Stor efterfrågan på systemutvecklare

Johanna, 25 år, läser sista terminen på Certifierad Systemutvecklare vid Teknikhögskolan i Göteborg och tar examen nu i vår. I dagsläget är det stor efterfrågan på systemutvecklare och Johanna hoppas att fler tjejer ska våga sig in i branschen eftersom både yrket och utbildningen passar perfekt för kvinnor.

Teknikhögskolan

Johanna läser Certifierad Systemutvecklare

Johanna valde att studera Certifierad Systemutvecklare för att hon är intresserad av programmering och hade tröttnat på sitt jobb inom vården. 
– Jag visste att jag ville studera till systemutvecklare och att jag ville gå en Yh-utbildning. Så jag letade runt och hittade en utbildning på Teknikhögskolan som jag fastnade för, berättar hon.


Utbildningen är två år och under den tiden läser de sex kurser. Ibland går kurserna parallellt och varje kurs avslutas med någon form av projektarbete tillsammans med en teoretisk tenta. Projektarbetena sker i grupp och redovisas sedan i klassen. 
– Det är jättebra med alla grupparbeten för det är så vi kommer att arbeta sen när vi kommer ut på arbetsmarknaden, säger Johanna.

Hon berättar vidare att de har samma lärare i alla kurser tillsammans med olika gästföreläsare. 
– Läraren är väldigt kompetent och kommer direkt från branschen.

Under utbildningen har de tre perioder med LIA, så kallad ”Lärande I Arbete”, då de får komma ut på ett företag och testa på yrket.
– Det bästa med utbildningen är att den är så praktisk och att man lär sig det man behöver för att kunna arbeta i branschen, säger Johanna.

– Arbetsmarknaden för systemutvecklare ser bra ut och jag hoppas på att kunna jobba som konsult efter examen, berättar Johanna som just nu gör sin sista praktik på en konsultfirma.

– Systemutvecklare är ett mansdominerat yrke och många tjejer tycker att det låter svårt. Jag tycker att fler kvinnor borde söka, både utbildningen och yrket passar tjejer. Det har även gått väldigt bra för tjejer som gått utbildningen. Man måste våga, avslutar Johanna.Läs mer om Teknikhögskolan

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Teknikhögskolan

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.