Visa studentum.se som: Mobil

Studier i Storbritannien


Studera i England, Wales, Skottland eller på Nordirland!

Är du sugen på att studera i England? Kanske vill du upptäcka Wales, Skottland eller Nordirland samtidigt som du pluggar? Att studera utomlands är en unik möjlighet för att skaffa sig nya erfarenheter. Du lär känna en ny kultur och du lär dig ett främmande språk, men framförallt får du ett minne för livet och vänner från alla världens hörn.

Innan du åker iväg och studerar i ett annat land är det bra att ta reda på så mycket information som möjligt för att göra dina studier så smidiga, innehållsrika och bra som möjligt. Här nedan har vi samlat information för dig som är intresserad av att studera i Storbritannien.

» Hitta utbildningar i Storbritannien

Kungadömet Storbritannien

Storbritannien är ett kungadöme fyllt med kontraster. Oavsett i vilken riktning du reser kommer du att uppleva ett varierat landskap och olika kulturer. England, Wales, Skottland och Nordirland har alla unika traditioner. Med runt 61 miljoner invånare är Storbritannien en stor och multikulturell nation. Generellt kan man säga att britterna tycker om att umgås på pubar och dricka öl, är artiga och har ett maniskt förhållande till fotboll.

Studera i StorbritannienVarför studier i Storbritannien?

Storbritannien har över 3 000 utbildningsinstitutioner som tar emot internationella studenter från hela världen.

Med ett brett utbud och flexibelt system har du en stor frihet till att själv välja var du önskar att studera.

Du kan välja att gå ett helt studieprogram, som exempelvis en bachelor- eller masterutbildning, du kan gå ett ettårigt program, du kan kombinera olika kurser, eller studera som utbytesstudent under en eller fler terminer – valet är ditt!

Hur söker jag ett bachelor- eller masterprogram i Storbritannien?

Sista ansökningsdag för bachelorprogram i Storbritannien är den 15 januari, men utbildningsinstitutionerna tar normalt mot ansökningar ända fram till juni. Ansökningarna måste göras via UCAS, alltså inte via den enskilda skolan. Ett bachelorprogram i England, Wales och Nord Irland är tre år långa. I Skottland tar det däremot fyra år att gå ett bachelorprogram. De flesta institutionerna har endast kursstarter på hösten.

Var uppmärksam på att sista ansökningsdag till medicin-, veterinär- och tandläkarstudier redan är den 15 oktober.
I motsatts till bachelorprogram, ska alla ansökningar till masterprogram skickas direkt till den enskilda skolan där du vill studera. Sista ansökningsdag till ett masterprogram är mellan februari och juli och skiljer sig från skola till skola. Ta reda på när sista ansökningsdag är på den aktuella skolans hemsida. Där finner du även ansökningsblanketter.

Studier i StorbritannienAntagning till Storbritannien

Antagningar till universitet i Storbritannien görs på grundval om en helhetsbedömning, och inte enbart genom behörighetskrav. Bedömningen tar hänsyn till akademiska kvalifikationer, personligt brev, rekommendationer från lärare, arbetsgivarintyg, samt en portfolio med dina tidigare prestationer som kan vara aktuella för den utbildning du ska söka. Kraven för din bakgrund varierar från institution till institution.

De flesta utbildningsinstitutioner i Storbritannien kräver även att du som internationell student ska kunna visa prov på dina språkkunskaper i engelska. Detta eftersom du ska kunna följa med i undervisningen, delta i diskussioner, samt skriva tentor och arbeten på engelska. Vanligtvis krävs det att du ska ha fått en visst poäng på engelsktester som Test of English as a Foreign Language, TOEFL, eller International English Language Testing System, IELTS.

För antagning till vissa businesskolor kan det även krävas att man har uppnått en viss poäng på Graduate Management Admission Test, GMAT. Du ska även kunna visa prov på din analytiska förmåga, samt din egen problemlösning och ditt kritiska tänkande. Det är en fördel om du känner till engelska termer och begrepp inom kursområden som ekonomi, business eller ledarskap.

Utbytesstudent till Storbritannien

Vill du åka en eller flera terminer som utbytesstudent till Storbritannien? En del skolor i Storbritannien tar enbart emot studenter som är med i det europeiska studentförbundet Erasmus. Skolan du går på i Sverige måste därför först ha ett avtal med Erasmus och skolan i Storbritannien. Vanligtvis har du även möjlighet att organisera din utlandsvistelse på egen hand.

Studiekostnader i StorbritannienStudiekostnader i Storbritannien

Som EU-medborgare har man betydligt lägre studiekostnader i Storbritannien än en icke EU-medborgare.

Kostnaderna varierar från skola till skola men den högsta terminsavgiften för akademiska studier är 3 290 brittiska pund.

Masterprogrammen är lite dyrare och medicinska studier som läkare, tandläkare och veterinär är även de dyrare.

Skillnaden på en Bachelor of Arts och en Bachelor of Science

Ett bachelorprogram i Storbritannien börjar oftast med titeln Bachelor of Arts in... (BA) eller Bachelor of Science… (BSc) före namnet på vad du ska studera. BA är benämningen för humanistiska och samhällsvetenskapliga kurser, och BSc är benämningen för vetenskapliga och tekniska kurser. Exempelvis Bachelor of Science in Information Systems, Bachelor of Science in Financial Management, Bachelor of Arts in Theology eller Bachelor of Arts in Human Resource Management.

Studiestöd för studier i Storbritannien

Efter att du har fått ett antagningsbrev från institutionen du sökt till kan du ansöka om att få studiestöd från den Centrala studiestödsnämnden, CSN. CSN ger bidrag och lån till bachelor- och masterprogram vid officiella institutioner för högre utbildning i Storbritannien. Alla de institutioner du finner på UCAS är offentligt godkända i Storbritannien och kvalificerar därmed till studiestöd. Du kan även få studiestöd som utbytesstudent.

Utlandsstudier i StorbritannienStipendier

Som internationell student i Storbritannien har du även möjlighet att få stipendier. Storbritanniens regering delar varje år ut stipendier till mer än 20 000 internationella studenter. Undersök dina möjligheter och sök så fort du kan!

Levnadskostnader i Storbritannien

Levnadskostnader för studenter i Storbritannien varierar självklart beroende på var du studerar. De högsta levnadskostnaderna är i London, men generellt är det relativt höga levnadskostnader över hela Storbritannien. Det finns en del butiker, biografer, museer och gallerier som erbjuder studentrabatter. Det samma gäller kollektivtrafiken som bussar och tåg. De flesta universitet har olika studentaktiviteter som bio, nattklubbar, teater och liknande som erbjuds för en lägre kostnad än vad du finner utanför campusområdet. Sjukvården i Storbritannien är ofta gratis för internationella studenter.

Nu när du har lite mer kött på benen vad gäller studier i Storbritannien återstår bara att hitta en utbildning!

Kategori
Utbildningstyp
Storbritannien
Sök

Senast uppdaterad: 18 dec 2014

Du kanske också är intresserad av:

Utlandsstudier - Hitta utbildningar utomlands

Publicerad: 2017-09-01

Funderar du på att studera utomlands? Då har du hittat helt rätt. För dig som vill studera utomlands finns idag många olika alternativ och massa saker att ta ställning till. I den här guiden rätar Studentum ut några frågetecken.

Söka stipendium? Allt om stipendier, stiftelser och studier

Publicerad: 2014-11-10

Känns det jobbigt och tidsödande att söka stipendium, samtidigt som ett finansiellt stöd skulle komma väl till pass? Studentum skapar ordning och visar hur du hittar stipendier och vad du ska tänka för att inte gå miste om alla möjligheter som finns.

Läs mer

Studier i Thailand

Publicerad: 2012-12-03

Varje år åker 350 000 svenskar till Thailand för sol, bad, äventyr och/eller studier. Här hittar du information om det thailändska utbildningssystemet, viket visum du behöver till hur du söker till thailändska universitet.