Nära samarbete med företag under hela utbildningen

Fredrik Andersson, 29, från Varberg läste Informationslogistiksprogrammet på Centrum för informationslogistik (CIL) och jobbar idag som logistikkonsult. Fredrik tycker att utbildningen är heltäckande då du får inblick i olika företag, praktiska inslag och en bra grund inför kommande arbetsliv. Utöver det så fick cirka fyra femtedelar av Fredriks klass jobb inom ett halvår efter examen. 

Läs Fredriks berättelse om studierna på CIL.

CIL - Centrum för informationslogistik

Varför valde du Informationslogistiksprogrammet på CIL?

– Mitt val föll på informationslogistikutbildningen för att jag gillade de pratiska element som genomsyrar hela utbildningen. Utbudet av kurser var även överensstämmande med vad jag tittade efter.

Berätta lite om din utbildning. Vad läste ni och hur arbetade ni?

– Under varannan kurs så sker en praktisk uppgift på ett partnerföretag. Dessa uppgifter kan vara allt ifrån kartläggning av informationsflöde, verksamhetsutveckling eller strategi för marknadsföring. Dessa moment är givetvis som all form av praktik en utmaning, men lärdomen att behöva vara lite ”jobbig” för att komma fram är något som är bra att ha i ryggen i arbetslivet. I övrigt är det mycket arbete i grupp, både små och stora, där vikten av sammanhållning och respekt är nyttig, och ibland kämpig. Examinationsformen är till 90 procent presentation och salstenta.

Hur var lokalerna och klassen?

– Klassen var ganska liten, ca 15 personer, vilket gjorde att alla lärde känna alla. Detta ger självklart både för och nackdelar. Jag har hört att klasserna har blivit större och det tror jag är bra. Jag tror att utbytet av erfarenheter ökar med större klasser. Lokalerna är bra för studier och cafeterian är av mycket hög klass.

Fick du flytta till en ny stad när du började utbildningen?

– Jag flyttade till Ljungby från Varberg när jag började utbildningen. Det var tokigt tyckte många, men jag hade inget emot Ljungby som stad. I byn florerar det inte direkt av uteställen om det är det man söker. Dock finns studentaktiveter både inom dryckens tecken men även i idrottslig anda. Det finns ett relativt stort utbud av aktiveter som exempelvis fäktning.

Vilka karriärmöjligheter finns efter examen?

– Karriärmöjligheterna är relativt goda eftersom de flesta klasskompisarna (ca 4/5-delar) fått jobb inom ett halvår efter examen. Det är inom blandade yrken som teknisk IT, människorelaterad IT, helpdesk och jag själv som är logistikkonsult. Inom logistik blir IT en allt viktigare komponent då fokus på effektivitet ständigt är närvarande.

Tror du att du kommer att plugga mer framöver?

– Ja det tror jag absolut. Eftersom vi lever i ett kunskapssamhälle är det omöjligt för mig att säga att jag inte kommer att plugga mer. Jag jobbar själv med att automatisera och effektivisera logistik och IT för att undvika onödig mänsklig kontakt samt snabba på bearbetning och processer. Jag skulle kunna tänka mig att utöka mina kunskaper inom IT-management eller läsa något helt annat. Det är svårt att svara på i dagsläget.

Vilket är ditt bästa minne från tiden på din utbildning?

– Efter att inte ha pluggat på sju år blev ett starkt minne från utbildningen just intresset för kunskap och vad jag faktiskt klarar av.

Varför skulle du rekommendera utbildningen till andra?

– Inblicken i olika företag, praktiska inslag samt den generella inriktningen som utbildningen ger. Den lägger en grund både för ett arbetsliv och fortsatta högre studier.

Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?

– Mitt råd är att försöka se in i så många olika verksamheter som möjligt. Jag hade IKEA IT som partnerföretag, Logent AB på min praktik och skrev examensarbete på Trafikverket. Detta gjorde att jag fick se olika typer av organisationer i olika branscher och med olika storlek.Läs mer om Campus Ljungby

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Campus Ljungby

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.