Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

"Vi lär oss av människor som arbetar i branschen"

Sandra Åhs Sivertsen, 26 år från Sälen läser utbildningen Projektledare möten och event på Travel Education Centre (TEC) och tar examen vårterminen 2014. Sandra ångrar inte en sekund att hon valde att läsa Projektledare möten och event. Utbildningen har en stark koppling till arbetslivet och erbjuder ett stort kontaktnät inom mötesindustrin.
– Skolan arbetar aktivt med att hela tiden få ut oss på marknaden, vilket är unikt. Det skapar så många möjligheter, berättar Sandra.

Travel Education Centre

Varför valde du att läsa Projektledare möten och event på Travel Education Centre?

– Jag ville börja studera efter ett antal år i restaurangbranschen och kollade på lite olika utbildningar. Jag blev väldigt glad när jag hittade utbildningen på TEC eftersom jag tyckte att den verkade rolig, intressant och kändes rätt för mig.

Berätta om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni?

– Utbildningen till projektledare inom möten och event täcker ett väldigt brett område. Vi studerar på heltid, det vill säga 9-16 nästan varje vardag och arbetar mycket i grupparbeten och med skarpa case. Det är ett bra sätt att lära sig nya saker på och passar perfekt för den som lär sig bäst genom praktiska övningar och arbeten.

– Några av de kurser vi läser är projektledning, marknadsföring, sponsring, retorik, presentationsteknik, försäljning, mässor, kongresshantering, upplevelsedesign, ekonomi, resebranschen, indesign, CSR, evenemangsäkerhet, evenemangsanalys, hybrida event, business engelska och sociala medier.

Sandra läser utbildningen Projektledare möten och event på Travel Education CentreIngår det någon praktik i utbildningen?

– Vi har två perioder LIA (Lärande i arbete) vilka innefattar 11 samt 16 veckor. Man bestämmer själv inom vilket område, kopplat till utbildningen, man vill arbeta med och ansvarar själv för att söka till de företag som är av intresse. Det finns ett LIA-nätverk där skolan redan har kontakter och där tidigare studenter har haft sin LIA. Man får bra vägledning under ansökningsprocessen av vår utbildningsledare om det skulle behövas. LIA är ett fantastiskt bra sätt att få komma ut i branschen och bygga sitt nätverk. Redan efter första LIA:n var det flera stycken i min klass som fick jobberbjudande och arbetar nu extra vid sidan av utbildningen.

– Förutom vår LIA så arbetar TEC kontinuerligt med att få ut oss i branschen så vi får bästa förutsättningarna att bygga vårt nätverk, vilket är så viktigt när man väl har tagit examen. Man blir automatiskt medlem i MPI som är ett globalt nätverk inom mötesindustrin. Genom detta har man möjlighet till internationella kontakter i branschen.

– Under utbildningen åker man på två olika resor. Första året åkte vi till London och fick där kontakt med ett universitet som studerar liknande utbildning som vi gör. Vi fick även träffa människor inom mötesindustrin som arbetar i London och se olika venues och hur de arbetar med möten där. Andra året åkte vi under höstterminen till Barcelona och EIBTM mässan som är en global mässa inom möten och event. Det finns möjligheter att här få kontakter på den internationella marknaden om det är något man strävar efter.

Hur är lärarna och klassen?

– Lärarna som vi har är personer verksamma inom branschen. Det ser jag som mycket positivt då de är uppdaterade på hur branschen ser ut och har stor erfarenhet inom sitt område. Mötesindustrin är som en stor familj och det känns nästan som att alla känner varandra. Därför är det så värdefullt att ha föreläsare som är verksamma på arbetsmarknaden då de är bra kontakter att ha inför framtiden.

– Skolan ligger på Gärdet, bara fem minuters gångavstånd från tunnelbanan. Det är lättillgängligt och finns även bra kommunikation med buss. Lokalerna är fräscha och ljusa, vilket är viktigt när man spenderar så pass mycket tid i skolan. Det finns en bra restaurang i samma hus och en ICA butik precis i närheten.

– I klassen är vi 35 personer i varierande åldrar. Det är ganska många som kommer från andra platser i Sverige men även många från Stockholm. Det är kul att det finns en sådan stor variation både i ålder och hemorter. Det är övervägande tjejer i min klass.

Fick du flytta till en ny stad när du började utbildningen?

– Jag bodde flera år i Norge innan jag började utbildningen. Men eftersom jag har en del av min familj och många vänner i Stockholm kändes det som ett naturligt val av stad att flytta till för att studera. Det som kan vara lite klurigt med Stockholm är att få tag på boende så det är något man behöver börja leta efter i rätt god tid.

– Eftersom vi spenderar mycket tid i skolan så lär man känna de andra i klassen väldigt snabbt. Även alla grupparbeten och aktiviteter vi har vid sidan av skolan bidrar till att det blir en väldigt bra stämning i klassen.

Sandra 26 år från Sälen läser på Travel Education CentreVilka karriärmöjligheter finns efter examen?

– Det finns oerhört mycket möjligheter efter skolan! Mötesindustrin behöver utbildade projektledare och det är en växande marknad. Men som med mycket annat så handlar allt om ens egen inställning och initiativtagande. Jag tror att det viktigaste är att skapa ett bra kontaktnät under utbildningens gång och vara med på de olika aktiviteter som sker. Vi får även in många förfrågningar från företag om vi kan arbeta som eventpersonal. Vissa av dessa är volontärjobb andra är jobb som man får betalt för. Detta är en bra fot in på olika eventbyråer och ett smart sätt att arbeta på sitt kontaktnät. Allt handlar om vilka möjligheter man själv skapar för sig och tar man de chanser som ges, tror jag att man inte behöver oroa sig för framtiden och jobb.

Vilket är ditt drömjobb?

– Mitt drömjobb är ett jobb där jag utmanas och får använda min kreativitet. För mig är det oerhört viktigt att jobba med något jag trivs med och känna att jag får möjligheter att utvecklas. På vilket företag eller exakt vad jag vill jobba med får framtiden utvisa. Det är även det som jag gillar mest med utbildningen, att den ger en bred grund att stå på. Det finns många vägar att gå och så mycket intressant att välja mellan!


Tror du att du kommer att plugga mer framöver?

– Jag har tänkt att jag ska fortsätta studera ett år till och då vill jag rikta in mig på internationell marknadsföring. Har börjat kolla på lite olika universitet i NYC och London. Vill utomlands för att få mer kunskaper inom engelska och samtidigt studera det som jag känner att jag är mest intresserad av just nu. Men inget är skrivet i sten, dyker ett intressant jobberbjudande upp efter min andra praktik så får vi se hur jag gör.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?

– Det roligaste under utbildningen är att jag har fått lära mig så mycket nya saker! Jag känner att jag har fått mycket ny kunskap genom de kurser vi har haft och jag kommer ha stor nytta av detta i framtiden. Att bland annat ha pluggat retorik och presentationsteknik är något som är användbart i det vardagliga livet, och det har utvecklat mig enormt. Att åka till Barcelona med klassen är en av de saker vi har gjort som var mycket kul och lärorikt. Jag har även fått så många nya vänner och kontakter som är ovärderliga. Jag ångrar inte en sekund att jag har lagt två år av mitt liv på den här utbildningen.

Varför skulle du rekommendera utbildningen till andra?

– Det är en utbildning som är väldigt bred, och just därför tycker jag att den är så oerhört bra. Att få lära sig av människor som arbetar i branschen är mycket inspirerande och hela sättet vi arbetar på har passat mig utmärkt. Att utbildningen även arbetar aktivt med att hela tiden få ut oss på marknaden är unikt. Det skapar så många möjligheter, för allt handlar i grund och botten om att skaffa sig ett bra nätverk när man ska ut i branschen och söka jobb.

Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?

– Utbildningen blir vad du gör den till. Det är ingen som kommer mata dig med silversked, utan se till att ta de chanser och möjligheter som dyker upp. Ett genuint intresse för människor och möten är grundläggande, för det är vad mötesindustrin handlar om. Gå in med en öppen inställning och sug åt dig all ny kunskap som ges!

Välkommen till en fantastiskt rolig bransch och lycka till!
Läs mer om Project Manager Meetings & Events

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Travel Education Centre

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.