Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Väktarutbildning

Hur blir jag väktare?

För att kunna jobba som väktare krävs en väktarutbildning, både del 1 och del 2. Efter en sådan kan du välja att inrikta dig på olika specialiseringar inom området.

Den så kallade väktargrundutbildningen, som sker i två delar, varvar teori med praktik. För dig som vill arbeta som värdetransportör eller med personskydd är en vidareutbildning obligatorisk. En ansökan om att bli väktare ska efter utbildningen skickas in till Länsstyrelsen som är den myndighet som utfärdar intyg.

Vad gör en väktare?

En väktares arbetsuppgift är att förebygga och förhindra brott och olyckor. Det är en bred bransch där du kan arbeta på bevakningsföretag eller arbetsplatser som butiker, gator och torg.

För vem passar väktaryrket?

Som väktare kan du komma att jobba mycket ensam vilket förutsätter att du tycker om ditt eget sällskap men det är dock lika vanligt att jobba i grupp, något som kräver att du också är duktig på att samarbeta med andra. Obekväma arbetstider som kvällar nätter och helger förekommer. Det är vanligt att arbeta intensivt under en period för att sedan vara ledig en längre tid.

Förmågor som är bra att ha för en väktare:

  • Ansvarstagande
  • Flexibel, nattarbete kan förekomma
  • Kommunikativ
  • Stresstålig

Krav för att kunna jobba som väktare:

Om du vill bli väktare måste du ha fyllt 18 år. Oftast krävs också körkort men det är olika från vilken arbetsplats det rör sig om.

För att din väktaransökan inte ska nekas av Länsstyrelsen ska du helst vara ostraffad men det är inget absolut hinder. Beslut prövas individuellt, det handlar i så fall om vilken karaktär av brott du är straffad för.

Hur ser framtiden ut för en färdigutbildad väktare?

Framtidsutsikterna för väktare ser goda ut och du kan jobba på allt ifrån köpcentrum till att bevaka industrier.

Det här kan du jobba som:

  • Ronderande väktare – du åker runt till kunder (varuhus, industrier, kontorslokaler m.m.) och bevakar så att de inte utsätts för stöld, skador eller råkar ut för en brand.
  • Stationär väktare – som stationär väktare arbetar du i en reception eller entré till ett företag, kontorsbyggnad, bank eller myndighet och övervakar in- och utpasserande.
  • Butikskontrollant – du är antingen civil- eller uniformsklädd och patrullerar i butiker och varuhus för att motverka snatteri och stöld.
  • Värdetransportör/värdeväktare – som värdetransportör transporterar du pengar och värdepapper mellan olika platser. För att jobba med detta krävs en specialutbildning.
  • Ordningsvakt – en ordningsvakt rör sig i köpcentrum, mässor, sjukhus och på gator och torg för att tillsammans med polisen upprätthålla den allmänna ordningen. För att kunna arbeta som ordningsvakt krävs en ordningsvaktsutbildning som tillhandahålls av Polismyndigheten.
  • Skyddsvakt – en skyddsvakt har som främsta uppgift att motverka sabotage, spioneri, terrorism och grovt rån vid ett begränsat område som klassas som skyddsobjekt. Exempel på sådana områden är kärnkraftverk, flygplatser och försvarsanläggningar.
  • Personskyddsväktare – för att bli personskyddsväktare måste du vara särskilt utbildad inom området. Din uppgift är att skydda hotade och utsatta personer.
Jämför dina favoriter