Att räkna är det bästa Mattias vet!

Goda kunskaper i matematik behövs inom många branscher, det är Mattias Nilsson ett bra bevis på. Hans plan var att bli försäkringsmatematiker – istället beräknar han sannolikheter för spel på nätet.

Linnéuniversitetet

Som matematiker hos det internationella casino- och spelföretaget SpieloG2 är Mattias Nilsson en nyckelperson när det gäller att beräkna och bestämma sannolikheten för vinst i företagets olika spel på nätet.

– Jag ansvarar för all matematik som tillverkas i Växjö. Främst beräknar och bestämmer jag sannolikheten för vinst i våra spel. Det är otroligt viktigt att spelen betalar ut den mängd pengar som det är tänkt.

– När jag tillverkar matematik brukar jag räkna ut det teoretiska värdet först. Det kan ta allt ifrån ett par timmar till flera veckor. Sen skriver jag ett datorprogram som simulerar spelet och förhoppningsvis stämmer teori och simulering överens.

– Jag minns speciellt ett spel som var otroligt komplext. Min uppgift var att räkna ut optimal strategi i realtid, där strategin i en spelrunda var beroende av föregående runda och även av andra, icke konstanta faktorer. Det tog några veckor att räkna ut, men resultatet blev väldigt bra.

Mattias läser Matematikerprogrammet vid LinnéuniversittetetViktigt att välja något roligt

Mattias har alltid varit intresserad av matematik och därför kändes Matematikerprogrammet helt rätt.

– Arbetslivet är långt och det är viktigt att välja något man är intresserad av och tycker är roligt. Matematikeryrket känns väldigt flexibelt, så jag tror att det är ett bra val.

Tre års studier resulterade i en kandidatexamen. Därefter läste Mattias det tvååriga masterprogrammet i matematik, med inriktning mot statistik och finans, för att få en fördel på arbetsmarknaden. Han funderade på att bli försäkringsmatematiker, men fick istället jobb som testare på SpieloG2 innan tjänsten som matematiker på företaget dök upp.

Ett sätt att tänka

Matematikerprogrammet, Mattias Nilsson 2Mest nytta har Mattias haft av kurserna i sannolikhetslära, programmering och Monte Carlometoder, men det viktigaste han lärt sig handlar om att tänka och resonera.

– Förmågan att tänka logiskt och kritiskt. Det är viktigt att förstå om resultatet verkar rimligt eller inte.

Och svaret på varför han trivs på sitt jobb är självklart: ”För att jag får lov att räkna. Det är det bästa jag vet!”