Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

En utbildning rätt i tiden!

Emma Wicander, 20 år från Stockholm, studerar STI Ingenjör Lågenergibyggnad på Stockholms Tekniska Institut. Emma tycker att det är spännande att läsa en utbildning som ligger rätt i tiden. Hon ser med ljusa ögon på framtiden och drömmer om att efter examen få vara med och förbättra byggsektorn. 

Stockholms Tekniska Institut

Varför valde du att läsa STI-ingenjör Lågenergibyggnad?
– Jag valde utbildningen för att jag anser att den ligger helt rätt i tiden och har bra framtidsutsikter. Jag hade sedan tidigare ett stort intresse för området och har studerat inom det tidigare. Jag kände att det var något jag ville satsa på. 

Berätta lite kort om utbildningen. Vad läser ni och hur arbetar ni?
– Utbildningen är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning med inriktning på hur man bygger lågenergibyggnader. Våra ämnen är mycket ämnesspecifika och anpassade till det riktiga arbetslivet. Vi läser allt från byggteknik och installationsteknik till entreprenörskap och matematik. Varje kurs är cirka fem veckor och avslutas med en tenta. Vi går cirka fyra dagar i veckan och den femte dagen är avsedd för hemstudier och grupparbeten vilket vi uppskattar.

– Under utbildningen har vi 20 veckors LIA (Lärande I Arbete) där vi får komma ut i arbetslivet och förhoppningsvis lära oss mer. Vi har även lärare som är konsulter och jobbar med det de lär ut, vilket ger oss dagsfärsk information direkt från branschen. På så sätt får man en extra länk till arbetslivet och de flesta frågor kan besvaras.

Vilka karriärmöjligheter finns efter examen?
– Det finns stora möjligheter till att få jobb efter utbildningen, och framförallt ges det en stor chans att komma in på arbetsmarknaden i och med LIA:n Visar man framfötterna och är intresserad av att lära sig nya saker så tror jag inte att det är några problem.

Vilket är ditt drömjobb?
– Mitt drömjobb är att få vara med och påverka hur vi kan förbättra byggsektorn, inom vilken gren spelar inte så stor roll, allt är viktig. Att få prova på att vara med och leda ett byggprojekt skulle också vara en rolig utmaning.

Tror du att du kommer att plugga mer framöver?
– Jag tror säkert att jag kommer göra det, det är ganska kul att plugga om man vet vad man får ut. Det skulle nog vara någon specifik kurs, om mitt arbete krävde det. Jag går en yrkesförberedande dansutbildning parallellt med detta och kommer fortsätta med det ett tag framöver så jag kommer nog inte stänga några dörrar på ett tag, man vet aldrig vad som händer.

Skulle du rekommendera skolan och din utbildning till andra?
– Ja, absolut! Skolan jobbar mycket nära arbetslivet och alla program har bra framtidsutsikt och framförallt är Lågenergibyggnad en väldigt lärorik utbildning.

 Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?
– Vi har haft en del studiebesök som har varit roliga. Vi har bland annat besökt bygget av Norra Djurgårdsstaden och fick en grundlig rundtur som avslutades i den ena gasklockan, det var intressant. Skolan ordnade en teambuildingsdag i höstas på ett klättercenter. Det var riktigt roligt, det blev mycket skratt och roliga utmaningar!Läs mer om STI -Stockholms Tekniska Institut