Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Karriärföretagen

Är du student och ska snart starta din karriär? Då kan Karriärföretagen guida dig i den stora mängden av arbetsgivare som finns. Karriärföretagens mål är att vägleda dig som är student - eller som nyligen har börjat jobba - för en bra start på karriären.

Karriärföretagen är en utmärkelse för arbetsgivare som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter både för nyexaminerade studenter och för unga arbetstagare som redan har jobbat i några år. Syftet med Karriärföretagen är att förenkla för Sveriges studenter och Young Professionals att hitta sin nästa arbetsgivare samt belöna ett framgångsrikt employer branding-arbete. 

För att ett företag ska kunna bli utsett till ett Karriärföretag behöver det uppfölja ett antal olika kriterier - läs mer om urvalsprocessen längre ner på sidan.

Hitta ditt framtida arbetsgivare

Är du intresserad av att jobba för ett Karriärföretag? Tusentals företag går igenom processen men bara ett litet antal utses till Karriärföretag. Klicka på knappen nedan för att läsa mer om de olika företagen.

Läs mer om Karriärföretagen 2023 här


🎓 Karriärstipendiet 2022 🎓

Syftet med stipendiet är att främja och stödja unga duktiga talanger i deras karriär. Stipendiet är öppet för alla studenter och yrkesverksamma med en akademisk utbildning i ålder 18-35 år. Stipendierna är på 15 000 kr vardera och ansökan är nu öppen. Vilka som till slut får ta emot stipendierna bestäms av en kommitté. 

Kommitéen för Karriärstipendiet:

 • Oliver Paschetto Jensin, CMO på Karriärföretagen
 • Linnéa Vangen, Brand Manager på Karriärföretagen
 • Charlotte Hågård, karriärcoach

Kriterier för att ansöka om Karriärstipendiet:

 • Du är 18 – 35 år
 • Du är student på ett universitet/högskola just nu eller har en akademisk eftergymnasial utbildning
 • Du ska presentera dina framtidsplaner för din framtida karriär
 • Du ska ange vad du kommer använda stipendiet till ifall du vinner
 • Du ska presentera något du är stolt över att du åstadkommit

Ansök till Karriärstipendiet 2022 här!


🎓 Karriärstipendiet - vinnare 2021! 🎓

I år har Karriärstipendiet delats ut för första gången!  En young professional (yrkesverksam) och en student har blivit tilldelade ett stipendium på ett värde av 20 000 kr vardera. Ansökningsprocessen såg ut så att de sökande skulle berätta om något de är stolta över att ha uppnått under studietiden eller i arbetet, hur stipendiet kommer användas av dem och till vilket syfte samt beskriva sina framtidsplaner. Läs mer om stipendiet ovan.

2 637 unga talanger skickade in en ansökan för att få delta i årets Karriärstipendium. Det har varit tuff konkurrens bland de ansökande och det var otroligt svårt för kommitéen att välja men tillslut var det två stycken som utmärkte sig lite extra:

⭐ Antonia Dåderman

Vi vill säga stort grattis till Antonia Dåderman som vann stipendiet för Young Professionals. Hennes motivering lyder:
Årets vinnare har minst sagt ett imponerande CV och har på kort tid åstadkommit mycket. Vinnaren har varit finalist i ”Årets IT Tjej” och vunnit tävlingen Female Leader Engineer. Vinnaren har hållit ett inspirationstal i Europaparlamentet i Bryssel samt varit trainee på några av Sveriges största industriföretag. Vinnaren har även varit mentor för gymnasietjejer för att få dem våga välja en teknisk utbildning. Årets vinnare har ett driv som är utöver det vanliga och vi är övertygande att hon kommer bli en förebild för framtidens arbetsmarknad.

⭐ Johanna Kurzwelly

Sen vill vi säga stort grattis till Johanna Kurzwelly som vann stipendiet för studenter. Hennes motivering lyder:
Årets vinnare vill förbättra samarbetet mellan teknisk innovation och medicin för att skapa säkrare och effektivare vård - och hon har tagit ett stort kliv i rätt riktning. Nu ska vinnaren anordna en innovationsutbildning för studenter mellan läkare och ingenjörer. Allt detta vid sidan av sina egna studier. Årets vinnare har ett unikt driv och en brinnande passion som imponerar och inspirerar. Det råder ingen tvivel om att vinnaren vill hjälpa andra människor och göra skillnad. Vi är övertygade om att vinnaren kommer att göra ett stort avtryck i framtidens vård.



Hur ser urvalsprocessen ut?

De arbetsgivare som uppfyller grundkriterierna har möjlighet att bli utsedda till Karriärföretag. De kvalificerade arbetsgivarna granskas av expertpanelen bestående av specialister inom HR, kommunikation och Social Media på fyra parametrar. De 300 arbetsgivare som erhåller högst värde av expertpanelen går vidare till Karriärföretagens jury . Juryn värderar och utser Karriärföretagen.

Steg 1: Grundkriterierna 

De arbetsgivare som uppfyller grundkriterierna har möjlighet att bli utsedda till Karriärföretag. I år är det ca 1 000 företag, statliga verk, myndigheter och kommuner som klarar grundkriterierna och har möjlighet att utses till ett Karriärföretag 2023. Grundkriterierna för att kunna bli ett Karriärföretag är följande:

 • Minst. 250 anställda och/eller 250 miljoner i omsättning
 • Personalchef finns i organisationen
 • Rekryterande organisationer
 • ”Up & coming”: En arbetsgivare som inte lever upp till samtliga grundkriterier, men på annat sätt har utmärkt sig med sitt employer branding-arbete under det senaste året.

Steg 2: Expertpanelen granskar

Samtliga organisationer granskas av Karriärföretagens expertpanel som består av specialister inom HR, kommunikation och sociala medier. Expertpanelen betygsätter:

 • Organisationens karriärsidor: information, kvalitet och dynamik
 • Närvaron och kvaliteten i sociala och andra digitala medier
 • Aktiviteterna gentemot studenter och yrkesverksamma akademiker
 • Attraktiviteten som arbetsgivare i externa mätningar

Expertpanelen tilldelar varje arbetsgivare ett betyg på en skala från 1–10 för respektive kriterium. De 200 arbetsgivare som erhåller högst poäng går vidare till nästa steg.

Steg 3: Juryn väljer ut årets Karriärföretag

Karriärföretagens jury väljer ut de arbetsgivare som blir årets Karriärföretag. Juryn består av:

 • Charlotte Hågård, en av Sveriges mest ansedda talang- & karriärexperter
 • Anna Dyhre, Sveriges mest anlitade employer branding-föreläsare
 • Torgny Johnsson, rådgivare och konsult inom HR, tidigare personaldirektör på SAS och Infranord
 • Boris Nordenström, serieentreprenör och grundare av till exempel Jobline

Karriärföretagen har i mer än 11 år klartlagt de mest intressanta arbetsgivarna att jobba och göra karriär på för unga akademiker och Yound Proffesionals som är påväg i karriären. Valet av arbetsgivare är en av de viktigaste besluten du gör i livet Karriärföretagen har under dessa 11 år väglett och skapat möjligheter för många kontakter mellan arbetsgivare och talanger.

Karriärföretagen 2022

Senast uppdaterad: 15 nov 2022