Visa studentum.se som: Mobil
Gymnasiearbete Humanistprogrammet
Hermods VUX
I kursen Gymnasiearbete Humanistprogrammet får du planera, genomföra och utvärdera ett större skriftligt arbete. Du kommer även ge kritik på...
  • Enskilda kurser (Komvux)
  • Flera orter (133)
Gymnasiearbete Samhällsvetenskapsprogrammet
1,0 (1)
Hermods VUX
I kursen Gymnasiearbete Samhällsvetenskapsprogrammet får du planera, genomföra och utvärdera ett större skriftligt arbete. Du kommer även ge kritik på...
  • Enskilda kurser (Komvux)
  • Flera orter (134)
Visar 1-20 av 388 träffar

Förberedande studier

Gå ett förberedande program - Få grundläggande behörighet för högre studier

Det finns en rad olika studieförberedande program som ska förbereda dig för högre studier och som även fungerar som behörighetskomplettering. 

Läs upp eller komplettera dina betyg på Komvux

Du kan gå ett studieförberedande program via komvux. På komvux kan du läsa in grundläggande behörighet om du saknar svenska, matematik eller engelska. Du kan också komplettera dina betyg med andra ämnen som du saknar helt, men även läsa upp ämnen som du redan har betyg i och som du vill höja. Komvux är kommunalt så kontakta din hemkommun om du vill plugga på komvux.

Läs upp dina betyg på Folkhögskola

Om du inte har gått klart gymnasiet och behöver läsa ett förberedande program inför ansökan till högre studier kan Allmän kurs på folkhögskola vara ett bra alternativ. På Allmän kurs kan du läsa in motsvarande gymnasiekompetens och grundläggande behörighet för att studera vidare. Längden på dina studier baseras på tidigare kunskaper och vad du har för mål med dina studier. Du kan studera ett, två eller tre år.

Det som skiljer komvux och Allmän kurs på folkhögskola från varandra är att på Allmän kurs kan du bara läsa in och upp kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen som till exempel svenska, matematik och engelska. Du kan alltså inte läsa andra kurser, utan måste då läsa dessa genom komvux. Samtidigt som du läser in betyg på Allmän kurs kan du även fördjupa dig i ett ämne som du gillar som till exempel idrott, drama och livsåskådning.

Förberedande studier

Förbered dig för högre studier med basår

Läs ett förberedande program - Tekniskt basår

Om du vill skaffa dig en teknisk utbildning men saknar behörighet som krävs så kan du gå ett förberedande program, ett så kallat tekniskt basår. Att studera ett tekniskt basår är ett effektivt sätt att komplettera din behörighet så att du kan söka exempelvis civilingenjörsutbildningar.

Under två terminer läser du motsvarande Matematik 3 och 4, Kemi 1 samt Fysik 1 och 2. Du får på så vis den kompetens du behöver för att uppfyller kraven för att börja en teknisk utbildning på universitet eller högskola. Tekniska basår kan du läsa på många olika orter runt om i landet.

Läs ett förberedande program - Naturvetenskapligt basår

Om du vill läsa naturvetenskap på högskola eller universitet men saknar behörighet finns det ett förberedande program, ett naturvetenskapligt basår. Under termin 1 läser du Biologi 1, Fysik 1, Kemi 1 och Matematik C. Termin 2 läser du Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. 

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 7 utbildningar inom kategorin Förberedande studier som ges utomlands?
Utbildningskategorier
Videoreportage