Utbildningar till stadsplanerare

Planera för en hållbar framtid

Stadsplanerare är den person som planerar utförandet och byggandet av en stads byggnader, gator och torg. Idag inkluderar stadsplanering en stor dos hållbarhet. Ta steget och hitta din utbildning till stadsplanerare här!
Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar

Läs till stadsplanerare!

Utbildningar inom stadsplanering

Stadsplanering är, precis som det låter, planerandet och utförandet av bebyggelse – byggnader, gator och torg – i tätorter. Tanken om att planera stadsbebyggelse förekom redan i det antika Grekland, där det förekom spikraka huvudgator som påminner om våra moderna motsvarigheter, redan för 4 000 år sedan.

Idag ligger stort fokus på hållbarhet. Hur kan vi bygga på ett sätt så att miljöpåverkan blir så liten som möjligt? Men det finns också en social aspekt, där faktorer som integration och samverkan mellan människor och organisationer spelar stor roll.

Ett område i samspel med många andra

I stadsplaneringsyrket är det viktigt med bra samarbete inom tvävetenskapliga discipliner, eftersom det påverkar så många olika områden. Sociologi, urbana studier, geologi, ekologi, byggteknik, materialkunskap, statsvetenskap – samtliga är vetenskaper som stadsplaneraren behöver kunna arbeta i harmoni med.

Stadsplanerare är lika efterfrågade inom den privata sektorn som den offentliga, och du kan jobba både på lokal, regional eller nationell skala. Med en utbildning inom stadsplaneringsområdet kan du hitta yrken som:

  • Stadsplanerare
  • Ongenjör i entreprenadbranschen
  • Konstruktör
  • Fastighetsförvaltare
  • Konsult

Olika utbildningssätt

Det finns många olika vägar till arbete inom stadsplanering. I listan ovanför hittar du allt från komvuxkurser i geografi till masterprogram inom hållbar stadsplangering. Var du börjar och hur du slutar är upp till dig. Lycka till!

Jämför dina favoriter