Lund: Sveriges femte bästa studentstad 2023

Med Sveriges mest aktiva studentliv och goda möjligheter till både praktik och masterutbildning rankas Lund som Sveriges femte bästa studentstad 2023.

Att Lund hamnar högt på listan över Sveriges bästa studentstäder förvånar kanske inte direkt någon. Men det är mer än det livliga studentlivet som lockar människor till staden – Lund erbjuder nämligen inte bara bäst praktikmöjligheter i hela landet utan även goda möjligheter till avancerade studier.  

För många är Lund synonymt med studentliv. Staden är känd som en kunskapsstad med starka influenser från Lunds universitet som funnits i staden sedan 1600-talet. I flera hundra år har studenter levt och satt sin prägel i Lund, vilket inte minst märks på stadens aktiva och populära studentliv. Läs mer om vad som gör Lund till en av Sveriges bästa studentstäder.  


🏙️

Antal invånare

127 100

💸

Genomsnittlig månadslön

31 567 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Låg

*Läs mer här


Sveriges bästa studentliv

Att Lund hamnar på delad andra plats över städer med bäst studentliv kommer knappast som en överraskning. Med hjälp av stadens 13 nationer och nio studentkårer erbjuder Lund en av landets bästa studentupplevelser. Nationernas fokus ligger på den sociala verksamheten utanför studierna och de arrangerar bland annat matserveringar, pubar och nattklubbar. Tack vare nationernas engagemang i studenterna kan Lund erbjuda hela tio av elva möjliga aktivitetsområden, med allt från bruncher, sportarrangemang och fikor till kulturevent och klubbar. Det ger dig som student i Lund ett brett urval av aktiviteter att välja mellan.

Goda möjligheter till praktik

För dig som planerar att gå en utbildning med praktik är Lund ett utmärkt val. Tillsammans med Malmö har Lund nämligen Sveriges bästa möjligheter till praktik. Antalet praktikplatser i relation till antalet invånare ligger högt över rikssnittet, vilket gör studentstaden till en bra plats för dig att söka praktik på. Även efter din utbildning kan Lund vara en bra plats att stanna på för att starta en karriär. Dels ligger medellönen över rikssnittet, dels har Lund en tacksam placering rent geografiskt vilket öppnar upp för arbetsmöjligheter både i Köpenhamn och i Malmö.

Tufft med boende för studenter

Att som student hitta boende i Lund kan definitivt vara en utmaning, framför allt vid terminsstart då trycket på bostäder är extra högt. I Lund finns det olika bostadsalternativ såsom korridorsrum, studentlägenheter och kollektiv. Dessa hyrs ut av bland annat AF Bostäder, LU Bostäder och nationerna. Även om det finns system för att nyantagna studenter som flyttat till Lund från en stad utanför Skåne ska få boende kan du som funderar på att börja studera i Lund räkna med att behöva hyra boende i andra hand under början av din studietid.

Stort utbud av studier på avancerad nivå

Som en av Skandinaviens största institutioner för både utbildning och forskning är det inte konstigt att Lund placerar sig bland topp tre i listan över städer med möjligheter till masterutbildning. Antalet program på avancerad nivå som erbjuds i Lund ligger över rikssnittet och av 18 möjliga områden erbjuder Lund avancerade utbildningar inom 15.

Hitta utbildning i Lund här

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser