Visa studentum.se som: Mobil

Artiklar, tips och råd inför dina utlandsstudier

Har du planer på att studera utomlands? Vet du inte om du ska åka på språkresa, göra ett utbytesår eller studera en hel utbildning på ett universitet? Möjligheterna till utlandsstudier är många! Låt dig inspireras och influeras av nya idéer genom artiklar gällande utlandsstudier, samlade här nedan. Här finns information om allt från vad Erasmus är och hur Bolognaprocessen fungerar, till användbar fakta om läkarstudier utomlands samt mer personliga reportage.


» Läkarstudier utomlands – hur börjar man? 

Det blir allt vanligare att svenska studenter uppfyller sina drömmar om att bli läkare utomlands. En anledning till att allt fler söker sig till ett annat land är de höga intagningskraven på läkarutbildningarna i Sverige. Här delar vi med oss av lite tips på sånt som kan vara bra att veta om du vill genomföra en hel läkarutbildning utomlands!

Läkarstudier utomlands – hur börjar man?

» Frida studerade i Asien för att få drömjobbet

Frida Magnusson, 30, har länge haft ett tydligt mål för sin karriär. Siktet har varit inställt på H&M i Asien sedan den dag hon började packa kläder på klädjättens huvudlager i Oslo.

Frida Magnusson studerade i Asien för att få drömjobbet

» Mikaela läser en hel utbildning utomlands

En dubbel kandidatexamen från ett universitet i Sydney och ett utbytesår i Sydamerika. Det kan Mikaela snart skriva på sitt CV. Hon hoppas nu att hennes erfarenheter ska ta henne dit hon vill. Läs mer om Mikaela som drömmer om att få jobb på FN:s huvudkontor i New York.

Mikaela tar en dubbel kandidat i Sydney

» Sanna åkte på utbytestermin utomlands

Efter ett år som utbytesstudent i Mexiko City blev Sanna oändligt många minnen, vänner och erfarenheter rikare.
– Jag lärde mig ett nytt språk och fick vänner för livet. Jag är verkligen glad att jag tog chansen och vågade åka! Det borde fler göra, menar Sanna. 

Sanna var utbytesstudent i Mexiko

» Översättning av betyg och intyg

Ska du ut och resa, plugga eller jobba i ett annat land? I många av dessa fall behöver du då få betyg och andra intyg översatta till engelska. Då kanske du undrar hur du ska gå tillväga? Här redogör vi för vilka möjligheter som finns när du behöver översätta betyg och andra viktiga intyg.

Vill du veta vad som gäller vid översättning av betyg?

» Språktester och andra akademiska tester

När du ska studera utomlands kräver många utländska universitet och colleges ett bevis på dina engelskakunskaper och ibland även bevis på andra akademiska förkunskaper, i samband med din ansökan till skolan. Ta del av informationen om de vanligaste språkproven.

Info om språktester och andra akademiska tester.

» Hjälp andra genom att åka utomlands och volontärarbeta

Undrar du hur det är att jobba som volontär? Skulle du vilja jobba med vilda djur? Läs mer om Catrine som åkte till Amazonas djungel efter gymnasiet och jobbade som volontär bland pumor, jaguarer, apor, ozelots och papegojor.

Catrine valde att volontärarbeta i Amazonas djungel.

» Lär dig språk och upptäck världen med en språkresa

Går du i tankar att åka på språkresa? Läs då mer om Avija Olsson som åkte på språkresa till både Costa Rica och Ecuador.
– På min språkresa hade jag några av mina absolut bästa stunder hittills i livet! säger Avija.

Avija Olsson åkte på språkresa som 21-åring.

» Läkarstudier utomlands

Det råder brist på läkare i Sverige, har du viljan att satsa väntar med andra ord en stadig karriär inom ett spännande och givande yrke. För att nå karriärmålen väljer allt fler svenska studenter att plugga till läkare utomlands. Men hur är det egentligen, kan man jobba i Sverige efter läkarstudier utomlands och vad har andra länder för krav?

Läkarstudier utomlands blir allt vanligare.

» Bolognaprocessen

Bolognaprocessen är ett samarbete mellan 47 europeiska länder som gör det enklare för studenter att byta studieort och institution både nationellt och internationellt. Läs på och lär dig mer om Bolognaprocessen och vem den berör.

Bolognaprocessen - ett samarbete mellan 47 europeiska länder.

» Erasmus - en del i ett program för livslångt lärande

Studerar du vid ett universitet eller högskola i Sverige? Då finns det ibland en möjlighet att delta i ett utbytesprogram eller praktik som kallas för Erasmus. Lär dig mer om vilka villkor som gäller och vilka fördelar du har som Erasmus-student.

Delta i ett utbytesprogram eller praktik som Erasmusstudent.

» Studentförsäkringar vid utlandsstudier

Är studieavgiften inbetald och packlistan skriven? Du har väl inte glömt bort att det är viktigt att ha tecknat en försäkring innan du ger dig av för att studera utomlands? Att vara oförsäkrad utomlands kan kosta skjortan.

Läs mer om försäkringar utomlands här

Senast uppdaterad: 20 apr 2017

Kommentarer: