Ett minne för livet!

Nikolina Ullgren, 19 år från Stockholm spenderade två veckor av sitt sommarlov i södra Frankrike för att komma ikapp med sin franska. Hon reste till Frankrike med STS Internationella Språkskolor som hjälpte till med det praktiska innan resan och fanns tillgängliga för hjälp under tiden i Frankrike. Vad som för Nikolina började som en jobbig resa språkligt och socialt, förvandlades till en helt fantastisk upplevelse och ett minne för livet. Läs Nikolinas egen berättelse om studierna i Frankrike. 

STS Internationella Språkskolor

Nikolina reste till Frankrike med STS Internationella SpråkskolorFörsta lektionen blev en chock
Jag gick en två veckors intensivkurs i franska förra sommaren på Institut Linguistique Du Peyrou i Montpellier, Frankrike. Jag läste franska på gymnasiet här hemma i Sverige och höll på att halka efter vilket gjorde att jag bestämde mig för att plugga upp franskan under sommaren. Jag ville åka till en mindre studentstad och valet föll på Montpellier i södra Frankrike nära havet.

När jag väl var på plats i Montpellier blev det en chock för mig när jag insåg att det var så få som ville pratade engelska med mig. Det var inte för att de inte kunde engelska utan för att de tyckte att jag skulle lära mig franska. Innan jag kom till Frankrike trodde jag att jag var hyfsat bra på språket, jag hade trots allt klarat franska steg 1. Men efter provet som jag fick göra första dagen märkte jag fort att skolverkets krav för franska steg 3 här i Sverige var nästan det man gick igenom i nybörjarklassen i Frankrike. Jag fick ett rätt på provet och läraren som lämnade över det log mot mig och sa: ”Varför sa du inte redan från början att du var nybörjare? Nybörjare behöver inte göra provet.”

Nybörjar- och intensivkurs
Jag blev placerad i en bra klass med andra studenter som var på samma nivå som jag, vilket gjorde lektionerna roliga eftersom jag varken låg efter eller före. Jag hade en lärare för nybörjarklassen och en för intensivkursen, som jag också läste. Det var indelat så att jag på morgonen hade en väldigt trevlig och livlig äldre kvinna med de andra nybörjarna och på eftermiddagen en lite strängare kvinnlig lärare för intensivkursen, men även hon trevlig.

Under intensivkursen hade vi mycket eget arbete och vi fick även hjälp med läxor och annat som vi behövde arbeta med. Jag är väldigt glad och tacksam för att jag valde intensivkursen. Den var lite dyrare men det var helt klart prisvärt! Alla lärare jag träffade under mina två veckor var väldigt kreativa och gjorde det kul att lära sig franska. Alla uppmanade mig till att prata franska och efter en vecka vågade jag göra beställningar på franska och ställa enklare frågor.

Eget boende på campus
Skolan var placerad i centrala Montpellier och från mitt boende tog det ungefär 20 minuter att promenera. Jag kunde även ta spårvagn till skolan. Det huset skolan låg i var gammalt men i bra skick med stora fönster och luftkonditionering i alla klassrum. Jag valde att bo själv och inte i värdfamilj, så jag bodde på ett campus där jag hade ett eget sovrum och badrum. Jag hade också tillgång till kök, dock utan kökstillbehör. Mitt tips är att köpa det på plats eller ta med hemifrån om du ska stanna en längre period. Själv gjorde jag mycket sallader och åt massa baguett med ost.

Eftersom jag bodde helt ensam, utan några föräldrar eller vänner var det ganska ensamt första veckan. Allt var nytt och främmande vilket även var spännande, men det hände att jag längtade hem emellanåt. Trots att jag hade lärt känna några som jag umgicks med efter skolan så kunde det bli rätt ensamt kvällstid.

Massvis med nya vänner från hela världen
Men fredagen första veckan blev jag medbjuden till en fest utav några klasskompisar. Den kvällen var nog den bästa under hela resan. Jag lärde känna massvis med nya människor, till och med några som bodde på samma campus som jag. I gruppen fanns det människor i åldrarna 16 - 25 och från alla möjliga delar av världen. Vi pratade mest engelska, eftersom jag inte kunde så mycket franska än. Men det gjorde inte så mycket, vi spenderade så stora delar av dagen med att prata franska ändå.

Jag vill med största sannolikhet studera utomlands igen inom en snar framtid. Genom den här kursen fick jag testa på hur det är att studera utomlands och jag tyckte det var jättekul! Jag har även fått ett diplom från STS som jag kan använda när jag söker jobb. Jag tar studenten nu till våren och jag funderar på att läsa konsthistoria och ifall jag hittar en bra skola så kommer jag nog att läsa utomlands.

Bästa minnet från språkresan
Mitt bästa minne från tiden på skolan är från en av de första lektionerna på nybörjarkursen. Min lärarinna tog ett papper och skrynklade ihop det till en boll. Hon sa ett ord på franska och kastade bollen till en utav studenterna. Studenten skulle sen säga ett annat ord på franska och kasta bollen vidare. Vi fick inte säga samma ord två gånger och vi skulle säga något så fort vi fick bollen. Detta ledde till en lättsam och glad stämning i klassen. Lärarna var duktiga och trevliga och använde sig av roliga och bra inlärningstekniker.

Min sista dag på skolan fick jag beröm från min lärare för att jag hade lärt mig så mycket under en så kort tid. Det var underbart att få höra. Under loppet av två veckor lärde jag mig massvis med nya saker och växte som person. Jag har fortfarande kontakt med människorna jag träffade där, även om de bor på andra sidan jorden. Den resan var det roligaste jag gjort i mitt liv!
Läs mer om Språkkurs utomlands - Franska

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: STS Internationella Språkskolor

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.