Äventyr, idrott och ledarskap i skärgården

Vill du jobba med ledarskap inom idrott, sport och event? Behöver du samtidigt läsa in kärnämnen från gymnasiet och förbereda dig för högre studier? Gör som Linn och Måns – läs på Lillsveds Idrottsfolkhögskola!

Lillsved Idrottsfolkhögskolan

På en udde i Stockholms skärgård, omgiven av vikar, skogsdungar och öppna marker, ligger Lillsveds Idrottsfolkhögskola. Här läser Linn Börjeson och Måns Svensson Idrottspedagoglinjen. Det är en praktisk utbildning med fokus på ledarskap, främst mot barn och ungdomar.

– Jag valde utbildningen för att jag ville utveckla mitt ledarskap. Jag gillar att den är så praktisk, det är så du utvecklas som ledare, säger Måns.

Linn och Måns läser idrottspedagoglinjen på Lillsveds IdrottsfolkhögskolaÄventyr blir nytt fokus

Linn jobbade ett år efter gymnasiet innan hon bestämde sig för att plugga vidare. 
– Jag gick på öppet hus på Lillsveds Idrottsfolkhögskola och tyckte att det verkade jättespännande med all idrott. Samtidigt har jag ett stort intresse för barn och allt detta hittade jag i Idrottspedagoglinjen, säger Linn.

Hösten 2014 byter Idrottspedagoglinjen namn till Äventyrspedagog. Nytt fokus i utbildningen blir då ledarskap med inriktning mot äventyr och upplevelser, men grunden i utbildningen förblir densamma.

Både Linn och Måns bor på skolans internat och tycker att det är fantastiskt. 
– Vi får allt serverat. Vi tränar, äter bra mat och lever ett hälsosamt liv, berättar Linn.

– Jag trivs jättebra med att bo på skolan. Det är väldigt bra stämning och det finns alltid någon att umgås med, säger Måns.

Folkhögskolor är inte bundna till några läroplaner, utan de kan själva bestämma över upplägg och kursutbud. Som student på Lillsved har du därför stora möjligheter att själv påverka dina studier. 
– Vi har klassråd en gång i veckan där vi går igenom kommande veckas schema. På så sätt får vi vara delaktiga och har möjlighet att påverka. Det bästa med folkhögskolan är att den är väldigt inkluderande. Det är en öppen miljö med olika typer av människor, berättar Linn.

Yrkes- och högskoleförberedande

På Lillsved kan du som saknar betyg i kärnämnen från gymnasiet läsa dessa parallellt med övrig undervisning. Du förbereds även för yrken med ledarskapskrav inom bland
annat event, upplevelser, idrott och skola. 
– Jag passar på att läsa gymnasieengelska här. Sedan vill jag plugga vidare så att jag i framtiden kan jobba med människor inom idrotten, berättar Måns.

Även Linn har siktet inställt på högre studier efter tiden på Lillsved. 
– I framtiden vill jag jobba som polis, lärare eller socialarbetare. Men först vill jag säsonga i Alperna, avslutar hon.