Peter hittade HR-utbildningen som mötte hans stora krav

HR-utbildningen som mötte Peters stora krav

När Peter Hellberg bestämde sig för att studera och fördjupa sig inom HR hade han stora krav. Det skulle vara möjligt att läsa in kunskaperna snabbt och gå att anpassa utbildningen efter Peters egen studietakt, och självklart skulle det vara en seriös utbildningsanordnare bakom som kunde ge honom de kunskaper han var ute efter. Peter hittade vad han letade efter i Cadys utbildning till HR-specialist. Så här gick det till när han läste på sina villkor och tog nya steg i karriären.

Från sjön till personalfrågor

Peter har sina rötter i den maritima världen. Han började som jungman och har sedan dess prövat på nästan alla roller inom handelssjöfarten. När han började inom myndigheten Sjöfartsverket var det som lots men Peter avancerade och började snart få olika chefsställningar, bland annat som tjänsteförrättande förhandlingschef. Det var när han började leda medarbetare som intresset för just personalfrågor blommade upp på allvar.

”Jag har alltid haft ett intresse för det som har att göra med personer och att allt går rätt och rättvist till i olika processer. Jag har funderat på HR-sidan och även pluggat både civil och statlig arbetsrätt, där föddes intresset på riktigt.”

Men att sätta sig på skolbänken en längre period mitt i livet var ingenting som Peter var intresserad av. Vid 52 års ålder tilltalades inte Peter av att sätta av fyra år för att läsa HR-utbildningen. Han ville ha kunskaperna men på sina villkor och på ett sätt som passade hans liv. Det var då han hörde talas om Cady.

”Det var en kollega som hade gått utbildningen hos Cady som tipsade mig och det kändes som rätt väg att gå. Sättet som man kan läsa utbildningen på passar mig utmärkt.”

En utbildning med djup, bredd och struktur

Cadys utbildning till HR-specialist sker helt på distans. De som går utbildningen har tillgång till lärplattformen dygnet runt samt till sin mentor och supportfunktionerna på vardagarna. Man behöver inte sätta sig i någon särskild skolbänk eller träffa några lärare. Dessutom bestämmer man själv sin studietakt. Ett upplägg som gav Peter den frihet han behövde men som även gav honom funderingar.

”Jag var faktiskt en smula tveksam i början. Jag ställer höga krav, både på mig själv och utbildningar, och jag undrade hur det skulle gå med en utbildning som inte är lärarledd och där man gör tentor och arbetsuppgifter hemifrån. Hur ser relationen ut med mentorerna när man aldrig träffas? Det här formatet ställer höga krav på företaget som håller utbildningen.”

Cady mötte dock Peters höga krav. Efter att ha läst på deras hemsida och pratat mer med kollegan som gått utbildningen, förstod Peter att det här var en väldigt seriös skola och utbildning. För Peter som verkligen uppskattar ordning och reda hade studieupplägget just den struktur som han önskade.

”Jag går in i saker till 150 procent och gillar när det är en tydlig struktur. Böckerna kom snabbt och hemsidan var mycket bra med tydliga tidsspann. Det är bra att utbildningen är uppdelad i moduler, med intressanta sammanfattningar för varje modul som verkligen gjorde mig nyfiken. Det hela var väldigt strukturerat med vad som förväntades av mig, vilka uppgifter jag skulle göra, hur jag skulle göra det m.m. För min del var det en väldigt bra väg in i studierna. Det gav mig en känsla att Cady är väldigt seriösa. Det är inte bara att man får ett diplom för att man deltog i kursen, utan det handlar om att jag konsumerar den här kunskapen och sedan kan använda den efteråt.”

Bra stöd och feedback från en grym mentor

Att studierna inte var lärarledda och att Peter inte träffade sin mentor utgjorde inte något problem. Han tog kontakt med sin mentor Anki vid utbildningens början och den relationen har Peter bara gott att säga om.

”Jag har aldrig träffat någon människa som är så inbjudande redan från början. Både hon och den feedback hon gav mig var fantastisk. Hon var grym. Det märktes direkt att hon hade både kunskaperna och erfarenheten av att vara mentor i den här utbildningen. Hade jag frågor gick det så snabbt att få svar. Det märktes också att de verkligen hade läst igenom det som jag hade skrivit. Det var väldigt seriös feedback. Rak och tydlig och kunnig. Anki förklarade allt i sin feedback, hon sa inte bara ’bra gjort’ utan utvecklade allting. Jag kunde verkligen utveckla mig själv i den feedback som jag fick.”

Peter är även mycket nöjd med de andra delarna av utbildningen

”I mitt jobb har jag fått nytta av både de mjuka och de hårda värdena som de har lärt ut under den här utbildningen. Jag vet hur jag ska tänka när jag gör en handlingsplan, omställningar eller personaladministration. Jag har ju mycket praktiska erfarenheter och har berört de här delarna i mitt jobb men det den här utbildningen verkligen tillförde mig var djupet på kunskaperna.”

Peter tycker dessutom att fältstudierna i utbildningen är superbra eftersom de tvingade honom att anstränga sig mer än att bara titta i en bok och de tog ut honom för att ta kontakt med personer för intervjuer och att skriva rapporter.

Peters råd till andra som går utbildningen:

Efter utbildningen började Peter jobba som tillförordnad förhandlingschef och han gick snart över till att jobba som HR-specialist med inriktning på arbetsrätts- och avtalsfrågor. Han rekommenderar verkligen utbildningen till de som har ambitionen att jobba som HR-specialist men som kanske inte har möjlighet att lägga ner flera år på studier.

”Utbildningen ger dig bredden du behöver för att jobba som HR-specialist. Den är mer än fullgod för att du ska känna dig trygg att ta ett sådant här jobb. Du kanske inte har ekonomisk möjlighet, eller en familjesituation, som tillåter att du sätter dig i skolbänken i fyra år. Den här utbildningen är ett klart fullgott alternativ till det.”

Peter har även några goda råd när det kommer till valfriheten att själv välja hur och när man studerar

”Du har friheten att lägga upp studierna som du vill, i den takt du vill, du behöver inte stressa. Du kan jobba och läsa samtidigt. Det kan nog vara svårt att jobba heltid medan man studerar, det går att göra, men du kan mycket väl gå ner till 75 procents tjänst och läsa resten. Utbildningen ger dig baskunskapen att kunna jobba som HR-specialist, men den har lika mycket bredd som utbildningen för en HR-generalist, för den tar med alla delar från ax till limpa när det gäller rekryteringsprocessen, personaladministration, arbetsrätten m.m.”

Praktik ingår i utbildningen och är vanligtvis på heltid i 6 – 8 veckor.

Längden på praktiken är beroende på bl.a. validering av tidigare erfarenheter och tiden det tar att uppnå praktikens mål. Peter behövde inte gå någon praktik efter som han redan jobbat med det området innan, men han ser praktiktiden som en värdefull del av utbildningen som ökar chanserna till jobb.

”Att ha både de teoretiska kunskaperna och praktiken plus certifikatet du får efter utbildningen ger dig en större konkurrensmöjlighet på arbetsmarknaden. Se den här utbildningen som en investering i dig själv. Ett sätt att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. För mig har den här utbildningen lätt varit värd varenda krona.”
Läs mer om HR-specialist

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Cady Utbildningar

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.