsa på en businesskola är det även fördel om du känner till engelska termer och begrepp inom kursområden som ekonomi, business och ledarskap.

Studera i StorbritannienVad kostar det att plugga i Storbritannien?

Som EU-medborgare har du en fördel kostnadsmässigt om du vill studera i Storbritannien, gentemot en icke EU-medborgare. Den högsta terminsavgiften för akademiska studier i Storbritannien är 3 290 brittiska pund. Kostnaderna varierar från skola till skola. Till de dyrare utbildningarna hör masterprogrammen och utbildningar till läkare, tandläkare och veterinär.

Studiestöd och stipendier

Du som har blivit antagen till ett bachelor- eller masterprogram i Storbritannien, kan ansöka om studiestöd hos CSN. Alla de institutioner du finner på UCAS hemsida är offentligt godkända institutioner i Storbritannien och kvalificerar därmed till studiestöd i form av bidrag och lån hos CSN. Som utbytesstudent är du också berättigad till studiestöd.

Det finns även möjlighet för dig som internationell student att söka stipendier. Varje år delar Storbritanniens regering ut stipendier till fler än 20 000 internationella studenter. Så du som vill plugga i Storbritannien – undersök dina möjligheter till att få stipendier och sök så fort du kan!

Vad kostar det att leva i Storbritannien?

Generellt är levnadskostnaderna relativt höga över hela Storbritannien, trots att det självklart varierar beroende på var du studerar. Dyrast är det att leva i London. Det finns dock en hel del studentrabatter som du kan ta del av. Dessa hittar du i vissa butiker, biografer, museer och gallerior. Även i kollektivtrafiken har du som student rabatt på kostnaderna. Många universitet erbjuder olika studentaktiviteter på campusområdet för en lägre kostnad. Sådana aktiviter kan vara bio, nattklubbar och teater. Vad gäller sjukvården är den ofta gratis för internationella studenter.

Hoppas att du nu känner att du vet lite mer om studier i Storbritannien. Du kan även läsa mer om hur det är att studera i Storbritannien i vår utlandsguide här!

Lycka till i sökandet efter rätt utbildning och med dina framtida studier!