YH-utbildning

UX-designer

TUC Yrkeshögskola, i Linköping (+1 orter)
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april 2024
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april 2024
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

UX-designer

Som UX-designer arbetar du med att optimera användarflöden och informationsstrukturen för webbaserade system och tjänster. UX står för user experience och betyder användarupplevelse. I rollen arbetar du alltså med att göra kundens eller besökarens upplevelse av webbsidor, tjänster och system så användarvänlig och estetiskt tilltalande som möjligt.

Vad arbetar du med?

En UX-designer är ansvarig för att skapa en positiv och logisk upplevelse för användare när de interagerar med en produkt, tjänst eller system. Som UX-designer genomför du undersökningar för att förstå målgrupper, beteenden och behov, samt insamling av feedback från användartester. Med hjälp av olika system arbetar du för att optimera upplevelsen av den specifika tjänsten eller produkten baserad på insikten från insamlade data. Du upprättar sedan användarflöden och personas för att visualisera processen och informationsstrukturen med mål att skapa en användarvänlig och en estetiskt tilltalande tjänst eller produkt.

I rollen ingår även testning och utvärdering av användargränssnittet innan det byggs. Du arbetar nära utvecklare, produktägare och marknadsförare för att säkerställa en enhetlig och användarvänlig kundresa. Som UX-designer är du involverad genom hela designprocessen och rollen passar dig som är kreativ, kommunikativ och har ett intresse för webb och IT.

Med tanke på den digitala utvecklingen i samhället, inte minst inom artificiell intelligens, så är behovet av den här kompetensen enormt. Som UX-designer är du ofta anställd på en webbyrå och utför ditt arbete för olika företag på konsultbasis eller som partner till det aktuella företaget. Vissa organisationer av större storlek anställer egna UX-designers. Möjligheterna efter avslutade studier är därmed många!

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 8 fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.

För mer information om UX-designer, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

augusti 2024

  • Distans med träffar
  • Linköping
  • Sista ansökan: 17 april 2024

augusti 2025

  • Distans med träffar
  • Linköping

augusti 2025

  • Distans med träffar
  • Linköping

Utbildningens innehåll

  • Affärskommunikation, 10 YH-p
  • Analys och användartester, 25 YH-p
  • Användarcentrerad design, 35YH-p
  • Examensarbete, 25 YH-p
  • Gränssnitt, 20 YH-p
  • Interaktionsdesign, 45 YH-p
  • Introduktion Programmering, 20 YH-p
  • Introduktion till UX-produktion, 15YH-p
  • LIA 1, 45 YH-p
  • LIA 2, 55 YH-p
  • Programmering för UX-produktion med agila metoder, 30 YH-p
  • Prototypdesign och prototypproduktion – metoder och verktyg, 50 YH-p
  • Strategisk marknadsföring och varumärkesutveckling, 25 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Engelska 6
    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad UX-designer.

Det är generellt jättesvårt att rekrytera kompetenta medarbetare inom UX-design så utbildningen behövs verkligen. UX-design är en kärnverksamhet i den digitala utvecklingen som går oerhört snabbt, vilket medför att behovet av UX-designers kommer att öka i takt med den utvecklingen.” Per Andersson, VD SiteSmart, Motala

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: UX-designer

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights