Sök utbildning 👉

Så blir du psykolog

Drivs du av att förstå och hjälpa andra människor? Som psykolog får du möjlighet att göra skillnad i människors liv och bidra till deras psykiska välbefinnande.

Psykologens arbete är en viktig del av samhället, där du inte bara hjälper individer att hantera stress, ångest och livets utmaningar, utan också bidrar till att skapa bättre arbetsmiljöer, starkare relationer och en ökad förståelse för mänskligt beteende. Att utbilda sig till psykolog innebär att välja en karriär där empati, analys och kommunikation är i fokus – samtidigt som du får chansen att växa både personligt och professionellt.

Vad gör en psykolog? 

En psykolog arbetar med att förstå, förebygga och behandla psykiska problem och främja människors psykiska hälsa. Genom samtal, tester och olika behandlingsmetoder hjälper psykologer människor att hantera allt från stress och ångest till relationsproblem och livskriser. 

Psykologer kan också arbeta med forskning, personalutveckling och organisationspsykologi, där de använder sina kunskaper om mänskligt beteende för att förbättra arbetsmiljöer eller utveckla nya metoder. 

Vilka arbetsuppgifter har en psykolog? 

En psykologs arbetsdag kan vara varierad beroende på arbetsplats och specialisering. Här är några exempel på vanliga arbetsuppgifter: 

  • Hålla samtalsterapi för individer, par eller grupper.

  • Göra psykologiska utredningar och tester, till exempel för diagnoser.

  • Arbeta med krishantering och traumabearbetning.

  • Delta i utvecklingsprojekt inom skolor eller företag.

  • Forska inom psykologiområdet.


    Så utbildar du dig till psykolog

    För att bli legitimerad psykolog i Sverige krävs det att du genomgår en femårig psykologutbildning samt ett års praktisk tjänstgöring, kallat PTP (praktisk tjänstgöring för psykologer). Utbildningen leder till en psykologexamen och möjligheten att ansöka om legitimation från Socialstyrelsen.

    Utbildning till psykolog på universitet och högskola 

    Psykologprogrammet är en av de mest populära utbildningarna i Sverige och finns på flera universitet och högskolor. Programmet är fem år långt och omfattar både teoretiska kurser och praktiska moment. Efter avslutad examen krävs ett års PTP för att bli legitimerad psykolog. 

    Psykologutbildningen ger en bred kunskap om olika områden inom psykologi, som klinisk psykologi, arbetspsykologi och utvecklingspsykologi. Praktik ingår för att ge studenterna möjlighet att tillämpa sina kunskaper i verkliga situationer. 

    Fler utbildningar för yrken inom psykologi

    För dig som är intresserad av psykologi men inte vill utbilda dig till legitimerad psykolog finns flera alternativ att utforska. Du kan exempelvis välja en utbildning som är inriktad på en specifik roll inom området eller ett yrke som har inslag av psykologi och beteendevetenskap. 

    Det finns flera yrkesutbildningar inom psykologi som fokuserar på praktiska färdigheter och är ofta kortare än universitetsutbildningar. Exempel på sådana utbildningar är beteendevetare, där du lär dig om människors beteende genom psykologi och sociologi, samt coachutbildningar som fokuserar på samtalsteknik och målstyrning. För den som redan är utbildad psykolog eller socionom finns också psykoterapeututbildningar som ger specialistkunskaper inom terapi och samtalsbehandling 


    Egenskaper du behöver som psykolog

    🔎 Noggrannhet 

    Du utför undersökningar och behandlingar som kräver att du är noggrann och metodisk.

    ❤️ Empatisk  

    Förmågan att förstå och känna med andra människors upplevelser. 

    💬 Kommunikativ  

    Att kunna uttrycka sig tydligt och lyhört i samtal. 

    🩹 Förtroendeingivande  

    Som psykolog är det viktigt att bygga förtroende med patienten genom att agera professionellt och skapa en trygg miljö. 

    👂 Uppmärksam 

    Det är viktigt att vara lyhörd för patientens behov och anpassa behandlingen efter deras specifika krav och önskemål. 

    Vad tjänar en psykolog? 

    Ta reda på genomsnittslönen för en psykolog, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

    Se genomsnittslönen för psykolog


    Källor: arbetsförmedlingen.se, psykologforbundet.se

    Vanliga frågor

    • I Sverige är utbildningen till psykolog fem år lång och leder till en psykologexamen. Efter examen krävs ett års praktisk tjänstgöring för att bli legitimerad psykolog.

    • Efter examen måste du genomföra ett års praktisk tjänstgöring inom en yrkesverksamhet för att bli legitimerad psykolog. När tjänstgöringen är godkänd kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.

    • Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben för psykologer under det närmaste året. Även på tre års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för psykologer kommer vara mycket stora. Källa: arbetsformedlingen.se

    Wilma Abrahamsson Hjärne

    Wilma Abrahamsson Hjärne

    Digital Content Specialist (Visa mer)
    Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

    Om

    Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

    Annonser