Så blir du social media manager

Vill du arbeta strategiskt med Instagram, TikTok och andra sociala medier? Social media manager är ett spännande, utmanande och eftertraktat karriärval.

Sociala medier har under de senaste åren blivit en allt mer integrerad del av företags marknadsföringsstrategier. Som social media manager spelar du en viktig roll i hur företag och organisationer kommunicerar med sina kunder och allmänheten på olika sociala medier. För att lyckas som social media manager gäller det att kunna kombinera kreativitet, strategiskt tänkande och mer praktiska kunskaper.

Vad gör en social media manager? 

En social media manager arbetar med att planera, implementera och övervaka ett företags sociala medierstrategi för att till exempel öka varumärkesmedvetenheten, förbättra marknadsföringen och i förlängningen öka försäljningen. Det är en social media managers roll att bygga och upprätthålla en stark närvaro på plattformar som Instagram, Facebook, TikTok och Twitter.  

Som social media manager kan du vara anställd inhouse på ett företag eller på byrå där du arbetar med flera olika företag samtidigt. Det är också vanligt att social media managers frilansar eller driver egna företag.  

Vilka arbetsuppgifter har en social media manager? 

  • Utveckla och implementera sociala medierstrategier.  
  • Skapa och publicera innehåll.  
  • Analysera resultatet från olika sociala medier-kampanjer.  
  • Hantera betalda annonskampanjer.  
  • Hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna inom sociala medier.  

Så utbildar du dig till social media manager

Det finns flera olika vägar att gå för dig som vill utbilda dig till social media manager. Valet av utbildning kan variera beroende på vad du har för tidigare erfarenheter, intressen och hur snabbt du vill komma in i yrket.

Utbildning till social media manager på universitet och högskola

Om du vill läsa till social media manager på universitet eller högskola finns det både program och kurser inom digital marknadsföring och kommunikation som du kan välja mellan. De flesta av dessa program, så som till exempel Medie- och kommunikationsprogrammet, ger dig en bred förståelse för marknadsföring och kommunikation som du sedan kan använda i din roll som social media manager.

Fler utbildningar för yrken inom sociala medier

Förutom universitet- och högskoleutbildningar finns det andra alternativ för dig som vill utbilda dig till social media manager. På yrkeshögskola finns det många utbildningsalternativ inom både sociala medier och digital marknadsföring. Dessa utbildningar är oftast kortare och ger dig mer praktisk erfarenhet som du kan använda direkt i din roll som social media manager. Du kan även hitta relevanta utbildningar på Komvux eller via en folkhögskola eller yrkesskola.


Egenskaper du behöver som social media manager

💬️ Kommunikativ förmåga 

Som social media manager är det viktigt att vara bra på att uttrycka sig, både i tal och skrift, för att få fram budskapet på bästa sätt.  

🎨 Kreativ förmåga 

Det är viktigt att kunna tänka i nya banor och komma på nytt, anpassat innehåll till de olika kanalerna.  

🤝🏼 Organisationsförmåga 

En social media manager ansvarar ibland för ett helt team eller för större projekt. Det är därför viktigt att vara bra på att planera sitt arbete och kunna ta med det som projektet behöver.  

Vad tjänar en social media manager? 

Ta reda på genomsnittslönen för en social media manager, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för social media manager


Källor: arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

  • För att bli social media manager är det bra om du har en stark förståelse för marknadsföring och kommunikation. Med rätt utbildning och engagemang behöver det inte vara svårt att bli social media manager.

  • För att jobba med sociala medier som social media manager bör du börja med att utbilda dig inom digital marknadsföring och sociala medier genom ett program eller en kurs. Det är bra att bygga upp en portfölj där du kan visa upp dina projekt och vad du gjort tidigare.

  • Om du tycker att sociala medier och analys är roligt kan social media manager vara ett bra yrkesval för dig. Om du gillar att kombinera dina mer kreativa sidor med dina kommunikativa och organiserade sidor kan det absolut vara ett passande yrke.

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser