Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-10 av 10 träffar
 

Utbildningar i Thailand

Att studera i Thailand

Det kanske kan uppfattas som krångligt att veta hur du ska göra för att åka till Thailand och studera. Egentligen är det dock ganska enkelt - du letar själv upp en utbildning du är intresserad av och kontaktar skolan för att se om det är möjligt för en internationell student att gå just det programmet eller inte. Thailand blir alltmer populärt för internationella studenter, inte bara för invånarna i de närmaste grannländerna vill studera i storstäder som Bangkok eller vid det fina vattnet vid Phuket.

Vad kan du studera?

Många utbildningsinstitutioner i landet har enbart thai som undervisningsspråk så för dig som vill (och kanske måste) ha engelska som undervisningsspråk finns det några studieområden som är mer aktuella än andra. Dessa är ekonomi, kommunikation, handel och administration, engelska eller marknadsföring. Områden som tyvärr inte är aktuella är läkar-, arkitekt- och civilingenjörsstudier, detta för att enbart thailändare får arbeta som läkare, arkitekter och civilingenjörer i landet. Det innebär också att enbart thailändare får studera ämnena vid universitet och högskola.

Det thailändska utbildningssystemet

I Thailand ser systemet mycket ut som det gör i exempelvis USA. Du får betyg enligt samma system (A-F där F är underkänt) och tenterar efter midtearms och finals. Dessutom ser utbildningsnivåerna likadana ut:

 1. Bachelor's degree (4-6 års studier)
 2. Master's degree (1-2 års studier)
 3. Doctoral degree (2-5 års studier)

Så här mycket kostar det

Många universitet och högskolor håller väldigt hög standard i landet och dessutom är det relativt billigt att som svensk läsa en utbildning i Thailand. Det varierar mycket beroende på om skolan är offentlig eller privat men på ett ungefär så kostar en termin mellan 30 000 och 200 000 baht, vilket i svenska kronor är 8000–80 000 kronor.

Glöm inte att hålla utkik efter oförutsedda utgifter! Dubbelkolla alltid med den aktuella skolan om det i terminsavgiften ingår allting eller om du kan komma att behöva ha en extra buffert för kommande utgifter.

Svenskt studiestöd

Du som kommer från Sverige och önskar att studera i Thailand kan ha rätt till studiemedel från CSN under delar av eller hela studieperioden.

Detta måste du uppfylla för att ha rätt till studiestöd:

 • Du ska vara under 57 år
 • Du ska ha bott i Sverige i minst två sammanhängande år de senaste fem åren
 • Utbildningens standard måste vara godkänd av Universitets- och högskolerådet (UHR)
 • Om du tidigare har studerat och då tagit emot studiemedel måste du visa att du har fått godkänt i studierna
 • Du måste studera i heltid i minst 13 veckor
 • Du får inte ha obetalda lån eller återkrav
 • Du får inte ta emot bidrag som till exempel sjuk- eller aktivitetsersättning
 • Du måste vara antagen till den aktuella utbildningen
 • Utbildningen måste leda till en examen/kurserna ska kunna gå att tentera

Utbildningar i Thailand

Att tänka på innan avresa!

Innan du flyger till ditt nya liv i Thailand och påbörjar studierna finns det några viktiga saker att tänka på. Du måste exempelvis ha en sjukförsäkring som räcker hela din studietid eftersom du som internationella student inte kommer att omfattas av den statsfinansierade hälso- och sjukvården som thailändska medborgare har.

Glöm heller inte bort visumet! Någon månad innan du åker ska du ansöka om visumet som heter Non-Immigrant Visa Category ED (education/studying), antingen hos thailändska ambassaden i Stockholm eller thailändska konsulatet i Göteborg. Visumet kostar runt 500 kronor och varar i tre månader. Innan de första 90 dagarna har passerat måste du ha betalat skolans terminsavgift samt registrerat dig vid skolan. Då har du rätt att på plats förlänga visumet så att det räcker under hela din studietid. Däremot måste du på ett lokalt immigrationskontor fortfarande uppge din bostadsadress var 90:e dag. Det gör du snabbt och enkelt genom att fylla i ett papper.

Utbildningar i Thailand

Apropå boende, hur skaffar man egentligen det i Thailand? Det finns egentligen tre metoder: kontakta skolan du ska studera vid och hyra ett rum på campus, hyra en lägenhet eller hus av en privat uthyrare på plats i landet eller på förhand ordna boende hemifrån över internet. Det sistnämnda rekommenderas dock mer sällan eftersom priserna då ofta blir högre än om du skaffar boende när du är på plats. Hyr därför hotellrum de första nätterna och fråga dina nya studiekamrater om de har tips på boende när du träffar dem. Beroende på var i landet du bor kommer boendet under dina studier att kosta mellan 1000–3000 kronor i månaden.

Nu har du fått lite information som kan vara bra att hålla koll på innan dina studier i Thailand. Nu återstår det bara att hitta en utbildning som känns rätt för dig - stort lycka till!

Läs mer om studier i Thailand

Studera i Thailand

Studera i Thailand

Jämför dina favoriter