Universitets- & högskoleutbildning

Hälsovetenskaper

Åbo Akademi, i Vasa
Längd
3-5 år
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
3-5 år
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

En person kastar en basketboll mot korgen i en gympasal

Utbildningslinjen för hälsovetenskaper

Människans hälsa och välbefinnande är en helhet av flera olika pusselbitar. Du som läser hälsovetenskaper lär dig om människan i vården, hennes hälsa, omsorg och omvärld. Kanske intresserar du dig för vad vi kan göra för att främja folkhälsan och förebygga sjukdomar, eller hur vi kan lindra patienters lidande? På vilket sätt vi upplever (o) hälsa? Dessa och andra frågor behandlar hälsovetenskaperna både ur ett etiskt, kulturellt och vårdperspektiv. Ditt genuina intresse för människans hälsa och välbefinnande går hand i hand med din vilja att både hjälpa på individnivå och utveckla vården som helhet. Din insats som vårdexpert behövs på många fronter.

Huvudämne

Du som studerar hälsovetenskaper vid Åbo Akademi har vårdvetenskap som huvudämne och blir först kandidat och därefter magister i hälsovetenskaper. Du väljer din studieinriktning med biämnena social- och hälsovårdsadministration, vårdvetenskapens didaktik, hälsokunskap och hälsoteknologi. Med social- och hälsovårdsadministration som biämne kan du bli ledare eller administratör inom social och hälsovård. Hälsovetenskapens didaktik är för dig som har en vårdyrkesexamen sedan tidigare och som vill undervisa och handleda som vårdlärare på yrkeshögskola eller yrkesläroanstalt. Med hälsokunskap och pedagogik som biämnen kan du bli ämneslärare i hälsokunskap. Hälsoteknologi, i sin tur, är för dig som är intresserad av de möjligheter och utmaningar som teknologin skapar inom vården. För en alldeles egen profilering har du också möjlighet att välja andra biämnen och studera utomlands.

Du som vårdexpert i arbetslivet

Vårdexperter är efterfrågade på arbetsmarknaden och placerar sig huvudsakligen inom den kommunala vården men även på den privata marknaden och inom undervisningssektorn. Inom vården jobbar många i förmansposition, exempelvis som avdelningsskötare, servicechefer eller omsorgschefer. Med dina ledarskaps- och kommunikationsfärdigheter, liksom ditt starka fokus på människan, tar du de rätta besluten i arbetslivet!

Bonus: För duktiga magistrar i hälsovetenskaper erbjuder Åbo Akademi även intressanta karriärmöjligheter inom forskning!

För mer information om Hälsovetenskaper, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Till utbildningslinjen för hälsovetenskaper (Vasa) har du möjlighet att bli antagen på basis av något av följande:

  • finländsk studentexamen (eller IB-, EB-, DIA-examen)
  • urvalsprov
  • nordisk gymnasieexamen
  • avlagda studieprestationer vid Öppna universitetet (Öpuleden)
  • avlagda studier inom samma område (överflyttning)

Sökande till utbildningslinjen för hälsovetenskaper, som planerar att välja inriktningen hälsokunskap (ämneslärare) ska notera att de behöver delta i en lärarlämplighetsintervju. 

Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Hälsovetenskaper

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights