"Studierna gav mig en extra familj i Spanien"

Åsa Söderqvist, 20 år från Sundsvall, reste i april 2013 till Málaga i Spanien för att förbättra sin spanska under sex veckor. Hon valde att använda sig av IS Internationella Skolorna som har sammarbete med Malaca Instituto, rankad som en av de bästa skolorna i Spanien. Spanskastudierna blev ett minne för livet och gav Åsa, förutom goda spanskakunskaper, en extra familj i Spanien.
– Jag råder alla att bo i värdfamilj, det är det bästa sättet att verkligen öva sin spanska och komma in i kulturen, berättar Åsa.

IS Internationella Skolorna

Varför valde du att läsa på Malaca Instituto? 
– Jag ville förbättra min spanska genom att studera spanska och samtidigt bo hos en spansk familj. Jag jämförde många av de skolor i Spanien som Internationella skolorna erbjöd, men fastnade för Malaca Instituto. Det verkade vara en väldigt bra och seriös skola, rankad som en av de bästa språkskolorna i Spanien. Dessutom lockade Málaga som stad, med klimatet, storleken på staden och närheten till havet.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läste ni och hur arbetade ni?
– På Malaca Instituto undervisar de bara spanska för internationella studenter. Det var studenter från hela världen, men de flesta var från Europa. Man kan kombinera sin spanskakurs med till exempel dans- eller matlagningskurser.

– Jag läste standardkursen, intensivkurs i spanska med fyra timmars undervisning om dagen. Vi hade för det mesta två timmars grammatik och två timmars kommunikation. Varje dag fick vi läxor och vi hade prov varje fredag, för att se om man lärt sig det man skulle för veckan och därmed kunde komma till nästa nivå (var upplagt med en nivå/vecka).

– I början av studietiden gjorde man ett test för att se vilken grupp man skulle vara i, för att hamna på en lämplig nivå. Alla som var där hade olika antal studieveckor, vissa var där i två veckor medan andra stannade upp till sex månader. De som väljer att stannar länge kan, genom ett sammarbete som skolan har, välja praktik/arbete på ett lokalt företag, för att förbättra språkkunskaperna ytterligare.

Åsa läste spanskakurs i Malaga genom IS Internationella språkskolornaHur var lärarna och klassen?
– De allra flesta av lärarna var väldigt bra, roliga och underhållande men ändå seriösa. Vi hamnade i olika klasser varje vecka, beroende på vilka som skulle studera på den nivån. I min klass var vi allt från 3 till 12 personer, men man är aldrig fler än så. Det är bra, så att alla har chans att prata på lektionerna.

Hur var det att flytta till ett nytt land för att studera?
– Jag bodde hos en spansk värdfamilj i sex veckor medan jag studerade. Det var verkligen en bra upplevelse och jag hamnade i världens bästa familj! De var jättesnälla och roliga och ville alltid få mig involverad i deras dagliga liv och ha med mig på aktiviteter. De pratade alltid mycket med mig och har en dotter och son i min ålder, vilket var väldigt roligt. Det bodde även fler studenter från min skola hemma hos dem, vilket var väldigt roligt.

– Jag fick också många vänner, från flera olika länder. Vi blev nära vänner på kort tid och hade väldigt roliga veckor tillsammans. Vi håller fortfarande kontakten och planerar att ha en återträff för att ses igen.

– På fritiden gjorde vi väldigt många olika saker. Skolan har pool så ofta var vi där eller på stranden. Det finns också ett träningscenter på skolan med många olika pass där vi tränade ofta. Det anordnades många utflykter både på helgerna och under veckorna så det fanns alltid något att göra. Vi åkta bland annat till Marocko en helg och det var jättehäftigt!

Tror du att du kommer att plugga mer framöver?
– Jag har nyss börjat plugga på Uppsala Universitet till civilingenjör.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?
– Det roligaste var allting jag gjorde med mina nyfunna vänner, allt från att slappa vid poolen på eftermiddagarna och festa i Málaga till de helgutflykter vi gjorde till bland annat Sevilla, Ronda och Marocko. Men jag har också många bra minnen från min värdfamilj, vi håller fortfarande kontakten och de säger att jag alltid är välkommen tillbaka. Jag har fått en extrafamilj i Spanien!

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?
– Studierna är seriösa och man kan lära sig mycket på väldigt kort tid, så det är ett jättebra ställe att förbättra sin spanska på. Dessutom har man en väldigt rolig fritid med oerhört många aktiviteter att välja på, och Málaga är en väldigt trevlig stad att bo i.

Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?
– Jag råder alla att bo i värdfamilj, det är det bästa sättet att verkligen öva sin spanska och komma in i kulturen! Ett annat råd skulle vara att våga prata så mycket spanska som möjligt, även bland vänner, istället för engelska. Det är viktigt för att öva, och spanjorerna är hjälpsamma och uppskattar om du pratar spanska med dem.

– Till sist skulle jag råda att stanna så länge du har möjlighet, gärna i minst sex veckor, för att verkligen komma in i det och lära dig mycket! Men även om det bara blir ett par veckor lovar jag att det kommer bli en bra upplevelse. Jag har i alla fall bara väldigt bra erfarenheter av min tid i Málaga och Malaca Instituto!