Visa studentum.se som: Mobil

Allt man behöver veta om YH

Allt du behöver veta om YH

48 procent av Studentums besökare har ingen eller dålig koll på vad en YH-utbildning är, det visar vår senaste undersökning. Här är guiden om yrkeshögskoleutbildningar!

Yrkeshögskoleutbildningarna i korthet:

  • Utbildningarna är eftergymnasiala och oftast mellan ett och tre år långa
  • Du utbildas för en tydlig yrkesroll
  • Teori varvas med praktik (Lärande i Arbete)
  • Utbildningarna skräddarsys i nära samarbete med arbetslivet
  • Samtliga YH-utbildningar är avgiftsfria och berättigar till CSN

Det finns hundratals olika YH-utbildningar i Sverige inom olika områden. Dessa bedrivs av olika utbildningsanordnare, till exempel privata utbildningsföretag, kommuner, landsting, universitet och högskolor. För att få anordna en yrkeshögskoleutbildning måste man ha tillstånd från Myndigheten för yrkeshögskolan. För att få tillstånd så krävs det att det finns ett generellt behov av personer med den utbildningen på arbetsmarknaden.

Vad är skillnaden mellan en YH-utbildning och en universitets- eller högskoleutbildning?

– Det finns flera skillnader mellan universitets/högskoleutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar. I yrkeshögskoleutbildningarna ingår både teoretiska studier och praktik, vilket inte alla akademiska utbildningar gör. YH-utbildningar ska leda till jobb inom ett visst område, till exempel vård eller IT. För att få starta en YH-utbildning måste det finnas ett behov på arbetsmarknaden efter just det yrket som utbildningen leder till, och många får därför arbete efter examen.

En YH-utbildning kan vara från ett halvår lång och uppåt – det finns ingen övre gräns. YH-utbildningarnas längd anges i YH-poäng, där fem poäng motsvarar en veckas studier på heltid. 200 YH-poäng motsvarar således ett års heltidsstudier.

En YH-utbildning kan leda till två olika typer av examen. YH-utbildningar som är minst ett år långa ger en Yrkeshögskoleexamen. YH-utbildningar som är minst två år långa kan ge en Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen, men då måste minst 25 procent av utbildningstiden bestå av Lärande i Arbete (LIA). Dessutom måste ett examensarbete ingå.

För vem passar en YH-utbildning?

– De som vet vad de vill jobba med väljer gärna en YH-utbildning. Eller så har man arbetat ett tag och vill byta bana, då kan YH-utbildningar vara ett alternativ. Det finns också många utbildningar på distans så det passar bra om man vill läsa på en annan ort eller behöver kunna jobba samtidigt.

6 av 10 av de som har gått en YH-utbildning får ett jobb inom precis det område de utbildade sig till. Nästan 9 av 10, 88 procent, får ett jobb som helt eller till viss del är inom det de utbildade sig till. Så det är en stor andel av de som tar examen som faktiskt får jobb inom rätt område.

En anledning till att utbildningarna inom yrkeshögskolan blivit så populära är praktiken, som egentligen är delkurser vid namn Lärande i Arbete – LIA.

Det finns inget krav på att det måste ingå LIA i YH-utbildningarna och därför kan antalet LIA-veckor variera från utbildning till utbildning. De allra flesta YH-utbildningarna innehåller dock en fjärdedel eller tredjedel LIA. Som student vid en YH-utbildning ordnar du din LIA-plats själv, men skolan kan ofta hjälpa till. Eftersom YH-utbildningarna bedrivs i nära samarbete med arbetslivet har skolan oftast ett stort kontaktnät som du kan nyttja.

Så, för att sammanfatta. YH-utbildningarna syftar till att ge teoretiska, praktiska och erfarenhetsbaserade kunskaper som krävs för att du självständigt ska kunna utföra kvalificerade uppgifter i arbetslivet efter examen. Dessutom har YH-utbildningarna hög arbetsmarknadsrelevans, vilket innebär att utbildningarna endast bedrivs så länge det finns behov av dem på arbetsmarknaden. Detta, i kombination med de kontakter du har möjlighet att knyta under LIA-perioderna, gör att möjligheterna till arbete efter en YH-examen är stora!

Senast uppdaterad: 26 jan 2018

Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in