Dataspelsutveckling enligt Pernilla

Högskolan i Skövde

En vanlig dag i mitt arbetsliv
– Just nu går en vanlig dag för mig ut på att lära mig så mycket jag kan om de system som jag sedan ska införa hos kunder. Ena dagen kan jag vara ute hos en kund på annan ort för att ha workshops, för att nästa dag sitta på kontoret och konfigurera processflöden och projektmodeller efter kundens önskemål.

Vad inspirerar dig och ger dig energi?
– Att kunna göra andra människor glada och nöjda genom att hjälpa dem med att lösa problem de har.

Hittade rätt med Dataspelsutveckling – programmering
När Pernilla gick på gymnasiet visste hon inte riktigt vad hon ville bli. Hon hade läst några kurser i C++-programmering och tyckte att det var rätt så intressant. När hon sedan upptäckte programmet Dataspelsutveckling – programmering på Högskolan i Skövde så kändes det självklart att det var det hon skulle läsa, spelintresserad som hon är.
– Jag tyckte utbildningen var väldigt bra – duktiga lärare, bra lokaler och trevliga klasskamrater gjorde att de tre åren flög förbi!

Hur ser du på framtiden?
– Det är jättesvårt att säga... Men jag hoppas att jag om några år fortfarande arbetar som projektledare och har blivit ännu bättre på att leda projekt.

Ditt bästa råd till en blivande student?
– Njut av studentlivet! Det är viktigt att klara av kurserna, men minst lika viktigt att ha roligt samtidigt. Lär känna dina klasskamrater, gå till kåren och gör sådant du tycker är kul – har du roligt kommer även de kämpigaste kurserna att kännas enklare.

Hur får man drömjobbet?
– Genom att anstränga sig det där lilla extra. Drömjobbet ramlar sällan ner i knät på dig! Skriv ett bra CV, ta på dig kavajen men var samtidigt dig själv på intervjuer och var inte rädd att söka jobb som kanske inte exakt stämmer in på det du kan just nu. Du har genom studierna visat att du kan lära dig nya saker, och det kommer du fortsätta göra på alla kommande arbetsplatser också. Söker drömföretaget en flashprogrammerare, men du har bara kodat C++ - sök ändå, om det verkar intressant, för du kan lära dig och kommer göra det.

Bästa tipset till den som står i valet och kvalet?
– Tänk på att ingenting är för alltid. Är du osäker på vad du skall plugga – välj det som du tror kan bli roligast. Märker du att det inte var det du ville göra så är det aldrig för sent att ändra sig och göra något annat.