Studera i Australien

Hitta hem i Australien

Vill du studera i Australien? Landet lockar varje år tusentals internationella studenter med sin höga utbildningskvalitet och invånarnas avslappnade och gästfria attityd. Här kan du läsa mer om och hitta utbildningar i Australien. Lycka till med dina studieplaner!
Visar 1-20 av 187 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 187 träffar

Studera i Australien

Allt du behöver veta för att studera i Australien

Australien är ett spännande land som har otroligt mycket att erbjuda för en internationell student. Milsvida sandstränder, regnskog, storstadspuls, ett fascinerande djurliv och oändliga möjligheter till sport- och friluftsliv – i kombination med universitet och utbildningar av hög kvalitet och ett brett kursutbud! Det är inte konstigt att Australien är ett av världens mest populära länder att studera i. Hitta en utbildning i Australien här!

Hur är det att studera i Australien?

Australien har lång erfarenhet av att ta emot internationella studenter. De flesta skolorna har avdelningar med personal som arbetar just för att ta hand om internationella studenter. Det anordnas också orientation weeks veckan innan terminsstart där du snabbt lär känna din nya plats. Under veckan ges det rundturer på skolområdet och det hålls föredrag med nyttig information. Olika studentföreningar finns på plats för att informera och värva nya medlemmar. Det arrangeras också en rad sociala aktiviteter så att du får tillfälle att lära känna andra studenter.

Såhär ser Australiens utbildningssystem ut:

I Australien ges utbildningar på bachelor-, master- och doktornivå. En bachelorexamen tar 3-4 år och motsvarar den svenska kandidatexamen. Att ta en mastersexamen i Australien tar vanligtvis cirka 1-2 år utöver den tiden det tar att läsa en bachelorexamen. För att ta en doktorsexamen behöver du ha både en bachelor- och en masterexamen sen tidigare. Du som inte har möjlighet eller vill läsa ett helt program i Australien kan läsa enstaka terminer. Du kallas då för en study abroad-student. Många internationella studenter väljer att läsa en språkkurs i engelska i Australien. De finns på flera olika nivåer och med flera olika upplägg.

Du som är sugen på att gå en praktisk yrkesutbildning i Australien har stora valmöjligheter eftersom dessa ges inom nästan alla kategorier. De är uppbyggda på liknande sätt som i Sverige, med en stor del praktik som ger kunskaper som är branschanpassade och eftertraktade på arbetsmarknaden.  När du tar examen från en yrkesutbildning i Australien får du ett certifikat eller diplom.

Studieåret i Australien är, liksom i Sverige, uppdelat i två terminer. Skillnaden är att australiensarna har sitt cirka tre månader långa sommarlov över jul och nyår, då det är som varmast i landet. Första terminen startar i slutet av februari och avslutas i juni/juli. Andra terminen startar i juli/augusti och pågår fram till december.

Hur ansöker jag till en skola i Australien?

De flesta universitet i Australien tillämpar löpande antagning. Det finns med andra ord ingen sista ansökningsdag; så länge det finns lediga studieplatser går det bra att söka. En rekommendation är dock att du söker minst fyra månader innan studieåret startar. Du kan oftast hitta ansökningsblanketter på universitetens hemsida. Tänk på att du ska fylla i den blankett som gäller för internationella studenter.

Förutom själva ansökningsblanketten behöver du skicka med dokument om tidigare utbildning och som styrker dina engelskakunskaper. Många skolor kräver att du har gjort ett språktest i engelska för att avgöra vilken nivå du ligger på. Om din ansökan är korrekt ifylld och du uppfyller alla förkunskapskrav kommer du att få erbjudande om en studieplats. När du tackar ja får du ett antagningsbevis, vilket du senare behöver för att söka studentvisum. Visum söker du lättast online, eftersom den australiska ambassaden inte längre hanterar visumfrågor.

Vad kostar det att studera i Australien?

Du som vill studera i Australien ansvarar själv för att finansiera dina studier. Kostnader för studier består både av skolavgifter och levnadskostnadet såsom mat, boende, transport m.m. Skolavgifterna varierar mellan olika skolor och olika sorters utbildningar. En språkkurs i engelska kan kostar runt 300 AUD per vecka och en universitetsutbildning på masternivå kan kosta runt 35 000 AUD per år. Kolla upp vad den utbildning du är intresserad av kostar och lägg därefter upp din budget.

Om du vill åka som utbytesstudent från ett svenskt universitet betalar du ingenting för din utbildning i Australien eftersom skolorna då har ett partneravtal. Du som vill läsa en hel utbildning i Australien kan söka finansiell hjälp hos CSN. Om du och din utbildning blir godkända av CSN kan du få studiemedel och söka om merkostnadslån för skolavgifter, flygbiljetter eller levnadskostnader.

Vad finns det för studentboenden i Australien?

Det finns många olika alternativ på boenden för dig som vill studera i Australien. Skolorna har ofta ett accomodation office där studenterna kan få hjälp med att hitta ett boende som passar dem. Eftersom det inte råder någon större bostadsbrist i Australien är det relativt lätt att få tag på en lägenhet eller ett hus utanför universitetsområdet. Många studenter delar därför hus eller lägenhet tillsammans med andra studenter.

Du kan också välja att bo hos en värdfamilj. Då hyr du ett rum hos en australiensisk familj. Du som bor hos en värdfamilj får snabbt en inblick i det australiensiska samhället, och får större möjlighet att använda din engelska.

Det finns också studenthem där du som studerar i Australien kan bo i korridor på eller i närheten av campus. Ofta har du ett eget rum, men delar badrum och sociala ytor med andra studenter. I de flesta studenthemmen kan du få måltider och städhjälp mot extra betalning.

Läs mer om studier i Australien

Plugga i Australien

Plugga i Australien

Jämför dina favoriter