Ett roligt år med mycket kunskap!

Sofia Hallerbäck, 19 år, studerar på danshandledarutbildningen vid Kristinehamns folkhögskola. Sofia har alltid älskat att dansa och med den här utbildningen får hon göra det hon gillar hela dagarna. Här kan du läsa mer om Sofias erfarenheter och studietid på Kristinehamns folkhögskola.

Kristinehamns folkhögskola

Lärarna är roliga och pedagogiska!

Sofia på Kristinehamns FolkhögskolaSofia som alltid gillat att dansa kunde inte tänka sig något annat än att jobba med dans. Att bli lärare var ett alternativ som hon klurat på. Hon valde danshandledarutbildningen eftersom hon får en god grund att stå på, där hon efter sin examen kan jobba som danslärare, och hon trivs bra med sitt val.

Under sin utbildning får Sofia dansa olika tekniker inom den konstnärliga dansen. Bland annat har hon fått fördjupa sig i jazz, modern och nutida dans, improvisation/komposition, balett och street. Sofia har även fått prova på dans på ett annat sätt genom anatomi, metodik och barndans. Utöver detta ingår även fysisk teater, musik, körsång, psykologi och danshistoria.

- De är mycket praktiskt arbete och vi lär oss verkligen massor, berättar Sofia.

Vad gäller utbildningens upplägg kring examination så har Sofia inte haft några skriftliga prov, men hon har en hel del läxor såväl enskilt som i grupp. Dessa läxor har bland annat bestått av att utforma en barndanslektion, skriva en reflektion eller skapa och hålla i en jazzuppvärmning.

Till våren kommer Sofia att ha praktik för yngre barn i förskolan och en klass på lågstadiet, och detta kommer att varvas med hennes egna och andras dansföreställningar, temadagar och workshops med gästföreläsare. Sofia är nöjd med utbildningens upplägg och ser fram emot vårens projekt.

- Vi lär oss hur man ska vara som lärare/pedagog, samtidigt som vi får chans att utveckla vår egen dans, och på våren har vi en lite större föreställning, där vi i grupper själva får koreografera och skapa en dansföreställning, berättar Sofia.

Sofia är inte bara nöjd med utbildningens innehåll och upplägg. Hon berömmer även skolans lokaler där hon bland annat nämner att hon älskar den hundra år gamla aulan med dess trägolv och höga tak. Hon säger också att det skapas en speciell stämning i klassen där de kommer varandra nära, eftersom de dansar med varandra hela dagarna. Sofia talar också gott om lärarna.

- Lärarna är väldigt roliga och bra pedagoger. De ser alla och ser till att vi blir utmanade på den nivå man befinner sig, berättar Sofia.

När Sofia kom in på danshandledarutbildningen på Kristinehamns folkhögskola flyttade hon från Hammarö, utanför Karlstad, till en stor etta drygt en kilometer ifrån skolan. Hon trivs bra med flytten och gillar att hon bor nära skolan, så hon kan umgås med sina klasskamrater på kvällar och helger.

- Vi hittar på massa grejer tillsammans i olika konstellationer. Fyra av oss utformade ett dansnummer som vi bland annat visade upp under Norrköpings kulturnatt. En kille i klassen har streetlektioner med oss varje tisdag. Vi har sykvällar, filmkvällar, tacokvällar, sconeskvällar, pilateskvällar, improvisationskvällar och massor annat, berättar Sofia.

Man utvecklas som människa!

Sofia har en stor passion för att hela tiden lära sig nya saker och att utmana sig själv. Hon har många intressen utöver dansen så det är det svårt för henne att nämna ett drömyrke. Bland annat har hon intresse för matematik och fysik och har funderingar på att studera vidare till civilingenjör.

När Sofia är klar med danshandledarutbildningen kommer hon att kunna jobba som danslärare i dans för barn, unga och vuxna på hobbynivå, vilket hon ser som en perfekt kombination tillsammans med planerna på vidare studier. Vad hon ska plugga vidare inom är dock ännu inte helt klart eftersom hon har så många idéer för framtiden.

- Vad jag vet är att jag vill jobba med idéer och innovationer, kreativt och gärna i projektform. Tänka utanför ramarna och hela tiden lära mig massor, berättar Sofia.

Oavsett vad Sofia kommer att studera vidare inom, så är hon jättenöjd med sitt val av utbildning på Kristinehamns folkhögskola. För den som är intresserad av dans rekommenderar Sofia att välja denna utbildning, då man inte bara utvecklas som dansare och danslärare, utan även som människa. Hon nämner bland annat att man hittar balans i livet, mår bra och får ett positivt tankesätt.

Hon har många minnen från sin utbildning, men det bästa enligt henne själv är att hon fått lära känna så många nya människor som gillar dansen lika mycket som hon själv. Hon berättar bland annat om uppvärmningen innan balettlektionerna, där hon tillsammans med klasskamraterna sprungit, dansat och jagat varandra till finsk folkmusik och även brottats två och två, eller när hon under den fysiska teatern fått skapa karaktärer och mycket annat.

Sofia sammanfattar sin tid på danshandledarutbildningen med att säga:

- Man får mycket kunskap att ta med sig oavsett vad man än väljer att göra senare i livet, samtidigt som du kommer ha ett helt sjuk kul år!