STI-Ingenjör - ett självklart val!

Valentyna, 29 år, valde att läsa STI-Ingenjör, Lågenergibyggnader hos Stockholms Tekniska Institut för att hon vill bygga på sin ingenjörsutbildning med en aktuell utbildning som är efterfrågad på arbetsmarknaden. STI har mångårig erfarenhet i att utbilda ingenjörer, så för Valentyna var valet självklart.  

Stockholms Tekniska Institut

Varför valde du att läsa till STI-Ingenjör, Lågenergibyggnader?
– Jag valde det programmet för att min första högskoleutbildning var en ingenjörsutbildning och jag kände att jag ville fördjupa mig ännu mer i det yrket. Att bygga miljövänligt blir mer och mer populärt och jag vill ha en aktuell, efterfrågad utbildning.

Berätta lite kort om utbildningen. Vad läser ni och hur arbetar ni?
– Vi läser flera ämnen parallellt och det kan kännas tufft ibland att förbereda sig till två eller tre tentor på en vecka, men det går och jag har klarat det bra än så länge. Det handlar bara om att vara fokuserad och målinriktad, resten fixar sig.

– Första året läser vi ämnen som entreprenörskap, matematik, miljö och samhällspåverkan, byggteknik, installationsteknik och samordning i byggprocessen. Lärarna är underbara! Alla är yrkesverksamma inom sina läroområden, det vill säga att de driver sina egna företag/firmor, arbetar som konsulter och certifierade energiexperter. Det finns väldigt mycket att lära sig av dem.

Vilka karriärmöjligheter finns det för dig efter examen?
– Efter att ha gått den här utbildningen kan man bland annat arbeta som byggingenjör, energistrateg, byggkonsult och byggledare, så möjligheterna är många och arbetsmarknaden ser bra ut. Mitt drömjobb är att arbeta med energieffektivisering av både gamla och nya byggnader eller med miljöfrågor inom bygg på ett företag eller kommun.

Vilket är ditt bästa minne från tiden på din utbildning och på skolan?
– Det roligaste och bästa minnet från det första halvåret på min utbildning var när jag lyckades imponera på min lärare i matematik genom att komma på en snabbare och kortare lösning på en uppgift, än hans lösning, men som ändå var rätt.

Skulle du rekommendera utbildningen till andra?
– Jag rekommenderar den här utbildningen till andra som är intresserade av byggindustri och av nya miljövänliga teknologier och lösningar inom bygg. Programmet är nytt, spännande och STI har mångårig erfarenhet i att utbilda ingenjörer, så för mig har valet varit självklart.

Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?
– Mitt bästa råd till blivande studenter på STI är att vara fokuserade, närvarande och målinriktade. Det är viktigt att välja utbildning med omsorg.Läs mer om STI -Stockholms Tekniska Institut