Sök utbildning 👉

Så blir du tandsköterska

Vill du arbeta inom tandvården och vara en viktig del av ett vårdteam? Som tandsköterska får du kombinera patientkontakt med administrativa och praktiska arbetsuppgifter.

Som tandsköterska arbetar du tillsammans med tandläkare och tandhygienister för att ge patienter bästa möjliga tandvård. Yrket passar dig som vill ha varierande arbetsuppgifter och som är serviceinriktad och noggrann. 

Vad gör en tandsköterska? 

En tandsköterskas huvudsakliga uppgift är att assistera tandläkaren vid undersökningar och behandlingar. Det innebär att förbereda behandlingsrummet, sterilisera instrument och se till att allt material finns på plats. Tandsköterskan har en viktig roll i att skapa en trygg och bekväm miljö för patienterna.

Vilka arbetsuppgifter har en tandsköterska? 

  • Assistera tandläkaren vid behandlingar och undersökningar.  
  • Sterilisera och underhålla tandvårdsinstrument. 
  • Ta röntgenbilder på patienter.  
  • Informera patienter om munhygien och förebyggande tandvård.  
  • Sköta administrativa uppgifter såsom tidsbokning, journalhantering och fakturering.  
  • Beställa material och hantera lagerhållning. 

    Så utbildar du dig till tandsköterska

    För att bli tandsköterska behöver du genomgå en utbildning på yrkeshögskola. Utbildningen omfattar vanligtvis 325 yrkeshögskolepoäng, vilket motsvarar cirka 1,5 års heltidsstudier. Under utbildningen varvas teoretiska studier med praktisk träning, inklusive praktikperioder på tandvårdskliniker. 

    Det finns inga specifika universitets- eller högskoleutbildningar för att bli tandsköterska. Yrkesutbildningen sker främst via yrkeshögskolor. Utbildning till tandsköterska erbjuds främst genom yrkeshögskolor. Det finns för närvarande inga kända utbildningar inom komvux, folkhögskolor eller andra utbildningsformer för detta yrke. 


    Egenskaper du behöver som tandsköterska

    ❤️ Empatisk förmåga 

    Mycket nära patientkontakt kräver att du kan förstå hur patienten upplever ett besök. 

    💬️ Kommunikativ förmåga  

    Det är viktigt att du kan kommunicera på ett bra sätt med kollegor och patienter.  

    🤝 Samarbetsförmåga 

    Du kommer samarbeta mycket med tandläkare och tandhygienister. 

    🔎 Noggrannhet 

    I arbetsuppgifterna ingår att rengöra och sterilisera tandvårdsinstrument samt att förbereda inför patientundersökningar. 

    ☎️ Serviceinriktad 

    Det är viktigt att vara serviceinriktad och sätta patienten i fokus för att skapa en professionell relation och få dem att vilja komma tillbaka. 

    Vad tjänar en tandsköterska? 

    Ta reda på genomsnittslönen för en tandsköterska, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

    Se genomsnittslönen för tandsköterska


    Källor: arbetsförmedlingen.seskolverket.se

    Vanliga frågor

    Wilma Abrahamsson Hjärne

    Wilma Abrahamsson Hjärne

    Digital Content Specialist (Visa mer)
    Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

    Om

    Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

    Annonser