Sök utbildning 👉

Så blir du psykoterapeut

Psykoterapeut är ett engagerande och givande yrke för dig som vill hjälpa människor genom samtalsterapi.

Psykoterapi sker genom att du som psykoterapeut för samtal med din klient. Psykoterapi är ett samlingsnamn för olika behandlingsformer där bland annat kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykodynamisk terapi (PDT) ingår. De olika behandlingsformerna har olika utgångspunkter för hur du hjälper din klient att komma till rätta med sina psykologiska besvär. En utgångspunkt kan vara kopplingen mellan klientens tankar och känslor, en annan utgångspunkt kan vara att fokusera på hens uppväxt och nära relationer.

Som psykoterapeut stöter du på klienter med olika typer av problem, det kan till exempel vara depression, fobier eller personlighetsstörningar.

Vad gör en psykoterapeut? 

När du som psykoterapeut börjar arbeta med en klient gör du en kartläggning av klientens problem och hinder. Sedan bedömer du vilken behandlingsmetod som lämpar sig bäst för att hantera problemen. En behandling hos en psykoterapeut kan vara allt mellan några veckor och flera år lång.  

Det är vanligt att psykoterapeuter arbetar inom psykiatrin. Du kan också driva egen terapi, jobba med familjerådgivning eller inom företagshälsan. 

Vilka arbetsuppgifter har en psykoterapeut?

Som psykoterapeut jobbar du med att planera och utföra behandlingar i form av samtalsterapi. Här är några exempel på vanliga arbetsuppgifter. 

  • Hålla terapisessioner i form av samtal med dina klienter. 
  • Skapa individuella behandlingsplaner för dina klienter. 
  • Tillämpa olika behandlingsmetoder. 
  • Dokumentera framsteg och utvärdera behandlingar. 

Så utbildar du dig till psykoterapeut 

Psykoterapeut är en skyddad yrkestitel i Sverige. Det innebär att du måste ha en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen för att få kalla dig psykoterapeut. Du ansöker om legitimation när du har avslutat en godkänd utbildning.  

För utbilda dig till psykoterapeut behöver du gå psykoterapeutprogrammet som är en påbyggnadsutbildning på avancerad nivå. Påbyggnadsutbildningen riktar sig till yrkesgrupper som psykologer, läkare och socionomer. 

För att vara behörig till psykoterapeutprogrammet behöver du ha en grundläggande psykoterapiutbildning. Du behöver också två års erfarenhet av arbete med psykoterapeutiska arbetsuppgifter. 

Utbildning till psykoterapeut på universitet och högskola 

Psykoterapeutprogrammet omfattar 90 hp och ges på halvfart under tre år. Parallellt med studierna behöver du arbeta med psykoterapeutiska arbetsuppgifter samt genomgå egenterapi.

Hitta universitet- och högskoleutbildning till psykoterapeut

För att vara behörig till programmet behöver du:

  • En akademisk examen om minst 180 hp 
  • Grundläggande psykoterapiutbildning om minst 45 hp (ingår i psykologprogrammet) 
  • Minst två års arbetslivserfarenhet samt handledning av legitimerad psykoterapeut 

Fler behörighetskrav kan tillkomma för olika program, till exempel egenterapi eller andra meriter. 

Under psykoterapeutprogrammet fördjupar du dig i områden som: 

  • Diagnostik och psykopatologi 
  • Affekter och utveckling 
  • Etik ock juridik 
  • Psykoterapeutisk teori och metod 
  • Forskningsmetodik och psykoterapiforskning. 

Du kan läsa psykoterapeutprogrammet med olika specialiseringar, till exempel: 

  • Klinisk psykologi 
  • Familjeterapi 
  • Kognitiv beteendeterapi 
  • Psykodynamisk terapi.

Utbildningar inom psykoterapi inom andra skoltyper 

För att utbilda dig till psykoterapeut måste du studera vid en högskola eller ett universitet eftersom psykoterapeutprogrammet ges på avancerad nivå, enbart vid högskolor och universitet. Du behöver också en akademisk examen för att vara behörig. 

Den grundläggande psykoterapiutbildningen kan du däremot också hitta som yrkesutbildning. 


Egenskaper du behöver som psykoterapeut 

Vissa personliga egenskaper är särskilt viktiga för att trivas och passa i yrket som psykoterapeut. 

❤️ Empatisk 

Du behöver kunna skapa förståelse för dina klienters situation och känslor för att ge rätt behandling.  

🤝 Förtroendeingivande 

Arbetet innebär att komma nära människors tankevärld och känsloliv. Det är viktigt att dina klienter känner förtroende för dig för att våga öppna upp sig. 

💬 Kommunikativ 

Att lyssna och samtala är en stor del av yrket. Det är viktigt att du kan välja rätt uttryck och ställa rätt frågor till klienten. 

👀 Uppmärksam 

Du behöver vara lyhörd och kunna identifiera din klients behov för att ge rätt behandling. 

Vad tjänar en psykoterapeut? 

Ta reda på genomsnittslönen för en psykoterapeuter, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för psykoterapeuter


Källor: Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, antagning.se, SACO, Akademikerförbundet SSR

Vanliga frågor

  • Att genomföra själva psykoterapeutprogrammet tar tre år. Utbildningen omfattar 90 hp på avancerad nivå och ges på halvfart. Men då krävs det att du redan har flerårig förberedande utbildning och arbetslivserfarenhet.

  • Psykologer har en bredare utbildning som inkluderar bedömning, diagnos och behandling av psykiska störningar, medan psykoterapeuter specialiserar sig på behandling genom terapi. Som psykolog kan du vidareutbilda dig till psykoterapeut.

  • Ja. Psykoterapeut är en skyddad yrkestitel. För att praktisera som psykoterapeut i Sverige måste du ha legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. För att kunna ansöka om legitimation krävs en examen från psykoterapeutprogrammet.

  • Nej, men du måste ha genomgått en grundläggande psykoterapeututbildning samt ha minst två års arbetslivserfarenhet för att vara behörig till psykoterapeutprogrammet. Det vanligaste är dock att psykoterapeuter är psykologer i grunden.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser