Plugga på Irland

Det gröna landet

Att studera utomlands innebär nya många utmaningar och erfarenheter! Irland med sina idylliska landskap och vänliga invånare är en perfekt plats för internationella studenter. Utbildningssystemet tillhör topp tio i världen och valmöjligheterna.
Visar 1-17 av 17 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-17 av 17 träffar

Mer om Plugga på Irland

Har du planer på att studera på Irland? Denna gröna ö har mycket att erbjuda. Här har vi samlat information om boende, kostnader, ansökan med mera. Läs vidare om hur det skulle vara att studera på Irland!

Studera i Dublin eller i någon av landets övriga studentstäderStudera på Irland

Dublin, Irlands huvudstad, är en populär studentstad tack vare sin internationella prägel och sitt levande stadsliv. Befolkningen är i genomsnitt ung och i staden finner du massvis av caféer, restauranger, biografer, musikscener, klubbar och pubar. Detta är med andra ord en livlig studieort och ett utmärkt val för en internationell student. Irland har även andra populära studiestäder som Cork, Limerick, Waterford och Galway.

Bo på Irland som student

Som internationell student kommer det inte vara svårt för dig att anpassa dig till den irländska livsstilen och studentlivet. På Irland är människorna väldigt vänliga och omtänksamma och du kommer säkerligen känna dig mer än välkommen. 

Hur du väljer att bo, beror lite på vad du vill få ut av din vistelse på Irland. Vill du leva studentliv? Då är nog det roligaste att hyra boende på campus. Information om campusboende hittar du på respektive skolas hemsida. Du som däremot vill uppleva mer av Irlands vardagsliv, kanske istället ska välja att hyra en lägenhet eller ett hus som du kan dela med andra. Ett tredje alternativ är att vara inneboende hos en irländsk familj. Om du vill få ut så mycket av den irländska kulturen som möjligt, är detta förmodligen det bästa alternativet för dig.

Åk som utbytesstudent, freemover eller ta hjälp av en arrangör

Du som redan läser på ett universitet eller en högskola kan välja att åka till Irland som utbytesstudent. Då sköter din skola det mesta åt dig, vilket kan vara smidigt. Vill du däremot ha mer frihet kan du åka som en så kallad freemoverstudent. Du bestämmer då var, när och hur länge du vill studera. Tänk på att det dock kräver mycket av dig om du väljer detta alternativ, då du måste lägga ner mycket tid och jobb på förberedelserna. Om du vill slippa detta, kan du också ta hjälp av en utbildningsarrangör för utlandsstudier. Du får då all hjälp du behöver med ansökan, studiemedel, boende, handledning samt betyg och intyg. Om du inte vill riskera att glömma någon bit på vägen i processen, kan det vara värt att vända sig till en arrangör.

studier på IrlandAtt studera på Irland

Du som vill plugga på Irland har många universitet, tekniska institut, colleges och privata colleges att välja bland. Till skillnad från det svenska upplägget, läser du flera kurser parallellt under en termin och gör dina sluttentor i slutet av terminen. Som student på Irland kan du känna dig trygg med att din utbildning håller hög standard. Regeringen granskar nämligen kontinuerligt alla utbildningar och skolor för att garantera en bra kvalitet.

Ansökan till utbildning på Irland

Ansvaret för antagningen till studier på Irland ligger på Central Applications Office, CAO. Vanligtvis behöver dock ändå vända dig direkt till skolan med din ansökan. Observera att det är viktigt att du undersöker hur ansökningsprocessen för just den skola du är intresserad av går till. Gör detta i tid så att du inte missar att skicka in din ansökan på utsatt datum. Beroende på vilken typ av utbildning du vill läsa, ser ansökningsprocessen olika ut.

Undergraduate Course

Efter en grundutbildning på undergraduatenivå, får du en bachelorexamen vilket är motsvarigheten till en svensk kandidatexamen. För att ta en bachelorexamen studerar du vanligtvis i tre till fyra år. För att ansöka till en undergraduate course går du via CAO. Det lättaste är att göra din ansökan online.

Postgraduate Course

Har du redan en bachelor- eller kandidatexamen och vill fördjupa dig inom ett specifikt område? Då kan du läsa en forskarutbildning på postgraduatenivå på Irland. Du studerar i ett till två år på denna nivå. För att ansöka till en postgraduate course vänder du dig i första hand till det internationella kontoret på institutionen där du vill forska. Det kan hända att du blir hänvisad till Postgraduate Applications Centre.

English Language Courses

Vill du läsa en språkutbildning eller språkkurs på Irland? Då skicka din ansökan direkt till den engelska språkskola där du vill studera.

Finansiering och kostnader

Som svensk och medborgare av ett EU-land krävs det inte att du ansöker om visum för att få studera på Irland. Det plugga på Irlandsom tillkommer för studier på Irland är utbildningskostnaden. Beroende på om du läser en undergraduate, postgraduate eller english language course varierar avgiften. Kostnaden på din utbildning avgörs också efter vilket ämne du läser. I genomsnitt kostar en undergraduate course mellan 8 210 och 17 242 euro, en postgraduate course mellan 6 000 och 21 000 euro och en english language course mellan 150 och 13 200 euro.

För att finanisera dina studier, kan du ansöka om lån och bidrag hos CSN. Du måste studera i minst tre veckor för att få studiemedel från CSN. Det kan vara en god idé att ringa CSN och höra dig för angående lån och bidrag. Testa att använda vår CSN-uträknare för att se hur mycket studiemedel du kan få.

Testa dina engelskakunskaper

För att få studera på en irländsk skola, måste du visa att du har goda kunskaper i engelska. Du skickar vanligtvis med ett sådant bevis tillsammans med din ansökan till universitetet eller colleget. Vanliga språkprov är TOEFL, IELTS och Cambridgeexamen. Lär mer om testen här.

För att studera på postgraduatenivå, krävs ofta att du är flytande i engelska för att kunna bli antagen.

Jämför dina favoriter