Jobba med ditt stora intresse, idrott!

Bosön Idrottsfolkhögskola

Är ditt stora intresse idrott?

Ansök då till Bosön Idrottsfolkhögskola som är en folkhögskola med inriktning på idrott. Individens framsteg och personliga utveckling är i fokus och kurser utgår ifrån deltagarnas behov, förkunskaper och erfarenheter. Teori varvas med mycket praktik och arbete i projekt är vanligt.

Bosön Idrottsfolkhögskola är också en samlingsplats för svensk idrott med möjlighet att knyta många kontakter inom idrotten. Här samlas dagligen både landslag och föreningar, enskilda idrottare och lag, tränare och andra idrottsledare för att träna och utvecklas i sin idrott. På Bosön handlar praktik och projektarbeten om aktiviteter kopplade rakt in i idrottsrörelsen och idrotten där kursledaren har en handledande/mentor roll.

Plugga idrott
På Idrottslinjen Allmän kurs har de studerande möjlighet att läsa upp sina betyg, och som i Ieva Janusevska´s fall, utveckla svenska språket. Ieva Janusevska, styrketräningsess och utbildad polis i hemlandet Lettland, studerande på Idrottslinjen på Bosön Idrottsfolkhögskola 2015-2016.


Varför sökte du till Bosön?
- När man kommer till ett annat land och börjar livet på nytt så kan det vara svårt att anpassa sig till systemet som gäller. Jag hade förstås ingen koll på utbildningssystemet här. Min svenskalärare på Komvux föreslog att jag skulle söka till Bosön när jag berättade om mina framtida drömmar.


Vad var det bästa med att plugga på Bosön?
- Allt! Det bästa just för mig var att utveckla språket, men det var också förstås hur kul som helst att plugga på Bosön. Mitt mål var att göra mitt bästa så att jag i slutet av året är stolt över mig själv och det jag har uppnått.


Nu pluggar Ieva på GIH för att bli idrottslärare för barn och ungdomar.
- I framtiden vill jag inspirera människor att leva hälsosamt och älska sig själv, jag vill visa hur träning kan förändra deras liv.

Läs en utbildning inom idrottPontus Lundqvist är en av de elever som gått Idrottens Organisationsledarlinje på Bosön Idrottsfolkhögskola. Han är idag anställd som föreningsadministratör för Djurgården Hockey Ungdom.


Har din utbildning på Bosön Idrottsfolkhögskola bidragit till att du fått det jobb du har?
- Ja, det har den verkligen gjort! Jag gjorde min praktik hos DIF Hockey ungdom. Föreningen gjorde en omstrukturering av tjänster på ungdomssidan vilket gjorde att min tjänst formades och de uppmuntrade mig till att söka tjänsten. Jag har nu jobbat på DIF i 1,5 år och trivs väldigt bra.

Hanna Grahn ärLäs en utbildning inom idrott på Bosön Idrottsfolkhögskola gymnast och pluggar på Idrottens Tränarlinje på Bosön Idrottsfolkhögskola. Hanna sökte till Bosön för att få en bredare kunskap inom framförallt idrottsskador, tester och fysiologi.


Vad är det bästa med att plugga på Bosön IFHS?
- Att du kan skapa ett grymt kontaktnät. Är du driven, utnyttjar vänner på skolan och vågar ta chanser så finns alla möjligheter. Jag spenderar just nu flera kvällar i veckan hos svenska landslagsgymnaster – en chans jag har fått genom kontakter på Bosön.


Hannas mål med skolan är framförallt att ha sjukt roligt och njuta av tiden, 2 år går snabbt. Men självklart få så mycket kunskap och erfarenhet som möjligt.


Hur ser dina framtidstankar ut?
- Jag vill kombinera både friskvård och idrott. Det bästa vore ett arbete där jag kunde variera mellan gruppträning, personlig träning, kostrådgivning samt tester, fys och skadeförebyggande träning för idrottslag. Jag kommer även fortsätta driva mitt företag Hannas hälsa som är inriktat på massage.


Utbilda dig inom idrottJohan Good studerade på Idrottens Tränarlinje på Bosön Idrottsfolkhögskola. Han jobbar idag som marknadschef i innebandyföreningen FBC Uppsala samt som NIU-instruktör för innebandygymnasiet på Celsiuskolan.

- Jag tycker jag har världens bästa jobb, ingen dag är lik den andra. Ambitionen jag hade med att studera på Bosön var att kunna arbeta inom innebandy och det gör jag nu. Mitt nästa mål är att leda U-19 landslaget i innebandy.

Har din utbildning på Bosön Idrottsfolkhögskola bidragit till att du fått det jobb du har?
- Bosön bidrog absolut tillsammans med min spetskunskap inom innebandyn. En viktig faktor och fördel för min del var att jag var aktiv som ordförande för Bosöns elevkår under mina två år på skolan. FBC Uppsala erbjöd ett galet spännande upplägg som jag nappade på och det har jag inte ångrat!