Alice bytte teori mot praktik i Costa Rica

Volontärresor välkomnar alla- som vill upptäcka något nytt och som vill dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter att resa som volontärer. De har projekt i över 20 länder, gemensamt för dem alla är att de syftar till att förbättra livsvillkoren för lokalbefolkningen.

Hur bedrivs miljövård i praktiken? Det undrade Alice Ekman efter två års miljöstudier vid Göteborgs universitet. För att få svar på sin fråga for hon i somras som volontär till ett djur- och naturprojekt i Costa Rica. Jobbet som volontär bland tvättbjörnar kombinerade hon med intensivstudier i spanska.

Volontärresor

VolontärresorAlice bytte teori mot praktik och skötte tvättbjörnar i Costa Rica

Alice Ekman har alltid varit intresserad av djur och natur. Efter studenten valde hon därför att läsa miljövetenskap och ekonomi vid universitetet. Men i längden blev det torftigt med bara ord och siffror.

- Efter två års studier där jag bara läst i teorin om alla problem längtade jag efter att få se hur ett land hanterar miljöfrågorna i verkligheten. Dessutom ville jag hjälpa till själv och uppleva en annan kultur inifrån. Tiden som volontär blev bättre än jag vågat hoppas! Inte minst att lära känna alla vänliga costaricaner!

Alice bodde i en liten by där två eldsjälar startat ett projekt för att rädda några av Costa Ricas utrotningshotade djur. I projektet tog man hand om bland annat olika slags papegojor, sköldpaddor, spindelapor och s.k. Whiteface-apor. Men det roligaste var tvättbjörnarna!

- Den andra veckan kom tre små baby-tvättbjörnar till projektet! Det var underbart att få ta hand om dom. Så små djur ska helst ha mycket närkontakt, så de fick klättra på kläderna på oss.

Alice bodde hos ett ungt costaricanskt par och tog en intensivkurs i spanska på förmiddagarna. Som volontär fick hon mata djuren varje morgon och kväll och första veckan hjälpte hon också till att bygga en ny stor bur.

Alice börjar nu sista året på Göteborgs universitet. Hon funderar på att använda sina nyvunna insikter om Costa Ricas miljöproblem för sin C-uppsats. Ett är hon säker på: både volontärtiden och kunskaperna i spanska är en tillgång i hennes CV. Och kanske att hon en dag kan åka tillbaka för att se hur "hennes" små tvättbjörnar har utvecklats.