Unika utbildningar med unika möjligheter

Anja Edberg var, som så många andra, trött på att varje dag gå till ett jobb hon inte var särskilt engagerad i. Hon vände sig istället till studier för att få möjligheten att jobba med något som hon verkligen brinner för - teaterskrädderi. Från 2004 till 2006 läste Anja på Tillskärarakademin i Göteborg där hon studerade teaterkostym och historiska dräkter.

Tillskärarakademin i Göteborg

anja_stoerre

Anja, som idag är 28 år, jobbade tidigare på ett bemanningsföretag och har fått prova på olika arbetsplatser. Det var först efter detta som hon bestämde sig för att ta hennes passion för att sy kläder på allvar. Hon valde att börja på en basutbildning i slöjd och mönsterkonstruktion för att få den behörighet som krävdes för att komma in på Tillskärarakademins teaterkostymutbildning. Tillskärarakademin är den enda i Norden som lär ut teaterskrädderi.

När Anja tänker tillbaka på sin studieperiod talar hon varmt om hur utbildningen innehåller många moment där varje del är lika viktig. Hon berättar att alla ingående moment var roliga och nödvändiga för helheten.

- Man får lära sig både grundlig detaljslöjd och hur man syr för teaterscenen med de krav och begränsningar detta kan innebära.

Största delen av arbetet är praktiskt med olika delmoment, som redovisas allt eftersom. Utbildningens sista del består av en större uppgift som eleven planerar och genomför, under viss handledning från lärare. Utöver detta ingår också en längre praktikperiod.

- Det är en stor fördel att ha en lång praktikperiod, då detta ger en möjlighet att få visa upp sig och skaffa referenser.

Även om jobben inte är så många har det hela tiden varit Anjas förhoppning att utbildningen skulle leda fram till hennes drömyrke - att få jobba på en teater. Tack vare hennes praktikplats arbetar hon idag med att sy kläder till opera, musikal och balett på ett stort operahus. Det började med deltidsarbete på operahuset som senare ledde till en heltidsanställning.

Anja beskriver hennes tid på Tillskärarakademin som rolig och inspirerande med kompetenta lärare.  Hon påpekar också att utbildningen har ett högt tempo där man som elev måste vara driven och jobba flitigt för att tillämpa sig alla kunskaper till fullo.

Hon är oerhört tacksam att idag kunna, på en professionell nivå, jobba med det hon verkligen vill. Det hon uppskattar mest är det kreativa arbetet och att få hålla på med saker som hon verkligen brinner för.

Utbildningen passar utmärkt för dig som vill skaffa en bred kunskapsgrund för att kunna jobba med kostym inom teater, film eller dans.

- Man får prova på många olika saker, vilket ger möjlighet att förena vilka delar man passar bra för och tycker är roligast!