Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Utbilda dig till tatuerare

Utbilda dig till tatuerare och skapa konst med dina kunder

Som tatuerare får du utlopp för din kreativitet och det finns ständigt möjligheter att utvecklas inom yrket. Nedan finner du en rad olika typer av utbildningar till tatuerare och för att utvecklas i din yrkesroll!
Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar
 

Tatuerare — ett kreativt yrke med mycket utvecklingsmöjligheter 

Har du ett öga för design, färg, form och bild? Tycker du om att arbeta med människor och vara kreativ? Då kanske du borde utbilda dig till tatuerare! Som tatuerare har du ett mycket varierat arbete med allt från att ta emot och vägleda kunder i till exempel placering, utformning eller storlek på tatuering till att göra den på kunden. Varje tatuering blir unik, precis som varje dag som tatuerare är. 

Utbildning till tatuerare

Det finns flera vägar till att bli tatuerare. En grundutbildning är bra att gå när du är nybörjare för att få en inblick och kunskap om vilka områden som finns, samt för att lära dig tekniken. För att komplettera grundutbildningen arbetar du sedan som lärling på en tatueringsstudio. 

Många utbildar sig till tatuerare genom att direkt börja arbeta som praktikant/lärling på en tatueringsstudio för att få erfarenhet och utbildning inom yrket. Det är vanligt att arbeta som lärling i ungefär 3 år. Vidareutbildningar finns även för dig som arbetar som tatuerare och vill utveckla dina färdigheter eller lära dig en ny tatueringsteknik som exempelvis poke eller kosmetiska tatueringar.

Hygienutbildning

En stor del av arbetet innefattar rutiner med att sterilisera och att göra rent både redskap och tatuering. Det är rekommenderat att genomföra en hygienutbildning som ett komplement till annan utbildning till tatuerare. Det är inte obligatoriskt men eftersom det är en viktig del av arbetet kan det vara bra för att lära sig från grunden hur det ska gå till. 

Vad innebär gesällbrev?

När du är klar med din totala utbildning till tatuerare kan du ta ett gesällprov för att få ett gesällbrev. Ett gesällbrev är hantverkarnas kvalitetsgaranti och finns inom fler branscher. För kunden är det som en kvalitetssäkring att du är välutbildad och har färdigheter inom yrket. För att få genomföra ett gesällprov krävs det att du har 4500 dokumenterade timmar på en utbildning eller erfarenhet i arbetslivet. 

När du har arbetat som lärling i 3 år och som tatuerare i 6 år samt innehar ett gesällbrev, kan du ansöka om ett mästarbrev. Det är den högsta kvalitetsgarantin som en hantverkare kan uppnå, och för det behöver du även gå en mästarutbildning för att kunna få genomföra provet. 

Arbete som tatuerare

Som tatuerare arbetar du med att ta emot kunder och lyssna efter vad de vill ha för tatuering för att kunna hjälpa kunden att uppnå sin önskan. Tillsammans med kunden kan du utforma hur tatueringen ska se ut eller ge råd hur och var den ska placeras. Du är kundens expertråd med ett stort ansvar för att uppnå kundens önskan! Med tatueringsmaskiner utför du tatueringarna på kunderna. 

Majoriteten av alla tatuerare är egenföretagare som antingen driver en egen studio eller hyr in sig på en redan etablerad tatueringsstudio, vilket kan vara bra för att få erfarenhet och skapa en kundkrets när du är ny som tatuerare. Det finns även en del som är arbetar som anställda på tatueringsstudios. 

Om du vill bli egenföretagare/öppna eget kan det vara bra att ha en grundkunskap i företagande för att ha koll på hur exempelvis lön, försäkringar eller ekonomi i ett företag fungerar. 

Hur mycket tjänar en tatuerare? 

Här kan du läsa mer om vad du tjänar som tatuerare

Källa: Sveriges Hantverksråd

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 3 utbildningar inom kategorin Tatuerare som ges utomlands?
Utbildningskategorier