Björn har högtflygande planer

I framtiden kan trafiken på mindre flygplatser komma att skötas på distans med hjälp av digitala tekniker. Björn Olsson är en av de som arbetar med att göra flygtrafiken mer kostnadseffektiv.

Linnéuniversitetet

Det lär dröja ett tag innan du flyger reguljärt i ett förarlöst plan. Att landa på en flygplats som inte har några flygledare på plats rent fysiskt ligger dock betydligt närmare i tiden. Björn Olsson på Saab Sensis ATM Sweden är en av de som jobbar med detta.

– Remote Tower är ett av de större projekt vi har och konceptet har väckt stort intresse internationellt. Vi flyttar flygkontrolltjänsten från flygplatsen till en central där man kan samlokalisera denna tjänst för flera flygplatser samtidigt. På så vis sjunker kostnaden för tjänsten radikalt för flygplatserna.

Björn läste Programvaruteknik vid LinnéuniversitetetUtvecklande arbete

ATM i företagsnamnet står för Air Traffic Management och man utvecklar flygledningssystem för civila och militära flygplatser, både nationellt och internationellt. Björns titel är systemutvecklare, vilket innebär utveckling av nya och gamla programvaror, allt från kontakten med kunden till leverans. Främst handlar det om mjukvara, men ibland lite hårdvara också.

– Jag har härliga kollegor, utvecklande arbetsuppgifter och får jobba med något jag verkligen trivs med!

Träning i projekt

Björn tyckte programmering verkade intressant och läste därför utbildningen i Programvaruteknik. Programmet gav övergripande kunskaper och träning i utveckling av programvara, men även insikten att det finns mycket man behöver lära sig vid sidan av om man vill ”nå det där extra”.

– Det viktigaste var träningen i att jobba i projekt. Vi hade en kurs där vi samarbetade med ett universitet i Holland och jobbade i projekt mot en ”riktig kund”. Det var väldigt givande och kanske där jag lärt mig det mesta.

Men för Björn handlade studietiden inte bara om att studera, utan även om att nätverka. Jobbet fick han efter rekommendationer från en före detta klasskamrat.

– Engagera dig i studentlivet, sitt inte bara hemma och plugga. Träffa folk, jobba på puben, engagera dig i en studentförening eller nation, det är guld värt!