Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Anna Sandstedt om sin språkresa till Barcelona

Anna Sandstedt valde att åka med Alta Språkresor till Barcelona för att studera spanska.

- I Början kunde jag säga hej, hej då och tack på spanska. Men efter några veckor kom jag in i det och kunde öva på spanska när jag exempelvis handlade, säger Anna.

Alta Språkresor

Namn: Anna Sandstedt
Ålder: 27
Språk: Spanska
Land/Ort: Barcelona, Spanien

Berätta kort om din språkresa? Vilken kurs läste du? Hur många veckor?

Jag valde att läsa spanska med Alta Språkresor, de erbjöd en språkskola som låg centralt i Barcelona. Kursen var en nybörjarkurs på 13 veckor. Sedan la jag till 2 veckor för jag ville inte riktigt åka hem, så totalt blev det 15 veckors språkstudier.

Anna Sandstedt om sin språkresa till BarcelonaHur bodde du under din språkresa? Familj eller residens? Berätta gärna….

Alta Språkresor hjälpte mig att fixa boende och jag blev inkvarterad i en studentlägenhet som jag delade med 5 andra studenter från olika delar av världen. I ett rum bodde det två studenter och vi andra hade egna rum. Vi delade kök och vardagsrum. Lägenheten hade två badrum och tvättmaskin. Alla studerade på samma skola och vi promenerade ofta dit tillsammans, det tog 20 minuter att gå till skolan från vårt boende.

Hur var språkskolan och språkkursen du deltog i? Hur var lärarna, de andra kursdeltagarna, nationaliteter, ålder? Atmosfären vid språkskolan?


Skolan kändes ung och modern. Det kändes nybyggt och fräscht och skolan låg väldigt centralt. Efter lektionerna gick jag oftast ner på stan tillsammans med mina kurskamrater. Jag bytte klass några gånger på grund av att min nivå förbättrades, alla lärare kändes engagerade. Det var studenter från olika delar av världen på skolan, vilket var jättekul, till exempel studenter från Sverige, Japan och Holland. Det kände som en ung skola, medelåldern var nog runt 20-21 år.

Vad gjorde du efter lektionstid? Anordnade skolan aktiviteter eller utflykter? Hur var kursorten? Var det en stad med mycket studenter och utbud av aktiviteter?

Jag gick oftast ner på stan och strosade runt i Barrio Gotico efter lektionerna, många spenderade förmiddagen på stranden och det gjorde så klart även jag ibland. Man kunde välja mellan förmiddagslektion och eftermiddagslektion. Jag testade både förmiddagslektioner och eftermiddagslektioner men fastnade för eftermiddagslektionerna. På förmiddagen tog jag det lugnt och pluggade lite inför lektionen. Barcelona är en fantastisk stad som har fått en särskild plats i mitt hjärta. Jag deltog inte i några aktiviteter som skolan anordnade eftersom jag umgicks väldigt mycket med studenterna som jag delade boende med. Jag kollade inte in skolans utbud av aktiviteter.

Hur var din nivå i språket innan du startade språkkursen? Kände du att du utvecklade språket? Använde du språket efter lektionstid? På vilket sätt…tex: jobbade extra eller vänner du träffade?

Jag kunde säga hej, hej då och tack på spanska, på den nivån var det. Jag utvecklades jättemycket eftersom undervisningen hölls enbart på spanska. Det var såklart jättesvårt och tungt i början men efter några veckor kom jag in i det. Och det var så kul att kunna öva på spanskan efter lektionerna när man till exempel handlade mat på vägen hem. Jag pratade en del spanska med japanerna som jag bodde med eftersom de inte kunde engelska. Annars pratade jag både engelska, spanska och svenska med de andra i studentlägenheten.

Är det något du skulle ha gjort annorlunda eller förberett på ett annat sätt innan du startade språkkursen?

Nej, jag tycker jag klarade mig bra. Det är klart att det underlättar att öva lite på egen hand innan men jag var förberedd på att allting skulle vara på spanska. Det var en utmaning.

Är du nöjd med ditt val att åka genom Alta Språkresor? Fick du den information och hjälp du behövde?

Ja, absolut! Jag fick den information som jag behövde och när jag ville förlänga min resa med två veckor så var det inga som helst problem. ALTA fixade det åt mig och höll kontakten med skolan. De hjälpte mig även att byta från förmiddag till eftermiddagskursen. De svarade snabbt på mejl, jag fick hjälp redan samma dag.

Motsvarade din vistelse/språkkursen dina förväntningar?

Ja, jag blev positivt överraskad. Framförallt blev jag helt kär i Barcelona, en fantastisk stad. Och det var så kul och lära sig ett nytt språk.

Bästa med din språkresa? Vad kommer du att minnas?

Att få bo i Barcelona och alla möten med människor från olika delar av världen. Folk var så kontaktsökande och jag fick vänner för livet. Man delar så mycket också med dem som man möter i och med man alla är nya i landet. Barcelona har en särskild plats i mitt hjärta och det var så fantastiskt att få en vardag där att få gå runt och strosa och titta på alla vackra byggnader och områden. Och känslan när man äntligen kunde göra sig förstådd på spanska var väldigt härlig och när man förstod vad folk sa runt omkring. Jag kommer att minnas pulsen i Barcelona och nattlivet och vackra I'Eixample där vi bodde. Det är så kul också att man kan åka tillbaka och titta på huset där man bodde och gå till ställena som man brukade gå till. På så sätt håller man minnena vid liv.