Visa studentum.se som: Mobil

Träffa och chatta med skolor live på Digitala utbildningsmässan den 7 oktober! Anmäl dig nu 🎓✨

Karriärföretagen

Är du student och ska snart starta din karriär? Då kan Karriärföretagen guida dig i den stora mängden av arbetsgivare som finns. Karriärföretagens mål är att vägleda dig som är student - eller som nyligen har börjat jobba - för en bra start på karriären.

Karriärföretagen är en utmärkelse för arbetsgivare som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter både för nyexaminerade studenter och för unga arbetstagare som redan har jobbat i några år. Syftet med Karriärföretagen är att förenkla för Sveriges studenter och Young Professionals att hitta sin nästa arbetsgivare samt belöna ett framgångsrikt employer branding-arbete. 

För att ett företag ska kunna bli utsett till ett Karriärföretag behöver det uppfölja ett antal olika kriterier - läs mer om urvalsprocessen längre ner på sidan.


🎓 Karriärstipendiet - ansökan är nu stängd 🎓

Syftet med Karriärstipendiet är att främja och stödja unga duktiga talanger i deras karriär. Karriärstipendiet kommer gå till två personer, en student och en yrkesverksam. För att kunna få stipendiet ska du bland annat ange dina framtidsplaner för din karriär, hur du ska använda stipendiet och berätta mer om något du är stolt över att ha uppnått under studietiden eller i arbetet. 

Stipendiet är öppet för alla studenter och yrkesverksamma med en akademisk utbildning i ålder 18-35 år. Stipendierna är på 20 000 kr vardera och ansökningstiden var öppen mellan den 1 juli – 15 augusti och är nu stängd. Vilka som till slut får ta emot stipendierna bestäms av en kommitté (se nedan). Vinnarna presenteras den 7:e oktober under Karriärdagen.

Sök Karriärstipendiet här!

Kommitéen för Karriärstipendiet:

 • Oliver Paschetto Jensin, CMO på Karriärföretagen
 • Linnéa Vangen, Brand Manager på Karriärföretagen
 • Charlotte Hågård, karriärcoach

Kriterier för att ansöka om Karriärstipendiet:

 • Du är 18 – 35 år
 • Du är student på ett universitet/högskola just nu eller har en akademisk eftergymnasial utbildning
 • Du ska presentera dina framtidsplaner för din framtida karriär
 • Du ska ange vad du kommer använda stipendiet till ifall du vinner
 • Du ska presentera något du är stolt över att du åstadkommit

Hitta ditt framtida arbetsgivare

Är du intresserad av att jobba för ett Karriärföretag? Tusentals företag går igenom processen men bara ett litet antal utses till Karriärföretag. Klicka på knappen nedan för att läsa mer om de olika företagen.

Läs mer om Karriärföretagen 2021 härHur ser urvalsprocessen ut?

De arbetsgivare som uppfyller grundkriterierna har möjlighet att bli utsedda till Karriärföretag. De kvalificerade arbetsgivarna granskas av expertpanelen bestående av specialister inom HR, kommunikation och Social Media på fyra parametrar . De 200 arbetsgivare som erhåller högst värde av expertpanelen går vidare till Karriärföretagens jury . Juryn värderar och utser Karriärföretagen. Målbilden för antalet Karriärföretag som utses är 100, men kan variera något mellan åren beroende på underlaget och juryns värdering.

Steg 1: Grundkriterierna 

De arbetsgivare som uppfyller grundkriterierna har möjlighet att bli utsedda till Karriärföretag. I år är det ca 1 000 företag, statliga verk, myndigheter och kommuner som klarar grundkriterierna och har möjlighet att utses till ett Karriärföretag 2021. Grundkriterierna för att kunna bli ett Karriärföretag är följande:

 • Minst. 250 anställda och/eller 250 miljoner i omsättning
 • Personalchef finns i organisationen
 • Rekryterande organisationer
 • ”Up & coming”: En arbetsgivare som inte lever upp till samtliga grundkriterier, men på annat sätt har utmärkt sig med sitt employer branding-arbete under det senaste året.

Steg 2: Expertpanelen granskar

Samtliga organisationer granskas av Karriärföretagens expertpanel som består av specialister inom HR, kommunikation och sociala medier. Expertpanelen betygsätter:

 • Organisationens karriärsidor: information, kvalitet och dynamik
 • Närvaron och kvaliteten i sociala och andra digitala medier
 • Aktiviteterna gentemot studenter och yrkesverksamma akademiker
 • Attraktiviteten som arbetsgivare i externa mätningar

Expertpanelen tilldelar varje arbetsgivare ett betyg på en skala från 1–10 för respektive kriterium. De 200 arbetsgivare som erhåller högst poäng går vidare till nästa steg.

Steg 3: Juryn väljer ut årets Karriärföretag

Karriärföretagens jury väljer ut de arbetsgivare som blir årets Karriärföretag. Juryn består av:

 • Charlotte Hågård, en av Sveriges mest ansedda talang- & karriärexperter
 • Anna Dyhre, Sveriges mest anlitade employer branding-föreläsare
 • Torgny Johnsson, rådgivare och konsult inom HR, tidigare personaldirektör på SAS och Infranord
 • Boris Nordenström, serieentreprenör och grundare av till exempel Jobline

Karriärföretagen har i mer än 10 år klartlagt de mest intressanta arbetsgivarna att jobba och göra karriär på för unga akademiker och Yound Proffesionals som är påväg i karriären. Valet av arbetsgivare är en av de viktigaste besluten du gör i livet Karriärföretagen har under dessa 10 år väglett och skapat möjligheter för många kontakter mellan arbetsgivare och talanger.

karriärföretagen 2021

Senast uppdaterad: 18 aug 2021