Universitets- & högskoleutbildning

Tandläkarutbildning i Lettland - Riga Stradins University

Längd
10 terminer
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Längd
10 terminer
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Tandläkarutbildning i Lettland - Riga Stradins University

 Tandläkarutbildning i Lettland

Utbilda dig till tandläkare utomlands

För dig som vill utbilda dig till tandläkare utomlands erbjuder vi tandläkarutbildningen vid Riga Stradins University. Utbildningen är på 5 läsår och följer EUs direktiv, vilket innebär att du efter avslutad utbildning kan ansöka om tandläkarlegitimation för att arbeta som tandläkare i Sverige.

Universitetet i Riga (RSU) har mycket gott rykte och tandläkarutbildningen bedrivs efter följande riktlinjer:

• Inspirerande undervisningsmiljö
• Studier i små grupper, ofta så små som 8 studenter per grupp
• Moderna och innovativa undervisningsmetoder
• Träning på teknologiskt avancerad utrustning
• Tidig klinisk träning – arbete på patienter inleds redan år 3

Målet med programmet är att utbilda högt kvalificerade tandläkare som är väl förberedda att möta morgondagens krav och utmaningar när det gäller tandvård, tandskador, tandsjukdomar och förebyggande munhälsa.

Om du vill studera till tandläkare utomlands är Riga Stradins University (RSU) definitivt en utbildning vi rekommenderar.

 

För mer information om Tandläkarutbildning i Lettland - Riga Stradins University, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

september 2024

  • Klassrum
  • Riga

februari 2025

  • Klassrum
  • Riga

Upplägg

• Tandläkarutbildningen omfattar 5 läsår eller 300 ECTS-poäng (se nedan) och resulterar i en tandläkarexamen, ”Doctor of Dental Surgery” (DDS).

• Det akademiska läsåret startar runt 1 september och pågår till senare halvan av juni. Det innebär omkring 38 studieveckor per år. Det är också möjligt att påbörja studierna i februari.

• All undervisning sker på engelska men eftersom praktisk träning på lettiska patienter är en del av utbildningen, ingår även en lettisk språkkurs under det första året.

• Undervisningen leds av högt kvalificerade lärare med både akademisk och yrkesmässig erfarenhet.

• Varje termin erbjuds 36 studieplatser på tandläkarprogrammet i Riga.

Kursupplägg

Tandläkarprogrammet består av obligatoriska och valbara kurser. Studierna är indelade i tre delar:
• Basämnen (år 1): Allmänna medicinska studier (t.ex. anatomi, biologi, fysiologi, biokemi och mikrobiologi) samt odontologiska grundstudier.

• För-kliniska studier (år 2): en blandning av fördjupade teoretiska kurser, för-kliniska studier samt kliniska kurser.

• Kliniska studier (år 3-5): kurser som omvandlar dina teoretiska kunskaper till praktiska kliniska färdigheter och som involverar tandvårdsarbete på patienter.

Efter avslutade studier utomlands finns vid sidan av tandläkarbanan även möjlighet till specialist- och doktorandutbildningar.

Deltagande, examina och studentutbyte

Utbildningen förutsätter deltagande i föreläsningar, seminarier, prov och examina. Utvärdering av studenterna sker genom lärarledda diskussioner, praktiska uppgifter, teoretiska prov och examinationer.

EUs internationella utbytesprogram för studenter, Erasmus, gör det möjligt för studenter på RSU att:
• Studera 3-12 månader på något av skolans partneruniversitet i Europa
• Motta ett stipendium som täcker hela eller delar av kostnaden för studier och resor
• Få en värdefull akademisk, kulturell och personlig erfarenhet.

Riga Stradins University uppmuntrar aktivt studenterna att delta i utbytesprogrammet.

Så ansöker du

RSU har två intagningar per år för tandläkarstudier, höst och vår. Börjar du på hösten startar läsåret i slutet av augusti/början av september och pågår vanligen till senare halvan av juni eller början av juli. Det innebär omkring 38 studieveckor per läsår. Det är också möjligt att påbörja studierna i februari.

För nya studenter inleds läsåret med en veckas obligatorisk introduktion före kursstart. “Orientation” innebär inskrivning, sociala aktiviteter och möte med din studentmentor som ska hjälpa dig tillrätta den första tiden.

Antagningskrav

  • Allmän behörighet för högskolestudier i Sverige (godkänt slutbetyg).
  • Godkända betyg i alla ämnen. Ansökningar med betyg i F eller IG accepteras inte.
  • Minst två kurser i naturvetenskapliga ämnen med som lägst betyget C/VG i den på högst nivå. Minst en av kurserna ska vara på steg 2-nivå. Har du läst naturprogrammet innebär det för de flesta minst C/VG i biologi 2 eller kemi 2, helst i båda.
  • I matematik måste du som lägst ha läst kursen matematik 3 med godkänt betyg.
  • Du har större chans att bli antagen till läkarprogrammet om du har läst naturprogrammet alternativt läst motsvarande kurser på komvux.
  • Flera kurser och bra betyg i fysik är meriterande, men inget krav.
  • God nivå i engelska. C i engelska 6 (VG i engelska B). Har du läst engelska 7/C så behöver du istället ha C/VG i den kursen. Se annars nedan.
  • Är du osäker på dina betyg har du möjlighet att maila dem till oss på Avista för bedömning.

OBS! Även om du möter alla ovanstående krav så är det ingen garanti att du blir antagen. Det kan vara bra för dig att veta att ungefär en av tre sökande antas till utbildningen. Utöver ovanstående krav lägger skolan också vikt på motivationsbrev, rekommendationsbrev, relevanta arbetslivserfarenheter samt eftergymnasiala studier. Det är en fördel att ansöka till utbildningen tidigt under ansökningsperioden.

Utöver ovanstående krav lägger skolan också vikt på motivationsbrev, rekommendationsbrev, relevanta arbetslivserfarenheter samt eftergymnasiala studier. Det är en fördel att ansöka till utbildningen tidigt under ansökningsperioden.

Du kan räkna med en handläggningstid på ca 4-8 veckor innan du får besked om du antagits till tandläkarutbildningen eller ej.

Kursdatum och ansökan till RSU

RSU har två intagningar per år för tandläkarstudier, höst och vår. Börjar du på hösten startar läsåret i slutet av augusti/början av september och pågår vanligen till senare halvan av juni eller början av juli. Det innebär omkring 38 studieveckor per läsår. Det är också möjligt att påbörja studierna i februari.

För nya studenter inleds läsåret med en veckas obligatorisk introduktion före kursstart. “Orientation” innebär inskrivning, sociala aktiviteter och möte med din studentmentor som ska hjälpa dig tillrätta den första tiden.

Boende och fritid

De första dagarna i Riga brukar många studenter bo på ett tillfälligt studentboende, vandrarhem eller enklare hotell. Under tiden ordnar man med permanent studentboende, en egen lägenhet eller en lägenhet att dela med andra studenter.

Du kan också boka permanent boende i förväg. Före kursstart kommer du att få mer information om boende och tips och råd om vart du kan vända dig. Du kan också besöka RSU på någon av deras “Open Days” (se nedan) och planera för ditt boende.

Totalt uppskattar skolan levnadskostnaderna till ca 700 euro/månad (ca 8.000 kr) för boende, mat och nöjen. Riga som stad anses billigare än de flesta andra europeiska huvudstäder.

Fritid

Riga är Lettlands huvudstad med ca 720.000 invånare. Det är landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum och en stad under snabb och dynamisk utveckling.

Rigas hjärta är den charmiga medeltida stadsdelen med vindlande gator, marknader, gränder och kaféer. Inte för inte är Riga med på Unescos världsarvslista och europeisk kulturhuvudstad 2014.

Riga är också en modern stad med ett stort utbud av shopping, nöjen och kultur. Nattlivet är aktivt och det finns klubbar, pubar och barer för de flesta smaker. Den som vill har ingen svårighet att gå ut varje kväll i veckan…

Som student kan du delta i ett aktivt studentliv genom någon av universitetets många studentorganisationer och föreningar. Riga Stradins University har också en egen sportklubb där du kan träna basket, volleyboll, fotboll, tennis, mm eller gå på gym och styrketräning.

Om du vill göra utflykter från Riga finns det många platser och städer att besöka. På nära håll finns t.ex. Jurmala, en badort med en av Östersjöns vackraste sandstränder.

Examen & Intyg

Studierna omfattar fem läsår och 300 ECTS-poäng och resulterar examen Doctor of Dental Surgery (DDS).

Utvärdering av studenterna sker genom lärarledda diskussioner, praktiska uppgifter, teoretiska prov och examinationer. För att klara utbildningen krävs att du som läser tandläkarprogrammet RSU deltar i föreläsningar, seminarier, prov och examina. Du får också räkna med en hel del självstudier. 

Kostnader

Kostnad per läsår:

14.000 euro (ca 150.000 kr) för år 1-2. För år 3-5 är kostnaden 15.000 euro (ca 160.000 kr). I kostnaden ingår även tandvårdsmaterial.

Till dessa priser kommer:
• En avgift på 100 euro (ca 1.100 kr) som betalas till RSU i samband med att du skickar din ansökan till oss.
• En antagningsavgift på 1.500 euro (ca 16.000 kr) som betalas till RSU när du antagits, för att garantera din plats.
• För kurslitteratur tillkommer en del kostnader. Mycket av det material som används går dock att låna på universitetets bibliotek eller utgörs av elektroniska kursböcker.
• Antagnings- och kursavgiften betalas till RSU i samband med att dina studiemedel utbetalas av CSN.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tandläkarutbildning i Lettland - Riga Stradins University

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Avista Education & Språkresor
Sibyllegatan 79
114 43 STOCKHOLM

Språkresor och utlandsstudier sedan 1980

25.000 studenter kan inte ha fel! Sedan 1980 har AVISTA förmedlat språkkurser och andra utlandsstudier till tusentals nöjda deltagare i alla åldrar. Vi samarbetar med några av de främsta skolorna i respektive land. Med oss kan du gå en språkkurs...

Läs mer om Avista Education & Språkresor och visa alla utbildningar.

Highlights