Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Andreas – en engagerad ekonomstudent

Högskolan i Skövde

"Du vinner på att engagera dig – och inte bara i studierna!"

– Jag är affärsenhetschef på OMX i Stockholm. OMX hette tidigare OM och äger börserna i Sverige, Finland, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. Min uppgift är att hantera värdepapper och slutföra aktieaffärer.

– Till Högskolan i Skövde kom jag från Täby utanför Stockholm. Efter ett mellanspel på universitetet i Stockholm där jag läste juridik började jag plugga ekonomi på Högskolan i Skövde. Först någon enstaka kurs och sedan mer organiserat. Mitt mål var att få jobb inom någon större organisation, noterat bolag eller till och med i offentliga sektorn.

Kul i Skövde

– Att läsa ekonomi i Skövde var kul och en helt annan sak än att läsa juridik i Stockholm. Här kom man närmare både lärare och studentkamrater. Många av studenterna kom, precis som jag, utifrån och alla var inställda på att möta nya människor och skaffa nya vänner.  Och precis så blev det, jag lärde känna en massa nytt folk från olika ställen i Sverige och med olika bakgrund. Hade jag bott kvar i Stockholm hade jag säkert umgåtts med samma gamla kompisar som tidigare.

Engagemang som utvecklar

– Under studietiden engagerade jag mig i studentlivet. Som ledamot i Studentkårens styrelse var jag också ledamot i Högskolans styrelse. Ett år var jag anställd av Studentkårens arbetsmarknadsutskott. Jag var även mycket aktiv i Börsutskottet, först som sponsorsansvarig och sedan som ordförande. Börsutskottet verkar bland annat för att öka förståelsen för och kunskapen om aktiemarknaden och finansvärlden samt knyta värdefulla kontakter med näringslivet.

– Att engagera sig på det här sättet är något jag kan rekommendera. Jag lärde mig mycket konkreta saker, som ledarskap och logistikplanering. Dessutom ställer det alldeles speciella krav att ha kontakt med och leda människor i ideella verksamheter. På sätt och vis var det här den viktigaste och nyttigaste delen av min studietid, både för den professionella och personliga utvecklingen.

– Engagerar du dig även vid sidan av studierna är det ett sätt att tala om att du vågar utvecklas som människa, klarar av att byta miljö och kan ta dig an nya utmaningar.

– Att ekonomer från andra lärosäten skulle ha högre status är inget jag märkt. Klart att du måste ha en bra utbildning och ha den där akademiska ådran i dig. Studierna är ju själva inträdesbiljetten till arbetslivet. Men sedan tittar arbetsgivarna också på hur engagerad och motiverad du är. Då spelar det du gjort vid sidan av studierna också in.

Utbytesstudent i Kanada

– Jag åkte till Kanada och Montreal, som utbytesstudent på Concordia University en av de sista terminerna. När jag kom hem därifrån skrev jag examensarbete, sökte och fick jobb direkt på SEB inom värdepappershandel.

– Det var otroligt roligt på Högskolan, jag har bara bra saker att säga om tiden i Skövde. Jag trivdes och kan verkligen rekommendera alla att läsa där. Och som sagt, det är ingen skillnad om du läst på Högskolan i Skövde eller på något mer namnkunnigt ställe. För när du kommer ut bryr sig inte marknaden om det, utan det handlar om vad du kan och vem du är.