Lär dig allt om reception, konferens och bokning

Frans Schartaus Handelsinstitut

”Allt föll på plats”

Efter ett halvt års ekonomistudier på högskolan kände Heli Perola, 21 år gammal, att hon ville gå en utbildning med mer specifik inriktning. Relevans, verklighetsförankring och gemenskap var några av de kriterierna hon sökte efter, och när hon tagit reda på mer om yrkeshögskoleutbildningen Reception, konferens och bokning så föll allt på plats.

– Det kändes som att läsa om mig själv och då bestämde jag mig för att söka.

Fastän Heli aldrig tidigare jobbat med hotell innan så kände hon direkt att hon skulle trivas på utbildningen.

– Jag känner mig helt enkelt hemma i det vi gör. Och jag har tidigare jobbat inom servicebranschen och vet att det är den branschen jag vill jobba i.

Utbildningen är på ett år, något som gör att det går väldigt snabbt att bli klar.

– Man kommer snabbt ut och får börja jobba på en gång. De allra flesta har jobb innan examen! säger Heli som själv siktar på att bli receptionschef så småningom.

Omfattade innehåll

Kursinnehållet består av allt från hotellbokningssystem och konferens- och receptionskunskap till gästpsykologi och kundrelationer. Efter utbildningen kan man arbeta som receptionist och konferensvärd på hotell, konferensanläggning, kursgård, mässanläggning eller på företag.

– Just nu läser vi receptions- och konferenskunskap för att fördjupa oss i olika arbetsuppgifter som finns och vad man gör i olika situationer. Vi lär oss också två olika bokningsprogram och lär oss att boka in allt ifrån enskilda personer till stora konferenser. Dessa bokningsprogram finns ute på hotellen vilket kommer underlätta en hel del när man ska börja jobba sen, berättar Heli.

– Efter varje kurs är det en tenta som ska göras för att klara av kursen.

Vissa kurser i utbildningen är under ett par veckor medan andra sträcker sig över en längre period.

– Kurserna går heller inte lika fort fram som på högskolan och man får tid till att förstå sig på allting man gör, säger Heli.

Praktik som ger erfarenhet

Förutom studier på skolan så ingår även en elva veckor lång praktik på ett valfritt hotell, så kallad LIA (lärande i arbete). Detta är något som Heli ser mycket fram emot.

– Det tror jag blir det roligaste under hela utbildningen! Då får vi finslipa på det vi fått lära oss under lektionerna och verkligen komma ut och jobba, säger hon.

Mindre klasser ger mer stöd

Till skillnad från högskolan, där det kan vara uppåt 100 studerande i en klass, så består Helis klass av cirka 30 studenter.

– Man behöver inte vara rädd för att prata inför klassen, eller fråga någonting, eftersom klasserna är så pass små. Klassen blir också mer sammansvetsad på grund av att den är liten, och man lär känna varandra, säger Heli.
Hon tycker också att man får mer stöd av lärarna tack vare de begränsade antalet studenter, och upplägget känns mer personligt än vid högskolan.

– Lärarna är väldigt närvarande och tycker om det de gör. De har jobbat i branschen innan de blev lärare och man kan fråga dem vad som helst, inte bara det lektionen handlar om. Det tycker jag är jättebra! säger Heli.

Starkt samarbete och många möjligheter

På frågan om vad drömjobbet är svarar Heli att hon inte riktigt vet än, men hon vet att det är inom serviceyrket.

– Inom en snar framtid vill jag jobba som receptionschef och sen får vi se var det tar mig, säger hon.
Skolan och utbildningen är välkänd vilket gör att många i branschen vill ha personal just därifrån.

– Utbildningsledarna får även mycket jobbannonser som de lägger upp på vårt intranät vilket underlättar både för oss och för hotellen, då vet de ju vad de får, säger Heli.

– Det är även några stycken i klassen som redan har deltidsjobb där de ska ha sin LIA och några har blivit erbjudna sommarjobb redan, innan LIA:n, så det finns absolut karriärmöjligheter. Vissa hotellkedjor har även intern rekrytering och interna studiemöjligheter vilket gör att man lätt kan avancera inom kedjan.

Om Heli kommer studera vidare sedan vet hon inte än.

– Jag tror att om jag får chansen, kommer jag plugga inom kedjan där jag även kommer att ha min LIA. Och då blir det för att kunna bli chef, så det är ekonomi och ledarskap skulle jag tro.

Avslutningsvis säger Heli att yrkeshögskoleutbildningar (Yh) passar alla och hon tycker att man verkligen lär sig det man behöver inför arbetslivet.

– Vi får väldigt mycket gratis, tycker jag. Alla lärare är väldigt engagerade i oss vilket är roligt. De vill att det ska gå bra för oss. Det här är det bästa jag gjort i hela mitt liv.