Utbildningar inom tåg

Tågutbildningar i Sverige och utomlandsSkulle du vilja lära dig mer om yrket lokförare eller mer om det tekniska gällande tåg? Då bör du ta en titt på en utbildning inom tågbranschen! Lokförare, järnvägsingenjör eller varför inte järnvägstekniker? Här nedanför kan du hitta utbildningar inom tåg. Läs mer om de olika utbildningarna och hitta den som passar dig bäst!

Visar 1-11 av 11 träffar
Sökresultat Utbildningstyp Ort
Lokförare
SKY Stiftelsen Yrkeshögskola Sverige
YH-utbildning
Flera orter (3)
Tågresandet ökar stadigt liksom godstransporterna på järnväg. Det kräver nya tåg och därmed också nya lokförare. Idag råder stor brist...
STI-Ingenjör Järnväg (El, Signal, Tele)
STI -Stockholms Tekniska Institut
         
(14)
YH-utbildning
Stockholm
Som utbildad STI Ingenjör Järnväg jobbar du med att projektera järnvägsteknik för en ökande trafikvolym samt snabbare tåg. Med fokus...
Kvalificerad signaltekniker
Lärcenter Falköping
YH-utbildning
Falköping
Det finns en stor efterfrågan på välutbildade Signaltekniker för att sköta drift och underhåll av den svenska järnvägen. Behovet väntas öka...
Lokförare
Nässjöakademin
YH-utbildning
Nässjö
Vill du jobba som lokförare? Yrkeshögskoleutbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att kunna köra tåg på det svenska...
Signalprojektör med BIM-kompetens
KYH Stockholm
YH-utbildning
Stockholm
Den svenska järnvägen befinner sig i en utvecklingsfas. Det projekteras för höghastighetståg mellan landets tre största städer, samtidigt som de...
Signalsystemsdesigner Järnväg
KYH Göteborg
YH-utbildning
Göteborg
Den svenska järnvägen befinner sig i en utvecklingsfas. Det projekteras för höghastighetståg mellan landets tre största städer, samtidigt som de...
Järnvägsingenjör
Trafikverksskolan
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen etc)
Flera orter (3)
Är du tekniskt lagd och tycker att infrastruktur är intressant? Vill du vara med och utveckla morgondagens järnvägssystem? Bli Järnvägsingenjör!...
Lokförare
Östsvenska Yrkeshögskolan
YH-utbildning
Flera orter (4)
Ett fartfyllt, självständigt och ansvarsfullt jobb väntar dig. Efter avslutad YH utbildning är du rustad att gå direkt till en...
Signaltekniker
Trafikverksskolan
YH-utbildning
Ängelholm
Denna ettåriga utbildning till signaltekniker är avsedd för dig som vill bli tekniker ute på fältet hos någon av alla...
Systemtekniker, inriktning spårbundna fordon
Västerås Yrkeshögskola
YH-utbildning
Västerås
Utbildningen passar dig som vill arbeta med felsökning och underhåll av spårbundna fordon, inom områden som mekanik, datateknik, automation och elektronik. Som...
Kvalificerad signaltekniker
Nässjöakademin
YH-utbildning
Nässjö
Som signaltekniker ser du till att det finns ett fungerande signalsystem inom järnvägen. Yrket innebär att du jobbar med drift...
  • = Videopresentation finns
Visar 1-11 av 11 träffar
 

Mer om Utbildningar inom tåg

Tågutbildningar i Sverige och utomlandsInom tågbranschen finns det flera spännande och varierande yrken. Som lokförare arbetar du, förutom med tågets körningar, även med säkerhet och ordning ombord. En järnvägstekniker arbetar med spåren, och ser till att tågen åker så smidigt som möjligt. Järnvägsingenjörer arbetar med det tekniska bakom kulisserna. Inom alla dessa yrken bör du kunna hantera stress bra och vara handlingskraftig. 

Jobba som lokförare 

Som lokförare kör du tågen. Du ansvarar för trafiksäkerheten, tågets bromsförmåga och resenärernas säkerhet. Du kontrollerar hastigheten och via radio har du under resan kontakt med tågmästaren och trafikledningen. Dina arbetsuppgifter som lokförare är flera. Det innefattar allt från att slå på all teknisk utrustning och ställa in bromsarna, till att ha kontakt med passagerare. Detta brukar oftast ske genom information via högtalarna i vagnarna.


Som lokförare bör du vara stresstålig, handlingskraftig och vara förberedd på att yrket kan vara ensamt ibland: du arbetar ofta självständigt. Arbetstiderna kan skifta väldigt mycket, tågen går dygnet runt och ibland kan man behöva övernatta på en annan ort.

En lokförare får inte ha något funktionshinder som äventyrar trafiksäkerheten enligt Transportstyrelsen. Du måste ha god syn och genomgå en yrkespsykologisk undersökning först.

För att studera till lokförare kan du bland annat gå på yrkeshögskola. Utbildningarna brukar ligga på 1- 1,5 år och innehålla praktik. När du blir anställd på ett företag krävs det ytterligare utbildning, för att lära dig hur de arbetar internt.

Innan du får börja köra tåg behöver du ansöka om ett förarbevis hos Transportstyrelsen. Du behöver vara 20 år för att ansöka om förarbeviset, som sedan gäller över hela EU. Arbetsgivare för en lokförare kan till exempel vara SJ AB, Green Cargo och Stockholmståg.

Kör tunnelbanan som tunneltågförare

Som tunneltågförare jobbar du som förare av tunneltåg. Du kör till exempel tunnelbanetåg efter tidtabell och har ett stort ansvar över både tåget och resenärerna. Du ska som tunnelbaneförare alltid sätta säkerheten först, och du bör vara mycket uppmärksam och noggrann.

Arbetet som en tunneltågförare innebär ofta att jobba under stress och att klara av att göra saker simultant. Du ansvarar för att resänererna smidigt och snabbt ska komma av och på tåget, samt att de vid förändringar i trafiken ska vara informerade om det. Som tunneltågförare bör du vara förberedd på skiftande arbetstider. Man jobbar sent in på natten, tidigt på morgonen, dagtid, kvällar och helger.

För att arbeta som tunneltågförare behöver du gå en utbildning som sker inom företag, där du utbildas internt. Utbildningarna brukar vara mellan nio och tio veckor långa, med både praktik och teori, och är oftast betalda med grundlön. Du måste vara 20 år fyllda för att bli anställd som tunneltågförare samt bli godkänd i en rad olika arbetspsykologiska lämplighetstester. I testerna ingår också läkarundersökning med syn- och hörseltest.

Underhåll järnvägsanläggningar som järnvägsingenjör

Järnvägen i Sverige står inför en stor förändring. Behovet har skapat en ny yrkesgrupp: järnvägsingenjörer. Som järnvägsingenjör bör man ha en stor teknisk bredd och ett intresse för hur olika tekniska system fungerar ihop. Förmågan att hålla flera järn i elden är ett krav för att kunna arbeta på bästa sätt som en järnvägsingenjör.

Som järnvägsingenjör ser du till att olika system passar ihop. Du jobbar med underhåll av järnvägsanläggningar, utvecklar tågtrafiken, planerar infrastruktur och planlägger nyombyggnationer och ombyggnationer. Det finns först och främst utbildningar inom högskola för att bli järnvägsingenjör, ofta tre år långa.

Järnvägstekniker - bantekniker, eltekniker eller signaltekniker

Vill du arbeta som järnvägstekniker finns det tre vägar att gå: bantekniker, eltekniker eller signaltekniker. Som bantekniker sköter du anläggning och underhåll av järnvägsspår. Du arbetar till exempel med snöröjning, spårjusteringar och växel- och rälsbyten.

Ditt jobb är att förbättra framkomligheten för tåg. Som bantekniker arbetar du oftast i arbetslag och utomhus. Du bör som bantekniker vara stresstålig och säkerhetsmedveten.

Eltekniker hanterar och monterar kontaktledningar. Som eltekniker ser du till att järnväg, tunnelbana och spårväg har ström. Arbetet som eltekniker är varierande och rörligt.

Arbetar du med järnvägens kontaktledningar jobbar du oftast på hög höjd från arbetsplattformar på järnvägsfordon på spår. Arbetet som eltekniker kan vara tungt, det krävs en god fysik.

Signaltekniker jobbar med väggskydd, växlar och signalsystem. Som signaltekniker ser du till att signalsystemen inom järnvägen fungerar. Det gäller att kombinera maximal säkerhet med hög hastighet, en inte helt okomplicerad kombination. Du arbetar med drift- och underhåll samt byggnation av de olika systemen. Som signaltekniker har du stora krav på dig, du sköter en stor del av säkerheten inom järnvägarna. Du bör därför vara uppmärksam och initiativtagande. 

Som järnvägstekniker bör du vara beredd på skiftande arbetstider, men det är också ett fritt arbete. Du kan ha olika arbetsplatser och behöva bo på en annan ort. Järnvägstekniker utbildas oftast via YH-utbildningar, men det finns också ett par riksrekryterande gymnasieutbildningar inom bygg och anläggning över landet.

Hitta din utbildning till lokförare, järnvägsingenjör eller järnvägstekniker i listan ovan! Lycka till med studierna.