Visar 1-8 av 8 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-8 av 8 träffar

Friskvårdsutbildning - hitta den här!

Hjälp andra till ett hälsosamt liv

Friskvård och hälsa har blivit allt viktigare för människor och utbudet av utbildningar inom området har därför ökat under de senaste åren. Hälsoterapeut, kostrådgivare, idrottspedagog och friskvårdsterapeut är alla yrken inom friskvård och hälsa. Inom dessa yrken ingår arbete med att förebygga skador och hjälpa personer att leva ett hälsosamt liv genom träning och kost, med olika behandlingsmetoder som redskap.


Vad innebär det att jobba inom friskvård, hälsa och skönhet?

Hälsoterapeuten instruerar, inspirerar och motiverar privatpersoner i både mental och fysisk träning. Kostrådgivaren fokuserar mer på rådgivning kring kost och hälsa. En idrottspedagog har strategisk kompetens för utvecklandet av organisationer inom idrott och hälsa, fokus ligger på hälsofrämjande arbete tillsammans med friskvård.

Det finns både breda program som friskvårdspedagog eller hälsocoach och även andra specialistutbildningar till massör eller med andra inriktningar inom skönhet. Flera av de yrken du kan utbilda dig till är relativt nya på marknaden vilket också kan prägla utbildningarna. Många skolor stor lägger vikt vid förebyggande arbete och går på djupet när det gäller att leva ett mer hälsosamt liv genom träning, kost och mental fokusering.

Friskvård och hälsa på universitet och högskolor

Både högskolor och universitet erbjuder utbildningar inom friskvård och hälsa – då ofta i kombination med ett mer etablerat ämne exempelvis ekonomi. Kostekonomer, arbetsterapeuter, hälsovägledare och hälsocoacher läser mellan 3-5 år på högskolan och får då en kandidat- eller en magisterexamen i exempelvis hälsovetenskap. Efter utbildningen tar de flesta anställning inom landsting, kommunal, statlig eller privat verksamhet.


Yh-utbildningar inom friskvård och hälsa

Yrkeshögskoleutbildningarna (Yh-utbildningarna) inom friskvård och hälsa är på eftergymnasial nivå och vanligtvis cirka 2 år långa. Yh-utbildningar innehåller oftast mycket praktik i form av Lärande i Arbete (LIA) som ger dig chans att utöva dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Utbildningar inom friskvård på folkhögskola

Studier på folkhögskola är en annan möjlighet för dig som vill utbilda dig inom hälsa och friskvård. Folkhögskolan är en skandinavisk skolform som ofta innefattar boende på skolan. Skolorna finns på många orter runt om i landet och flera av dem håller sina utbildningar i natursköna områden i anknytning till ortens spa.

Yrkesutbildningar inom friskvård och hälsa

Yrkesutbildningar inom friskvård och hälsa är nästan de vanligast förekommande. Dessa kan variera i längd, allt från några veckor till flera terminer. Här kan du även hitta en del skönhetsutbildingar som frisör, make up artist etc. Oftast på distans eller under kortare tidsperioder. Genom en yrkesutbildning utbildar du dig inom ett specifikt område vilket kan ge dig en viss titel. Det är viktigt att kontrollera vad för typ av examen du får och om den är nationellt eller internationellt godkänd. Yrkesutbildningar är ibland kostnadsfria ibland inte, det gäller att kolla inträdeskraven på den skolan du är intresserad av.

Friskvård och hälsa på komvux

Om du vill läsa en förberedande utbildning inom friskvård och hälsa på Komvux så finns möjlighet även till detta. Genom vuxenutbildningen kan du till exempel läsa en kurs i hälsopedagogik, folkhälsa eller ergonomi, således kan du därför arbeta med allt inom hälsofrågor.

Studera en friskvårdsutbildning på distans

För dig som inte har möjlighet att ta dig till utbildningsorten kan studier på distans vara ett bra alternativ. Det finns väldigt många olika distansutbildningar inom friskvård, hälsa och skönhet som du kan läsa. Undervisningen sker ofta över internet, därför är en dator med internetuppkoppling ett krav för att du ska kunna gå utbildningen.

Friskvårdsutbildningar utomlands

Om du är bra på engelska eller kanske vill utveckla dina språkkunskaper i samband med en utbildning inom friskvård, hälsa eller skönhet så finns det en mängd utlandsutbildningar att välja bland. Du kan välja att åka genom en agent som stöttar dig i hela ansökningsprocessen eller så kan du ansöka direkt till den skola du är intresserad av.

Lycka till med dina framtida studier!

Jämför dina favoriter