Sabina valde Tokyo med STS

22-åriga Sabina Eriksson drömmer om att någon gång starta eget företag i Japan. Efter att under ett års tid ha studerat japanska i Tokyo, har hon nu kommit en bit på vägen mot att uppfylla sin dröm. Sabina tog STS Internationella Språkskolor till hjälp inför sin tid i Japan och hon vill varmt rekommendera andra att göra samma sak.

STS Internationella Språkskolor

Studenter i JapanVarför valde du STS språkskola i Tokyo?

– När jag hade bestämt mig för att jag äntligen skulle ta mig till Japan för att studera, så satt jag och kollade runt på många olika språkskolor i Tokyo. Valet föll på STS språkskola eftersom jag tyckte att skolan hade ett perfekt läge. Om man kollar upp Suidobashi på en karta (stationens namn där skolan ligger) så ligger det verkligen i mitten av Tokyos innerstad. Så jag bestämde mig för den och valde ett boende som låg nära så att jag kunde cykla om jag ville.

Berätta om din utbildning i Japan.

– Precis i början, när jag var nybörjare, hade vi många lekar och läraren försökte göra undervisningen så underhållande som möjligt. Ju mer avancerade vi blev, ju mer grammatik fick vi lära oss. Var tredje månad hade vi ett stort prov som avgjorde om man kunde gå upp en nivå, eller om man fick läsa om nivån man just hade studerat.

Hur var lärarna och lokalerna?

– Lärarna var jättetrevliga och hjälpsamma. Man kunde prata om det mesta med dem, inte bara saker som hörde till skolan, utan de ville hjälpa till med allt man hade på hjärtat. Alla var ju såklart japaner, så de vet hur allt går till. Inuti skolan var det nyrenoverat så allt såg nytt och fräscht ut. Skolan ligger på entréplanet och på sjätte våningen av ett lite högre hus. De flesta husen är ju rätt höga i Tokyo för att alla ska få plats. På gatorna runt skolan fanns det många olika restauranger och matställen.

Plugga i Tokyo med STSHur var det att flytta till ett annat land för att plugga?

– Jag kom till Tokyo cirka en vecka innan skolan skulle börja så att jag kunde titta mig omkring och bli mer bekant med staden innan skolstarten. För mig var allting så fascinerande och stort, jag ville vara ute hela dagarna och titta runt och prova all god mat.När skolan började fick jag kompisar direkt, så vi gick ofta på upptäcksfärder i och utanför Tokyo. Jag kände direkt hur mycket jag trivdes där och känner så fortfarande.

Hur bodde du i Tokyo?

– Jag bodde i ”share house”, så jag delade rum och hus med japaner och internationella studenter. Vi kunde sitta och prata i timmar på kvällarna om allt möjligt. I början pratade vi mest engelska eftersom jag inte hade kommit så långt i det japanska språket, men sedan pratade vi mer och mer japanska. Jag tycker att share house är ett bra boendealternativ eftersom man då kan öva på japanskan mycket mer än om man bor själv.

Hur spenderade du din fritid?

– På fritiden gick vi ofta till Izakaya, vilket är en japansk bar/restaurang. Annars gick vi till kaféer och satt och pratade, tog en picknick i parken eller shoppade. Det var många utflyktsmål och saker i och utanför Tokyo som man ”bara måste prova på”, vilket jag också gjorde. Exempel är att kolla på sumo, gå till ett kattkafé, se sakura och höstlöv, klättra upp för Fujiberget, kolla runt på fiskmarknaden Tsukiji, åka till Akihabara (Electric Town), se olika tempel (det mest kända är i Asakusa), åka till Shibuyas övergångsställe där det vid rusningstid är 3 000 människor på en gång som korsar vägen, se en fyrverkerifestival med mycket mera. Listan kan bli helt oändlig!

Sabina med vänner i JapanVad vill du säga till andra som ska studera i Japan?

– Du har världens chans att lära dig ett av de vackraste språken i världen, ta för dig! Du kommer att lära dig mycket mer intensivt än om du studerar hemma i Sverige, och du kommer få så många nya kompisar från hela världen och uppleva den japanska kulturen tillsammans med dom. Det finns så mycket nytt att se som är olikt allt här hemma, så det blir aldrig tråkigt. Jag rekommenderar också att du skaffar många japanska kompisar, för då kan du ju öva din japanska på dom. Jag lovar, om du kan säga "Konnichiwa, genki desuka?" så får du hundra komplimanger över hur duktig du är på japanska!
Läs mer om STS Internationella Språkskolor

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: STS Internationella Språkskolor

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.