Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Björn Axén Academy

"När jag bestämde mig för att satsa på frisöryrket och börja plugga så vann Björn Axén Academy överlägset av de utbildningar jag tittade på. Den kändes väldigt seriös och jag gillade upplägget".

Det berättar 33-åriga Linda van Doorn från Täby. Här kan du läsa mer om Lindas erfarenheter från Björn Axén Academy.


Björn Axén Academy

Björn Axén AcademyBerätta om skolan och utbildningen.

Man lär sig allt inom frisöryrket, allt från att klippa, färga och permanenta både i teorin och praktiken, till att göra stylingar och festuppsättningar samt att starta eget. Skolan har tre salar som är indelade i ”salong”, ”praktiksal” och ”teorisal”. Salongen ser ut som en riktig frisörsalong där studenterna har sina kundpass.

I praktiksalen hålls ofta de lektioner där studenterna jobbar på docka eller modell. Teorisalen används till teorilektioner och prov. Samtliga ämnen stäms av med teoretiska och praktiska prov under utbildningens gång. Dessutom har man praktikdagar på salong vid olika tillfällen utspridda under utbildningsåret. Mycket har hänt på skolan vad gäller både upprustning av lokalerna och själva utbildningen sedan jag gick där. Lokalerna är rymliga och nyrenoverade. Skolan siktar hela tiden uppåt och framåt och de försöker hela tiden utveckla utbildningen till det bättre!

Berätta om lärarna vid skolan.

Lärarna är toppen! Skolan har två huvudlärare/rektorer som jobbar aktivt med Academyn på heltid. Utöver dessa två har skolan ett gäng andra lärare som, när de inte är på skolan, jobbar som frisörer på Björn Axéns olika salonger. Jag upplevde mina lärare som otroligt engagerade och närvarande.
Vilka möjligheter finns efter utbildningen?
Möjligheterna är hur många som helst efter utbildningen, det är helt upp till en själv! Att ha gått Björn Axén Academy väger väldigt tungt i branschen. Många salonger hör av sig till skolan för att de vill ta emot studenter till sin salong när det är dags för praktikperioder. Självklart finns det även möjlighet att få göra sin praktiktid på någon av Björn Axéns salonger.

Vilket är ditt drömjobb?

Jag tycker att jag har mitt drömjobb just nu! Jag tog examen våren 2006 och sedan dess har jag jobbat på Björn Axén i Stockholm. Jag har själv undervisat i kreativ färg på vår skola samt varit med i Björn Axén Artistic Team där vi håller kurser och visningar för frisörer runt om i landet och gör en kollektion två gånger per år. Idag jobbar jag som Top Stylist och assisterande salongschef på en av våra salonger i Stockholm. Drömmen är att få fortsätta på detta spår. Det är otroligt utvecklande för mig som både person och frisör!

Vad var bäst med din tid på Björn Axén Academy?

Det är svårt att peka ut något speciellt från året på skolan eftersom att allt var så kul. Det är nog det jag tyckte så mycket om, att det var stor variation och många olika ämnen. Men de kreativa lektionerna tyckte jag särskilt mycket om. Vi fick även vara med och göra håruppsättningar och stylingar till lite olika visningar, bland annat Beckmans slutprojekt samt rookiesmässan. Dessutom har varje klass ett slutprojekt i form av en visning innan det är dags för praktik. Då får klassen själv planera allt upplägg, både kreativt och ekonomiskt, med guidning av lärarna. På denna slutvisning bjuds familj, vänner och branschfolk in vilket är kul och spännande att få visa upp vad vi lärt oss under året!

Vad vill du säga till den som funderar på att söka utbildningen?

Jag rekommenderar denna utbildning för att det är en gedigen och seriös utbildning och man får verkligen en bred kunskap och trygghet inom frisöryrket. När du har sökt är det bara att satsa hårt och köra så det ryker! Det är en otroligt rolig och intensiv period i livet, men all tid och energi man lägger ner är värt det.